Εγκάρδιο ήταν το κλίμα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, χωρίς πάντως να λείψουν και τα… απρόοπτα, αφού ο πρωθυπουργός έκανε ένα -έστω στιγμιαίο- λάθος στην προσφώνησή του.
“Αγαπητέ Έβο, φίλε Πρόεδρε της Βενεζου… της Βολιβίας”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Το στιγμιότυπο περίπου στο 5ο λεπτό του βίντεο που ακολουθεί:
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι τον Οκτώβριο θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα αλλά και στη Βολιβία. Και αφού εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επανεκλεγεί πρωθυπουργός είπε ότι θα έχει και την ευκαιρία να επισκεφθεί τη Βολιβία.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Έβο Μοράλες, επεσήμανε την ανάγκη του κοινού αγώνα όλων των λαών απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεση και ολοκληρωτισμό, ενώ ο Πρόεδρος της Βολιβίας αναφέρθηκε στους αγώνες για ισότητα των ανθρώπων και απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του.
«Η Βολιβία είναι μια μακρινή χώρα, αλλά μας συνδέουν κοινές αξίες, κοινοί αγώνες και κοινά ιδανικά», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε τη σημασία της επίσκεψης του κ. Μοράλες στην Ακρόπολη, στο λίκνο της Δημοκρατίας, καθώς και ο ίδιος αγωνίζεται για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη στη Βολιβία.
«Σήμερα είχατε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ακρόπολη, να βρεθείτε σε ένα μοναδικό μνημείο που ανήκει στον οικουμενικό πολιτισμό, είχατε την ευκαιρία να βρεθείτε στο λίκνο της Δημοκρατίας, διότι εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι αγωνίζεστε για τη δημοκρατία, για την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα σας και άξιζε τον κόπο να βρεθείτε, παρ ότι λίγες ώρες στην Ελλάδα, σε αυτό το πολύ σημαντικό μνημείο», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε: «Με τον Εβο Μοράλες είχαμε την ευκαιρία και χθες να κουβεντιάσουμε για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, για τον όμορφο αγώνα που δίνετε στη Βολιβία για τις κοινές αξίες, τους κοινούς αγώνες που δίνουν όλοι οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες σε όλο τον κόσμο για περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία, ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό το νήμα του κοινού αγώνα των λαών απέναντι σε κάθε μορφής καταπίεση και ολοκληρωτισμό είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναγκαίο να το πιάσουμε όλοι μαζί απέναντι στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
Ευχήθηκε στον κ. Μοράλες κάθε καλό, κάθε προκοπή και μακροημέρευση των προσπαθειών του για την εδραίωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα του και υπογράμμισε πως το μήνυμα που στέλνει στους ευρωπαϊκούς λαούς και της Ελλάδας ο πρόεδρος της Βολιβίας, με την επίσκεψη του, είναι πως «οι αγώνες, όταν είναι αγώνες για τη διεκδίκηση σημαντικών διακυβευμάτων, όταν είναι αγώνες που προσανατολίζονται με βάση αξίες και ιδανικά, είναι αγώνες που έχουν αποτέλεσμα».
Επίσης, ζήτησε από τον φίλο Πρόεδρο της Βολιβίας να μεταφέρει τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τα βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης στον λαό της χώρας του.
Τον ενθουσιασμό του που κατάφερε να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς ήταν μια μεγάλη επιθυμία του, εξέφρασε ο Εβο Μοράλες.
Μίλησε για την Ακρόπολη λέγοντας ότι είναι μνημείο της ανθρωπότητας, αυτό που κόμισε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα και δίδαξε τη δημοκρατία, έδωσε ταυτότητα στα ανθρώπινα όντα και δίδαξε και την αξιοπρέπεια.
«Άξιζε πραγματικά τον κόπο να θαυμάσω αυτό το μνημείο που μαρτυρά μια κοινωνία, η οποία προ Χριστού είχε καταφέρει να οργανωθεί δημοκρατικά και να διδάξει τον σεβασμό στον άνθρωπο και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε ο κ. Μοράλες και συνέχισε: «Οπως γνωρίζουμε όλοι, η ιστορία επαναλαμβάνεται δια μέσου των αιώνων. Αυτό το οποίο ξεκίνησε με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό προ Χριστού, η διαχείριση, δηλαδή, δημοσίων πραγμάτων με συλλογικά οργανωμένο τρόπο υπέρ της ισότητας των ανθρωπίνων όντων, αυτό καλούμαστε σήμερα να κάνουμε πράξη και πάλι με την κοινή δουλειά μας».
Στο πρόσωπο του πρωθυπουργού εξέφρασε το βαθύτερο σεβασμό προς τον ελληνικό λαό για τους αγώνες που έχει δώσει γι αυτές τις αξίες και επισήμανε: «Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι γνωστές στο διεθνές στερέωμα ως υπέρμαχοι της πολυμερούς διάστασης του διεθνούς δικαίου, της πολυμερούς άποψης για τα διεθνή πράγματα, κάτι το οποίο σημαίνει μια κοινή δουλειά προς όφελος της ανθρωπότητας».
«Αδελφέ μου, Αλέξη, σε ευχαριστώ γι αυτή την πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα, σας περιμένω με μεγάλη αγάπη -και θα ήταν τιμή για μας- να έρθετε στη Βολιβία», κατέληξε ο κ. Μοράλες.