Πολιτική

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ρίξε όλο το βάρος στο ΕΣΥ

Την ανάγκη ανάληψης όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ ζήτησε  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με   τον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης αφού επεσήμανε  ότι είναι αναγκαία η ατομική ευθύνη  ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενημέρωση για τα αποθέματα προληπτικού υλικού προφυλάξεις για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ.

«Τον πρώτο λόγο έχει η οργανωμένη πολιτεία και η κυβέρνηση που οφείλει, δίχως καμία άλλη ολιγωρία, να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης του κορονοϊού» είπε μεταξύ άλλων  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό  και πρόσθεσε ότι  «εδώ δεν χωρούν ρητορικές διαβεβαιώσεις και αόριστες εξαγγελίες, αλλά συγκεκριμένες πράξεις που θα θωρακίσουν σήμερα κιόλας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκεί που χτυπά η καρδιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη δύσκολη στιγμή.»

Οι αναφορές αυτές του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τυχαίες καθώς η ενημέρωση που έχει από το παρατηρητήριο Υγείας που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανησυχητικές.

Με βάση την εικόνα που υπάρξει σε όλη τη χώρα, τα κρίσιμα προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για την ανταπόκριση του στις ανάγκες της πανδημίας είναι:  

– Η ανεπάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας (απλές και ειδικές μάσκες , γάντια γυαλιά , αντισηπτικά υγρά , ποδιές, στολές κλπ)  των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας.  «Μέχρι στιγμής δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση , παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την επάρκεια αυτών των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία των εργαζομένων του ΕΣΥ και τη δυνατότητα τους να ανταποκριθούν με υψηλό ηθικό και αίσθημα ασφάλειας στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης μάχης.    Κάθε καθυστέρηση, κάθε ολιγωρία, κάθε ανεπάρκεια σ’ αυτό το πεδίο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του », λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

– Η πολύ καθυστερημένη ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό. Δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το αν οι 500 εργαζόμενοι (100 επικουρικοί γιατροί + 400 λοιπό επικουρικό προσωπικό) που δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας ότι έχουν προσληφθεί, έχουν  αναλάβει εργασία  και σε ποια νοσοκομεία, κλινικές, τμήματα, ΜΕΘ.

– Η έλλειψη σχεδιασμού για μόνιμες προσλήψεις. Είναι επείγουσα ανάγκη η   άμεση  προκήρυξη 4000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει  ανταπόκριση  στην πρόσκληση για 2000 συμβασιούχους.

– Η μη ενσωμάτωση των  δημόσιων  δομών  ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου  Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι θετικό που  υπήρξε για 1η φορά ανακοίνωση για 6 Κέντρα Υγείας «αναφοράς» στο Λεκανοπέδιο που θα  συνδράμουν  στο έργο των νοσοκομείων.

– Η μη ανάπτυξη  υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων. Απαιτείται  ενίσχυση  με επαγγελματίες υγείας του  Προγράμματος  «Βοήθεια στο Σπίτι» και των δομών ΠΦΥ ή των τμημάτων  των νοσοκομείων που ήδη παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

– Η έλλειψη  στοχευμένων μέτρων για ομάδες του πληθυσμού ειδικής ευαλωτότητας, όπως είναι οι πρόσφυγες-μετανάστες, οι Ρομά, οι φυλακισμένοι, οι άστεγοι, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία ή προνοιακά ιδρύματα,  που ζουν σε συνθήκες μαζικής διαβίωσης και συγχρωτισμού ή  ανεπάρκειας μέσων προστασίας  και τήρησης στοιχειωδών κανόνων ατομικής ς υγιεινής.

– Η οριακή δυνατότητα  των Εργαστηρίων του ΕΣΥ και των  Πανεπιστημίων  για το δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης από κοροναϊό σε όσους ασθενείς, επαγγελματίες υγείας ή άτομα από το γενικό πληθυσμό απαιτείται , με βάση τα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια που έχει ορίσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Χρειάζεται η ενίσχυση και αξιοποίηση όλων των δημόσιων εργαστηρίων των νοσοκομείων, των Ιατρικών Σχολών και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων που έχουν πιστοποιημένη εμπειρία  στις μοριακές τεχνικές .

– Ο κίνδυνος υποβάθμισης  της συστηματικής παρακολούθησης και καλής ρύθμισης των ασθενών με χρόνια και σοβαρά νοσήματα, λόγω της αναστολής μεγάλου μέρους  της τακτικής δραστηριότητας των δημόσιων δομών υγείας. Δεν πρέπει  η αναγκαία εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών με κοροναϊό να οδηγήσει σε υποχώρηση της φροντίδας προς τις υπόλοιπες ομάδες ασθενών και σε ανεπαρκή ανταπόκριση του ΕΣΥ σε άλλα έκτακτα  ή επείγοντα περιστατικά  που θέτουν σε κίνδυνο τη  ζωή συμπολιτών μας.

– Οι μεγάλες ουρές αναμονής και η συνεχόμενη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ),. Απαιτείται ενίσχυση του προσωπικού τους αυτήν την περίοδο, τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και διευκόλυνση των ασθενών με συνταγές πολύ μεγαλύτερης διάρκειας

– Οι αυξανόμενες ελλείψεις απλών αλλά ζωτικής σημασίας  φαρμάκων στην αγορά που επιβάλλουν απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών τους από τον ΕΟΦ.

– Η έλλειψη αίματος για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, ιδιαίτερα των πολυμεταγγιζομένων ατόμων, λόγω της μειωμένης προσέλευσης εθελοντών αιμοδοτών αυτή την περίοδο. 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα