Το ζήτημα της σχισματικής Εκκλησίας της ΠΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα (04.06.2018) στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξη στις προσπάθειες του Πατριαρχείου.
Αρχικά, ο πρωθυπουργός, στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις πρωτοβουλίες του σχετικά με το περιβάλλον, για την προστασία του και την αντιμετώπιση και των κοινωνικών επιπτώσεων που φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Η συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Βαρθολομαίος είχε διάρκεια σχεδόν μιας ώρας.
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της σχισματικής Εκκλησίας της ΠΓΔΜ. Και καλωσόρισε τις προσπάθειες του κ. Βαρθολομαίου για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ.
Τσίπρας: Η λύση με την ΠΓΔΜ θα φέρει σταθερότητα και ανάπτυξη
«Κι εμείς προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μια ομαλή συνεργασία και κοινή πορεία. Πιστεύω ότι η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το χρειαζόμαστε, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασπάζονται και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η ακτινοβολία του Πατριαρχείου, ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμικός σας ρόλος συμβάλλει, ώστε να διαδραματίσετε έναν ιδιαίτερα θετικό ρόλο και σε κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής είτε σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως το περιβάλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Βαρθολομαίος: «Στις υποχρεώσεις του Πατριαρχείου να αίρει τα σχίσματα»
Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα θερμά του λόγια. Όπως τόνισε, το θέμα της Εκκλησίας των Σκοπίων «είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».
Αναφέρθηκε δε ως αποκορύφωμα των προσπαθειών αυτών στην «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που έγινε πριν από δυο χρόνια στην Κρήτη. Και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, τη συμπαράσταση και τη συμβολή της.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στα διεθνή και διεπιστημονικά και διαθρησκιακά Συμπόσια. Όπως αυτό που ξεκινά αύριο (05.06.2018) στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε να μπορέσει ο πρωθυπουργός να παραστεί στην έναρξη του Συμποσίου.