Έμμεση απάντηση στα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ περί «Μακεδονίας του Αιγαίου» και "μακεδονικής γλώσσας" έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του, το μεσημέρι της Τρίτης (04.12.2018), με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σημαντική τη Συμφωνία των Πρεσπών και δήλωσε ευτυχής που η ΠΓΔΜ προχωρά τη Συνταγματική Αναθεώρηση και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία σε “Βόρεια Μακεδονία”.
Το γεγονός πως όταν κυρωθεί η Συνθήκη των Πρεσπών η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται “Βόρεια Μακεδονία” είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό, είπε ο πρωθυπουργός καθώς, σημείωσε, «η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές».
«Τα Βαλκάνια γέννησαν πολέμους στο παρελθόν, όραμα μας πρέπει να είναι να αποτελούν από δω και στο εξής όχι την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά την περιοχή εκείνη που θα δώσει μια νέα δυναμική και πνοή στο όνομα της ενότητας των λαών της Ευρώπης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση του με τον Σλοβένο πρόεδρο.
Σημείωσε ότι «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε πολύ σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, καταφέραμε όμως να βγούμε από αυτήν την κρίση χάρη στην επιμονή του ελληνικού λαού και τις θυσίες του, την επιμονή του στον ευρωπαϊκό δρόμο και τις θυσίες του που δείχνουν το τελευταίο διάστημα να πιάνουν τόπο».
«Στα Βαλκάνια επίσης η Ελλάδα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες αλλά και μέσα από μια σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε το 2018 με την πΓΔΜ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι «οι γείτονές μας προχωρούν γοργά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία».
«Πράγμα που σημαίνει ότι και εσείς, και η Σλοβενία, που είναι μία από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονες μας με τη συνταγματική τους ονομασία δηλαδή ως “Μακεδονία”, από εδώ και στο εξής θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε ως “Βόρεια Μακεδονία”», υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