Μήνυμα στον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε από τον ακριτικό Αη Στράτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Τσίπρας με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις από τον ηγέτη της γειτονικής χώρας δήλωσε:
«Αυτή την ελεύθερη και υπερήφανη πατρίδα που μας παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους Ναζί, έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης. Επειδή ακούω διάφορες δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των συνόρων μας, κάποιοι τώρα τελευταία, δείχνουν με προκλητικό τρόπο την πρόθεσή τους να ξαναγράψουν την ιστορία αλλά και να ξαναχαράξουν τα σύνορα, ας το ξεχάσουν μια για πάντα».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα πρότεινε στούς γείτονες αν θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία να τη γράψουμε μαζί θετικά και έκανε λόγο για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής.
Κάλεσε επίσης τη γείτονα χώρα να μην αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Αη Στράτη είπε ότι σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα έναρξης ενός τεράστιου αγώνα που σημαδεύτηκε από το φρόνημα και την αυτοθυσία του ελληνικού λαού που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους το δικαίωμά του σε μια ελεύθερη και ειρηνική ζωή. Απέτισε φόρο τιμής στον ανυποχώρητο αγώνα που με αυταπάρνηση και ηρωισμό έδωσε ο ελληνικός λαός, κατά του φασισμού και του ναζισμού, στους εξόριστους του Αη Στράτη και των άλλων τόπων μαρτυρίου και σε αυτούς που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, γιατί δεν έκαναν στιγμή πίσω από τις ιδέες τους, από τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Αυτές τις αξίες που όπλισαν τους μαχητές και τις μαχήτριες της εθνικής αντίστασης μα και όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που άντεξαν πολέμησαν και εκδίωξαν τον κατακτητή από την πατρίδα μας.
Ο κ. Τσίπρας είπε ταυτόχρονα ότι είναι ντροπή και ύβρις απέναντι στην Ιστορία, η απόπειρα παραχάραξής της, μέσα από την εξομοίωση της ιδεολογίας του μίσους, των εγκλημάτων και των θηριωδιών του ναζισμού με τον κομμουνισμό.
Όσο βαθιά κι απαραίτητη κι αν είναι η κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς στα καθεστώτα και τις επιλογές των ηγεσιών του υπαρκτού σοσιαλισμού, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση αυτή η κριτική να εξομοιώνει την κομμουνιστική ιδεολογία με τη φρικαλεότητα του ναζισμού, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για «την εξαιρετική ιδέα» και την πρόσκληση για κοινή παρουσία στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στον Αη Στράτη, είπε ότι ο πυρήνας των ιδεών της ορθοδοξίας, που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτισμικής και ιστορικής ταυτότητας του λαού μας, έχει κοινό σημείο με τις ιδέες του κομμουνισμού την αγάπη και την αλληλεγγύη προς κάθε άνθρωπο.
Ο πρωθυπουργός είπε πως ο ελληνικός λαός μοίρασε απλόχερα στους πρόσφυγες αγάπη και αλληλεγγύη, την ώρα που κάποιοι στην Ευρώπη επέλεξαν να δείξουν ασέβεια στην κοινή ιστορία της ηπείρου υψώνοντας φράχτες και τείχη απέναντι στους πρόσφυγες.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμβολή του ελληνικού λαού πρέπει να αναγνωριστεί έμπρακτα και έκανε λόγο για σαφή απαίτηση της Ελλάδας.
Είπε ότι δεν θα ανεχτούμε οι συμφωνίες που υπογράφονται να τηρούνται μόνο από τη μία πλευρά, ενώ πρόσθεσε ότι η λογική των ηγεσιών των χωρών του Βίζεγκραντ, «δηλαδή, μαζί στα οφέλη, χώρια στις υποχρεώσεις», είναι τροχοπέδη για την ΕΕ.
Υπογραμμίζοντας ότι «ή θα μοιραζόμαστε μαζί τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις ή δεν θα μοιραζόμαστε τα οφέλη», ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «…αν κάποιοι δεν τηρούν τις δεσμευτικές αποφάσεις που έχουμε λάβει ως μέλη της ΕΕ, τότε δεν έχουν κανένα λόγο να έχουν πρόσβαση στα κονδύλια που προβλέπονται από τα διαρθρωτικά ταμεία».
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε, επίσης, σε αναπτυξιακά έργα για τον Αη Στράτη, ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι η καλύτερη τιμή στην 28η Οκτωβρίου είναι «ο αγώνας ενάντια στη λήθη, τα δικά μας καθημερινά ΟΧΙ απέναντι στον φασισμό, την απολυταρχία την κοινωνική αδικία και υπογραμμίζοντας ότι στο μίσος απαντάμε με αλληλεγγύη, στον φασισμό και τον ναζισμό με δημοκρατία εμπνεόμενοι από όσα μας δίδαξε η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και ο αγώνας του λαού μας και των ηρώων του, οι μάχες του στα χρόνια της κατοχής, στις πόλεις, στα βουνά, στα χωριά, στα ξερονήσια και τις φυλακές, εκεί που η δίψα για την λευτεριά λύγισε την πολεμική μηχανή των κατακτητών.
«Αυτή την κληρονομιά κουβαλάμε, αυτήν τιμούμε σήμερα και αυτή θα τιμά για πάντα ο ελληνικός λαός» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την μαθητική παρέλαση και στην συνέχεια ξεναγήθηκε στο Μουσείο Δημοκρατίας του Αη Στράτη.