Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει η ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία και σε σχέση με τον νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό, που είναι μέρος του νόμου για τις μειονότητες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό βήμα τη νέα υπουργική απόφαση της Αλβανίας για τις περιουσίες των πολιτών που δεν έχουν τίτλους κυριότητας και υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι η εφαρμογή του. Η υπουργική απόφαση θα δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες, όπως δεσμεύθηκε ο Έντι Ράμα.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεσμεύθηκε πως θα κάνει τα πάντα να τηρηθούν οι κανόνες της ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό σε σχέση με όσους έχουν πιστοποιητικά.
Οι δυο ηγέτες συζήτησαν, όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, τα επόμενα βήματα σε σχέση με το διάλογο για τα σχολικά εγχειρίδια και τα κοιμητήρια.
Στο δεύτερο σκέλος της συνάντησης, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αλβανίας συζήτησαν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε βάθος χρόνου, με έμφαση στις υποδομές.
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κορυφής Κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. #16plus1dubrovnik pic.twitter.com/m2bWmsnHRI
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 12, 2019
Εκτός από τον Έντι Ράμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Κροατίας, οικοδέσποινας της Πρωτοβουλίας 17+1 (σ.σ. μετονομάστηκε μετά την ένταξη της Ελλάδας). Οι τρεις πρωθυπουργοί συζήτησαν τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κροατία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Κροάτης πρωθυπουργός συνεχάρη την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και η συνεργασία Ελλάδας και Κροατίας για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Στη Σύνοδο
Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί ως μέλος, πλέον, της «Πρωτοβουλίας 17+1», με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας και γέφυρες ανάπτυξης με παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Κίνας.
Στις εργασίες της 8ης Συνόδου Κορυφής Κρατών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (Πρωτοβουλία 16+1) στο Ντουμπρόβνικ #16plus1dubrovnik pic.twitter.com/ZNyw8bTR9v
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 12, 2019
«Είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ αυτή τη Σύνοδο εκπροσωπώντας την Ελλάδα για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος αυτής της συνόδου κορυφής των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, η οποία θα καλείται πλέον “Πρωτοβουλία 17+1”, πράγμα που είναι σημαντικό βήμα για τη Σύνοδο και την Πρωτοβουλία», ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στη Σύνοδο που πραγματοποιείται στο Ντουμπρόβνικ, ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα επιζητεί τη συνεργασία με όλα τα κράτη της Πρωτοβουλίας, με πλήρη τήρηση των κανονισμών και των διαδικασιών της ΕΕ για την προαγωγή της οικονομικής συνανάπτυξης σε αυτό το πολύ σημαντικό πλαίσιο συνεργασίας με την Κίνα.
Η Ελλάδα αποτελεί από σήμερα το 18ο μέλος της Πρωτοβουλίας των χωρών της Ανατολικής, Νοτιοανατολικής, Κεντρικής Ευρώπης και της Κίνας, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τον διεθνή της ρόλος. Επιδιώκουμε την συνανάπτυξη, οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας με παγκόσμιες δυνάμεις. #Dubrovnik pic.twitter.com/Wbum96xsnC
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 12, 2019
Επισημαίνοντας πως πρόκειται για κρισιμότατη στιγμή για την περιφερειακή παγκόσμια ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να πρέπει να βρούμε έναν νέο τρόπο και νέα θεμέλια για την περιφερειακή μας ανάπτυξη, ξεπερνώντας προκλήσεις όπως οι συγκρούσεις στην περιοχή».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας την ως «μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την περιοχή των Βαλκανίων».
Δείτε την παρέμβαση του πρωθυπουργού