Site icon NewsIT

Τσίπρας: Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις

16.01.2019 | 23:35
Τσίπρας

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας και υπεραμύνθηκε της απόφασής του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, στη συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αν και είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει, ανέλαβε το το ρίσκο να ζητήσει καθαρές λύσεις επειδή «η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην Ε.Ε. 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, σημείωσε, σχολιάζοντας παράλληλα το γεγονός πως το καλοκαίρι του 2015 κόμματα της αντιπολίτευσης -συμπεριλαμβανομένης της ΝΔ- του ζητούσαν να παραμείνει πρωθυπουργός με μειοψηφία όταν έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από 30 βουλευτές. «Δεν μας λέγατε τότε για «κυβέρνηση-κουρελού. Τώρα ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά πώς σας βολεύει», σχολίασε.

«Από την πλευρά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία. Πριν από μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε από εμένα επιτακτικά να ζητήσω – αν τολμάω, λέγατε- ψήφο εμπιστοσύνης. Και τώρα που τολμάω, πάλι πρόβλημα έχετε», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Το επιχείρημα σας είναι ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση και η λήξη της κυβερνητικής μας συνεργασίας είναι λέει σκηνοθετημένη», είπε ο πρωθυπουργός, για να θέσει το ερώτημα γιατί αφού έγινε «συναλλαγή» τότε έπρεπε να θέσει σε διακινδύνευση τη δυνατότητα να κυβερνά, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης. «Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας αφού κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ ότι ακολουθεί κατά πόδας τη ρητορική Μητσοτάκη- έθεσε το -κατά τον ίδιο- δίλημμα των επόμενων εκλογών: «Το δίλημμα που τίθεται είναι σαφές: Από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τι ; Ένα κόμμα με ρητορική Βορίδη -Γεωργιάδη- Σαμαρά».

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη Βουλή και την ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Τι διευκρινίζουν λοιπόν οι γείτονες μας στο κείμενο αυτό, που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία; Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών», είπε ο κ. Τσίπρας ο οποίος μάλιστα κάλεσε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ντιμπέιτ, ακόμα και στο ΣΚΑΙ να σπάσουμε το εμπάργκο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version