Με κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες; Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες το Όρουτς Ρέις παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας…Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις. Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό. Μας είπε ο κος Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων. Αλίμονο ‼! Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή».
«Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης;»
Ακολούθως ρώτησε: « Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων; Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι. Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα. Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο». Κάλεσε τέλος τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης.
Εξαπέλυσε επίσης επίθεση κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που «για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του για το φιάσκο της διαφυγής του εγκληματία Χρυσαυγίτη Παππά, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όλης της ύλης. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στο παραλήρημά του τόλμησε να εκστομίσει ότι συνιστά εθνικισμό – ακούστε κύριοι συνάδελφοι – εθνικισμό, το πάγιο δικαίωμα της πατρίδας μας για μονομερή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επισήμανε επίσης πως «εθνικιστές ήταν πολλοί από αυτούς με τους οποίους πορευτήκατε χέρι χέρι στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα τιμάτε και εφαρμόζετε. Και είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί παρά τις κραυγές των εθνικιστών, ήταν μια πατριωτική συμφωνία».
«Υιοθετείτε όσα είπε ο κος Χρυσοχοΐδης;»
Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για τα όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τα περί 12 μιλίων και εθνικιστών: «Υιοθετείτε όσα είπε ο κος Χρυσοχοΐδης; Εμείς σας καλούμε όχι μόνο να αδειάσετε τον υπουργό σας. Αλλά και επί της ουσίας. Να πάρετε πρωτοβουλία εθνικής και πατριωτικής ευθύνης. Δε σας προτρέπουμε να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων και υπερ της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς. Δε σας προτρέπουμε λοιπόν στο δρόμο της επιχειρησιακής έντασης. Αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε το δρόμο της διπλωματικής αδράνειας».
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σημείωσε: «Υπήρχε ο νόμος Κατσέλη που παρείχε προστασία, τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη που συμπεριέλαβε τα χρέη προς το δημόσιο και επίσης παρείχε προστασία. Από το 2010 και μέχρι να εκλεγείτε καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατήργησε τη προστασία της πρώτης κατοικίας. Τον Φλεβάρη του 19, δεν έληξε η προστασία αλλά η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και αμέσως μετά, τον Μάρτη του 2019 νομοθετήθηκε ο 4605/2019, ο λεγόμενος και Νόμος Φλαμπουράρη, που επίσης παρείχε προστασία. Ο νόμος αυτός καθιέρωνε μία δεσμευτική για τις τράπεζες λύση ρύθμισης των χρεών που προστάτευε την κύρια κατοικία, με στόχο να λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατά το δυνατόν χωρίς δικαστήρια. Ακόμη κι αν η τράπεζα αρνούνταν τη ρύθμιση, το Δικαστήριο (Ειρηνοδικείο) ήταν υποχρεωμένο να επικυρώσει τη συγκεκριμένη λύση που υποδείκνυε ο νόμος».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη!»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη!», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες, χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας. Και είχαμε δημόσια δεσμευθεί και στους θεσμούς και στον ελληνικό λαό να φέρουμε ένα ολιστικό πλαίσιο προστασίας της κατοικίας στο τέλος του 2019. Και μετά ήρθε η ΝΔ. Και κοιτάξτε τώρα, σε τι βαθμό φτάνει το στραμπούληγμα της λογικής. Μας λέτε, παραλάβατε τη χώρα χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας. Και παράλληλα μας λέτε ότι εμείς είχαμε δεσμευτεί στους δανειστές για την μελλοντική κατάργηση της. Και τα δυο μαζί δεν γίνεται: Ή θα λέτε ότι την είχαμε καταργήσει ήδη, άρα τί να δεσμευτούμε;»
Ο ίδιος τόνισε πως για να καταλάβει κάποιος τι πραγματικά ισχύει, «αρκεί να μπει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Διαβάζω: “Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, οι πολίτες μπορούσαν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά αίτηση για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών που την απειλούν. Αυτό επιτυγχάνεται με το Ν. 4605/2019”. Ποιανού νόμου δηλαδή ; Του Νόμου Φλαμπουράρη. Εσείς τα λέτε, μόνοι σας!»
Ο ίδιος υπενθύμισε τη δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης στους Θεσμούς, το Νοέμβριο του 2019: «”Θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας”. Και λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020 στη νέα έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, για να δούμε τι δεσμευθήκαν οι Μητσοτάκης και Σταικούρας : “Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν, δηλώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λήξει τον Απρίλιο του 2020”. Δε ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντροκομμένα ψέματα. Ότι όταν παραλάβατε είχαμε εμείς ήδη άρει τη προστασία;»
Απαντώντας στην κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που διόγκωσε το ιδιωτικό χρέος, σημείωσε: «Κυβερνήσατε, 40 χρόνια και για το χρέος φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αφήσατε το 2009 έλλειμα 15% και τα νοικοκυριά υπερχρεωμένα. Φέρατε το psi και κουρέψατε ασφαλιστικά ταμεία και ομολογιούχους. Πιο πριν φτιάξατε τη φούσκα των δομημένων ομολόγων. Τη φούσκα των στεγαστικών δανείων. Των καταναλωτικών δανείων. Και σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;»
«Που επί των ημερών μας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 22 δισ. Που για χρόνια φουσκώνατε το ιδιωτικό χρέος και μέσα σε 4 χρόνια εμείς το μειώσαμε 22 δισ. Δε ντρέπεστε να τα λέτε αυτά;», διερωτήθηκε.
