Η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου είναι κλειστή, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Αυτές είναι οι επιλογές της κυβέρνησης
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε πως η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. “Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους”, τόνισε.
[read4more]
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιλογές της κυβέρνησης για την ηγεσία του Αρείου Πάγου είναι οι εξής:
Η Ειρήνη Καλού αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου μέχρι σήμερα, ορίζεται στην θέση της προέδρου.
Για εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η επίσης αντιπρόεδρος μέχρι σήμερα, Δήμητρα Κοκοτίνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή των προσώπων έγινε βάσει του καταλόγου στον οποίο είχαν καταλήξει αρχές Μαρτίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου είχε συζητηθεί το ζήτημα.
Επίσης, στο Υπουργικό συζητήθηκε ακόμα κι ένα νομοσχέδιο στο οποίο θα ενταχθούν οι προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί ήδη για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και για την Τοπική Αυτοιοίκηση.
Τσίπρας: Σαφές το μήνυμα στους υπουργούς
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και φράση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του, η οποία λέει… πολλά: “Βγείτε στον κόσμο, επικοινωνήστε το έργο που έχετε κάνει στα υπουργεία σας” ήταν η προτροπή του πρωθυπουργού στο υπουργικό Υπουργικό Συμβούλιο.
Μια προτροπή μετά από τις πληροφορίες που είδαν το “φως” της δημοσιότητας κι έλεγαν πως υπήρξε δυσαρέσκεια για το πώς κινήθηκαν προεκλογικά οι υπουργοί και τα στελέχη του κόμματος.
“Εγώ θέλησα να απαντήσω πολιτικά στην ήττα και γι’ αυτό αποφάσισα εκλογές. Πήραμε το μήνυμα και έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν“, είπε σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο πρωθυπουργός.
Ακόμη ειπώθηκε πως έχει έρθει από την Δικαιοσύνη ο φάκελος για την υπόθεση Παπαντωνίου και η επιθυμία είναι να “τρέξει” η διαδικασία ώστε να μην παραγραφεί.
Το σκεπτικό των αποφάσεων που εξήγησε ο Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός, συνέχισε στο υπουργικό: “Για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.
Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή.
Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει ούτε η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ούτε η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί”.
Ο πρωθυπουργός, συνέχισε τονίζοντας πως η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. “Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν”, συμπλήρωσε.
Για να καταλήξει: “Εγώ σας προτείνω σήμερα να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω προσβολή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στη διάκριση των εξουσιών καθώς και στο Σύνταγμα και τους νόμους“.