«Η πρώτη κατοικία ήταν επί των ημερών μας θεσμικά και νομικά πάντοτε κατοχυρωμένη»
Για τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ενώ ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας, μας λέτε γιατί έγιναν πλειστηριασμοί. Δηλαδή ενώ εμείς είχαμε προστατευμένα τα ευάλωτα, τα λαϊκά νοικοκυριά, τη πρώτη κατοικία, μας λέτε γιατί έγιναν πλειστηριασμοί. Λέτε μάλιστα ότι έγιναν 20.000. Μα φυσικά έγιναν πλειστηριασμοί, αλλά έγιναν γι’ αυτούς που αφού φέσωσαν τις επιχειρήσεις τους, ζούσαν ζωή πλουσιοπάροχη. Με τα λεφτά στο εξωτερικό και με τις βίλες, τα κότερα, τα σκάφη άθικτα στο εσωτερικό. Έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς.Η πρώτη κατοικία ήταν επί των ημερών μας θεσμικά και νομικά πάντοτε κατοχυρωμένη».
Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, «καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών. Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι. Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος. Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ό,τι έχει στο όνομα του. Και δε στοχεύετε μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και σε μισθούς, επιδόματα, στα πάντα. Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα; Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε. Ό,τι υπερβαίνει τα 611 ευρώ, από το πιθανό εισόδημα μετά την κήρυξη της πτώχευσης, θα υποχρεώνετε τους πολίτες να το δίνουν. Και φυσικά, το γεγονός ότι θα πτωχεύουν πλέον και φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες που συνδέονται με τη «χρεοκοπία». Δηλαδή φυλακή. Εμείς το 2015, στο πιο βαθύ σκοτάδι ψηφίσαμε την αποποινικοποίηση της μη καταβολής Χρεών προς το Δημόσιο για ποσό μέχρι 100.000. Kαι εσείς τώρα που βγήκαμε από το τούνελ ετοιμάζεστε να φέρετε ξανά τους πολίτες αντιμέτωπους με ποινές φυλάκισης. Με δυο λόγια ποινικοποιείτε τη φτώχεια».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι ψέμα το ότι «θα προστατευθούν οι πολίτες από τις εξώσεις», υπογραμμίζοντας: «Μα όποιος βγάζει μέχρι 7000 το χρόνο θα χάνει κι αυτός την ιδιοκτησία του και ό,τι περιουσία έχει, απλά θα γίνεται ενοικιαστής στο ίδιο του το σπίτι. Και αν μετά από 12 χρόνια θα μπορούσε να ξαναγοράσει το σπίτι του, τα μισθώματα που θα έχει καταβάλει δε θα υπολογίζονται. Ακόμη και αν εν μέσω της δωδεκαετίας κάποιος βρει τα χρήματα, δε θα μπορεί να αγοράσει το σπίτι του αν δε δώσει και τα μισθώματα όλης της δωδεκαετίας, επιπλέον. Γιατί όμως εδώ ο νόμος σας είναι τόσο σκληρός και ανελαστικός. Γιατί αυτή είναι η ουσία και ο στόχος σας. Να υπάρξει με διαδικασίες fast track μαζική αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας. Γιατί ; Για τον απλούστατο λόγο ότι οι τράπεζες χρειάζονται εμπράγματες διασφαλίσεις να παρουσιάσουν προς τα funds, προκειμένου να τους περάσουν τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων».
«Επι τέσσερα χρόνια δώσαμε μάχη να ξελασπώσουμε τις δικές σας λάσπες»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως για το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών έχουν ευθύνες οι πολιτικές ηγεσίες, οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα. Εμείς επι τέσσερα χρόνια δώσαμε μάχη να ξελασπώσουμε τις δικές σας λάσπες. Προστατεύσαμε τους πιο αδύνατους. Βάλαμε τέλος στο πάρτυ των ισχυρών. Και το πληρώσαμε. Όπως πληρώσαμε και το γεγονός ότι έχοντας ως στόχο να ξεχρεώσουμε τη χώρα, κυβερνήσαμε για ένα μεγάλο διάστημα με τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη».
«Ποιοι θα είναι αυτοί οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Οι εργαζόμενοι που είτε απολύονται είτε βλέπουν να αλλάζει η σχέση εργασίας τους και να μειώνεται το εισόδημά τους ελέω κορωνοϊού. Και οι επιχειρηματίες που βλέπουν το τζιρο τους να εκμηδενίζεται αλλά τις υποχρεώσεις τους να μεγαλώνουν. Την ίδια στιγμή όμως που για σας αυτοί θα είναι οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι πραγματικά στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι άλλοι. Και αναφέρομαι σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ίδιοι ζούνε προκλητική ζωή και βλέπουν τα δάνειά τους να κουρεύονται το ίδιο προκλητικά, από τις τράπεζες. Είτε είναι ιδιοκτήτες καζίνο είτε είναι γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εσείς τώρα θα οδηγείτε μαζικά στη πτώχευση».
Ο κ. Τσίπρας, δεσμεύθηκε πως «ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι αυτός. Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά, θα είναι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο. Με Συστημική τράπεζα υπό Δημόσιο μανατζμεντ. Με αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Με παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και όχι στην ελιτ. Με προστασία της λαϊκής κατοικίας αλλά και με μια στεγαστική πολιτική που βάζει ως προτεραιότητα το δικαίωμα κάθε πολίτη στη στέγη, ως ανθρώπινο δικαίωμα. Με διεύρυνση και επέκταση του επιδόματος στέγης, που εμείς θεσπίσαμε, σε νέους και ευάλωτα νοικοκυριά. Με κούρεμα χρεών όχι για τους εφοπλιστές αλλά για τους ευάλωτους και τους μικρομεσαίους. Όπως κάναμε ήδη για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία».