Site icon NewsIT

Τσίπρας στη ΔΕΘ – Σκληρό ύφος για τις τηλεοπτικές άδειες: Το τζάμπα και το νταβατζιλίκι πέθαναν! Η ένταση και οι απαντήσεις σε δημοσιογράφους

12.09.2016 | 00:06
Φωτογραφία: Reuters

Φωτογραφία: Reuters

- Το τζάμπα, το αερητζιλίκι και το νταβατζιλίκι πέθαναν είπε ο πρωθυπουργός για τις τηλεοπτικές άδειες - Οι καναλάρχες διαχειρίζονται δημόσιες συχνότητες, δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν! - Οι ιδιοκτήτες σας, σας κλείνουν όχι εμείς είπε σε δημοσιογράφους από τον Alpha και το Star που συγκλονισαν με την αγωνία τους για την επόμενη μέρα - "Το πρόβλημά σας δεν είναι σημαντικότερο από εκείνο χιλιάδων άλλων εργαζόμενων” - Για την απόφαση του ΣτΕ: Στην προσωρινή του απόφαση έχει μιλήσει για δημόσιο συμφέρον, θα βγει και θα πει ότι είναι άκυρος ο διαγωνισμός γιατί τα χρήματα που θα πάρει το δημόσιο είναι πολλά; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! - Για τον ανασχηματισμό: "Αν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δεν θα αποφάσισει αυτός για το αν θα αλλάξει υπουργείο" - Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπερασπιστή ενός παλιού συστήματος που είναι διαπλεκόμενο - Για την υπόσχεση Μητσοτάκη για μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ: 800 εκατ. από εκεί και άλλα 250 εκατ. που θα επιστρέψει στους καναλάρχες, δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο Δημόσιο! ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ

Με τη φράση “πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας”, ολοκληρώθηκε στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μια συνέντευξη που είχε ένταση όταν ο πρωθυπουργός δέχτηκε ερώτηση από την δημοσιογράφο του Alpha Ευαγγελία Τσικρίκα για το μέλλον των εργαζομένων που εργάζονται στα κανάλια που θα κλείσουν, είχε αστεία με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά για τη… γραβάτα “που δεν έβαλα γιατί δεν παντρεύτηκα” και… μπασκετικούς όρους και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει άμυνα.

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση στην ερώτηση για τις διαφορές της Νέας Δημοκρατίας επί Καραμανλή και επί Μητσοτάκη, για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τον Γεωργίου, για τον… “τσαμπουκά” στον Νίκο Παππά που δεν θέλει να αλλάξει υπουργείο. Και φυσικά δεν έλειψε η επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε υπερασπιστή του παλιού, ενός συστήματος που είναι διαπλεκόμενο. Οι συντάξεις που κόπηκαν ήταν λίγες, ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε για τους έχοντες και νέα μέτρα δεν θα ληφθούν, είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Η πιο συγκλονιστική στιγμή

Ήταν αναμφίβολα η πιο συγκλονιστική στιγμή της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού. Η στιγμή που το λόγο για να κάνει ερώτηση πήρε η δημοσιογράφος του Alpha Ευαγγελία Τσικρίκα. Μια εργαζόμενη γυναίκα, μαχόμενη δημοσιογράφος, που κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά αφού το κανάλι στο οποίο εργάζεται δεν πήρε άδεια και σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβερνητικής εκπροσώπου, θα κλείσει σε λιγότερο (πια) από 90 μέρες. Συναισθηματικά φορτισμένη, η πολιτική συντάκτης του Alpha είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό: “δουλεύω στον ALPHA 21 χρόνια. Σας κοιτώ στα μάτια για να σας πω ότι νιώθω ότι προσωπικά εσείς και η κυβέρνησή σας με απολύει από τη δουλειά μου. Ήξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες, όχι οι κυβερνήσεις…”.

“Δεν είστε η μόνη εργαζόμενη που έχει βρεθεί σε αυτήν τη δύσκολη θέση”, της είπε χαρακτηριστικά, για να απαντήσει η Ευαγγελία Τσικρίκα “προφανώς…”. Με ένταση στη φωνή του, ο πρωθυπουργός της είπε: “Σας παρακαλώ δεν θα με διακόψετε!”, για να παρέμβει η Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας “όχι διάλογος”.

“Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας. Για τους 2.000 εργαζόμενους δεν έκλαψε κανείς. Τωρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Καλά κάνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και κάνουν κινητοποιήσεις, αλλά εσάς δεν είδα να κάνετε. Το σύστημα ήταν ασύδωτο. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος” συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να κρατούνται όμηροι από κάποιους που θέλουν να διατηρήσουν το δικαίωμα να εκπέμπουν χωρίς να πληρώνουν”, είπε για να του απαντήσει η δημοσιογράφος “δεν νιώθουμε όμηροι”. Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: “Το τσάμπα πέθανε κυρία Τσικρίκα, τι να κάνουμε; Κάποιοι είχαν μάθει τα προηγούμενα χρόνια να δανειοδοτούνται με θαλασσοδάνεια και να πληρώνουν με αέρα. Ο αέρας τελείωσε. Κάποιοι άλλοι και όχι εγώ, είχαν μιλήσει για νταβατζιλίκι. Το αερητζιλίκι και το νταβατζιλίκι πέθανε”, είπε απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο του Alpha.

Εξήγγειλε επίσης προγράμματα επιδότησης και κίνητρα στους νέους καναλάρχες για να μη χαθούν θέσεις εργασίας και να μη μείνουν στο δρόμο εργαζόμενοι στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια. Επιδότηση 360 ευρώ για την πρόσληψη τυχόν απολυμένων τους πρώτους 12 μήνες και για τους επόμενους 12 μήνες με επιδότηση για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και ειδική αναφορά στο Mega, το οποίο, όπως είπε, δεν έκλεισε από τον διαγωνισμό αλλά από τους μετόχους του, που δεν συμμετείχαν καν στο διαγωνισμό. Μίλησε επίσης και για κάποιους που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους που πιθανόν να χάσουν τη δουλειά τους

Μια αντίστοιχη, συγκινησιακά φορτισμένη, ήταν και η ερώτηση της δημοσιογράφου του Star Ειρήνης Σαββοπούλου. “Εμάς δεν μας κλείνει η κρίση. Εμείς αντέξαμε στην κρίση, εμάς μας κλείνετε εσείς και η απόφασή σας για τις τέσσερις άδειες. Για την ΕΡΤ κάναμε αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις” είπε και ζήτησε από τον πρωθυπουργό ένα χρονοδιάγραμμα για την επόμενη μέρα.

“Κατανοώ τη συναισθηματική σας φόρτιση. Οι θέσεις εργασίας είναι ό,τι πιο πολύτιμο. Αλλά δεν αφορά μόνο μια μερίδα εργαζομένων, αφορά το 1,5 εκατ. σχεδόν ανέργους που έχουμε παραλάβει. Προσπαθήστε να το καταλάβετε γιατί το λέω με ειλικρίνεια. Δεν κλείνει τους σταθμούς σας – και δεν ξέρω αν θα κλείσουν, μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν σε άλλες πλατφόρμες αλλά όχι από δημόσια συχνότητα χωρίς να πληρώνουν- αυτό που σας κλείνει, αν σας κλείσει είναι ότι οι ιδιοκτήτες σας, κάνοντας έναν επιχειρηματικό υπολογισμό με βάση τα συμφέροντά τους δεν μπήκαν στον διαγωνισμό. Όσοι θελήσανε μπήκανε στο διαγωνισμό, δώσανε μεγάλες προσφορές και πήραν τις άδειες” είπε ο πρωθυπουργός.

Και έκανε αναφορά συγκεκριμένα στον ΣΚΑΙ, που όπως είπε έκανε σπέκουλα πως είναι ειλημμένη απόφαση να μην πάρει άδεια. “Ο ΣΚΑΙ πήρε πρώτος άδεια”, είπε σημειώνοντας πως ο διαγωνισμός έγινε με αδιάβλητο τρόπο, που ναι μεν είχε τα προβλήματά του αλλά «ήταν αδιάβλητος, δεν υπάρχει αμφιβολία, δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας. Κινηθήκαμε προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Και είμαστε μπροστά στο σημαντικό πρόβλημα των εργαζομένων, αλλά δεν είναι σημαντικότερο από εκείνο χιλιάδων άλλων εργαζόμενων. Όπως δεν είναι σημαντικότερο από το πρόβλημα των εργαζομένων του Alter ή της Ελευθεροτυπίας που έκλεισε ή σε μια σειρά από μέσα ενημέρωσης. Ο νόμος για τα ΜΜΕ που ψηφίστηκε καθορίζει οι θέσεις εργασίας στα μέσα από εδώ και πέρα να είναι αξιοπρεπείς».

Ξεκαθάρισε πως μόνος γνώμονας ήταν η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του συμφέροντος των εργαζομένων, που δεν μπορεί δεν ταυτίζονται, όπως είπε, τα συμφέροντα των εργαζομένων με εκείνα των εργοδοτών. “Θα δώσουμε χρήματα για να μη χαθούν θέσεις εργασίας”, είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδριάζει τον Οκτώβριο, επεσήμανε ότι «κάποιοι θεωρούσαν ότι τα ασφαλιστικά μέτρα θα ρίξουν το νόμο, κάποιοι τώρα ότι το ΣτΕ, το οποίο στην προσωρινή του απόφαση έχει μιλήσει για δημόσιο συμφέρον, θα βγει και θα πει ότι άκυρος ο διαγωνισμός γιατί τα χρήματα που θα πάρει το δημόσιο είναι πολλά. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της και η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις. Αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα”, τόνισε. Είπε επίσης ότι “θα υπάρξουν οι τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά το μεγάλο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ, αυτό όμως, στηρίζεται και στην αξιωματική αντιπολίτευση”.

Τόνισε πως θα ακολουθήσει η δημοπράτηση για τους περιφερειακούς σταθμούς και πρόσθεσε πως “το ζήτημα είναι να υπάρχει πλουραλισμός και αντικειμενική ενημέρωση. Οι τέσσερις σταθμοί θα χρησιμοποιούν τις συχνότητες εθνικής εμβέλειας, που είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να μπουν κανόνες και είμαστε αποφασισμένοι να τους βάλουμε”. Διεμήνυσε δε ότι οι καναλάρχες που χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες “δεν θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν”.

Τα έσοδα, απρόσμενα όπως τα χαρακτήρισε, από τις τηλεοπτικές άδειες θα μπουν στα δημόσια ταμεία σε 3 δόσεις 80 εκατομμύρια άμεσα, άλλα 80 εκατ. ευρώ το 2017 και άλλα τόσα το 2018. Το ζήτημα των αδειών δεν είναι μόνο ποσοτικό απάντησε ο πρωθυπουργός σε άλλη ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες και πρόσθεσε πως “δεν τελειώσαμε με την διαμόρφωση των κανόνων”. Χαρακτήρισε δε αστείο “κάποιοι να λένε ότι θέλουμε να στήσουμε μια νέα διαπλοκή. Θέλουμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, πηγαίνοντας κόντρα στο σύστημα. Ξέρετε τι κόστος έχουμε εμείς; Αυτοί που δεν πήραν άδεια θα είναι εναντίον μας, αυτοί που εκπέμπανε και τώρα τους αναγκάζουμε να πληρώσουν, εναντίον μας, αυτοί που μπαίνουν όταν έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και τους λέει εγώ θα σας τα δώσω τσάμπα, πάλι εναντίον μας. Έρχεται ο κ. Μαρινάκης και δίνει όσα τρία Champions League για να εκπέμψει και έρχεται ο Μητσοτάκης και του λέει τσάμπα αγόρι μου! Δεν θέλω να τσουβαλιάσω, υπάρχουν και εξαιρέσεις”. 

“Το σύστημα αυτό ήταν. ΜΜΕ με θαλασσοδάνεια, τραπεζίτες που έδιναν τη δυνατότητα για θαλασσοδάνεια και ένα πολιτικό σύστημα που έκανε τα στραβά μάτια για να στηρίζεται από τα ΜΜΕ”, επεσήμανε και σημειώσε πως”δε θέλουμε να μας λιβανίζουν τα ΜΜΕ, θέλουμε να είναι αντικειμενική η ενημέρωση” είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το ΕΣΡ λέγοντας πως “πίστευα ότι θα έχω σύμμαχο τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος. Μπλόκαρε το ΕΣΡ για να στηρίζει αυτούς που νόμιζαν ότι ήταν πάνω από τον νόμο”, ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση “να σταματήσει να λέει αλλοπρόσαλλα πράγματα, να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό, να μη λέει ότι θα τον ακυρώσει και θα δώσει πίσω τα λεφτά, να παραδεχθεί ότι έχει άδικο και να πάμε μαζί στον ορισμό του ΕΣΡ, κάτι που θα βάλει κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο και στους 4 νομίμους σταθμούς”.

Θέλουμε κυβερνήσεις συνεργασίας

Ούτε νέα μέτρα, ούτε εκλογές αλλά… κυβερνήσεις συνεργασίας! Ο πρωθυπουργός απέκλεισε ξανά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, χαρακτήρισε μάλιστα έως και γραφικό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επιμένει να τις ζητά, ενώ από τα πυρά του δεν γλίτωσε ούτε η Φώτη Γεννηματά για τον εκλογικό νόμο.

“Δεν υπάρχει ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας, η κυβέρνηση άντεξε στα δύσκολα”, κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το ΠΑΣΟΚ. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά… πολλή συζήτηση γίνεται, αλλά δεν υπάρχει καμία ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς”, τόνισε και πρόσθεσε πως “με δική τους επιλογή δεν υπάρχει καμία επιλογή ουσιαστικού διαλόγου”.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν υπάρχει δυνατότητα διεύρυνσης με δυνάμεις που “έχουν επιλέξει να στηρίξουν τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη”, αλλά πρόσθεσε πως “αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις και πρόσωπα που θέλουμε να βρεθούμε και βρεθήκαμε μαζί. Πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει με κυβερνήσεις συνεργασίας”. Αναφερόμενος, μάλιστα, στη στάση του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, χαρακτήρισε “αδιανόητη” τη στάση της Φώφης Γεννηματά λέγοντας πως “επέλεξε να είναι παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας”.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων μέτρων, υποστήριζε πως δεν θα υπάρχουν γιατί “τα έσοδα πάνε καλά παρά τις Κασσάνδρες”. Και επανέλαβε την υπόσχεση για ελαφρύνσεις σε δυο χρόνια όταν η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα, ίσως και νωρίτερα αν το επιτρέψουν οι ρυθμοί ανάπτυξης και η πορεία των εσόδων.

“Μέσα στο ’17 σχεδιάζουμε τη διεύρυνση των απαλλαγών. Ο ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα, για εισόδημα ως 9.000 ευρώ και για μέχρι 150 τ.μ. με αντικειμενική 250.000, αφορά 1 εκατ. ανθρώπους, έχουν απαλλαγή 50%. Αυτό αν έχουμε τη δυνατότητα θα το κάνουμε 100%” επισήμανε και συμπλήρωσε: “Ο ΕΝΦΙΑ για το 30% των πολιτών μένει το ίδιο, για το 37% λιγότερο, για το 25% η επιβάρυνση θα είναι ως 10 ευρώ και υπάρχει και ένα 8% που επιβαρύνεται. Επανακαθορίστηκε ο ΕΝΦΙΑ γιατί θέλαμε να ελαφρύνουμε τους μη έχοντες”. Ο πρωθυπουργός “απάντησε” και στην… εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. “Έρχονται κάποιοι τώρα και σας λένε 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ. 800 εκατ. Και άλλα 250 που θα επιστρέψει στους καναλάρχες, πάνω από 1 δισ. Και πως θα γίνει αυτό; Δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο Δημόσιο!”.

Ζήτησε τους κοινωνικούς εταίρους να είναι στο πλευρό της κυβέρνησης και τη διαπραγμάτευση και όταν ρωτήθηκε με… μπασκετικούς όρους για την επίθεση που “κερδίζει” εκλογές και την άμυνα που κερδίζει τους αγώνες, ο πρωθυπουργός αστειεύτηκε πως για την επίθεση κανείς δεν πρέπει να έχει παράπονο τον τελευταίο χρόνο και για την άμυνα… “έχουμε τον Τσακαλώτο τώρα, είμαι αισιόδοξος”.

Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως δεν έχει κλείσει αλλά το πότε θα τεθεί αφορά το timing και θα το αποφασίσει η κυβέρνηση! «Η υπόθεση δεν θα μείνει στα συρτάρια» ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι η επόμενη κίνηση θα γίνει όταν η χώρα εκτιμήσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Το χρέος και η ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός αστειεύτηκε και σε μια από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχτηκε και το αν σκοπεύει να φορέσει γραβάτα! Όπως είπε δεν έχει ενδυματολογικά ταμπού και “δεν παντρεύτηκα κιόλας για να την βάλω στο γάμο μου, γραβάτα ωστόσο όταν θα υπάρξει ένα χαρμόσυνο γεγονός (βλέπε χρέος) θα τη φορέσω”. Για το χρέος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του και διεμήνυσε στο Βερολίνο πως η λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ξεκαθάρισε όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ζήτημα αντιπαράθεσης με τη Γερμανία. Όταν δε ρωτήθηκε τι θα πει στην Άνγκελα Μέρκελ (τη στάση της οποίας στο προσφυγικό εξήρε) για το θέμα του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει μια λογική ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και “αυτό θα της πω, πως εμείς τους τηρούμε, αλλά πρέπει και οι εταίροι μας να κάνουν το ίδιο”.

Το ζήτημα του χρέους δεν είναι διμερές ζήτημα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ανέφερε, σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός και τόνισε πως φυσικά η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

“Έχουμε στόχο και σχέδιο, έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε περισσότερα” επισήμανε και σημείωσε: “Η ανάπτυξη θα έρθει ούτως ή άλλως. Η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη μεγάλη το 2017. Το αν θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά την έχουμε απέναντι”.

Από την πλευρά μας, υπογράμμισε, οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει είναι μια ευχάριστη έκπληξη και τόνισε πως η πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε ήταν το 75% του προγράμματος. “Δεν έχουμε λάβει καρπούς ακόμα εξαιτίας της αντιπαράθεσης Γερμανίας – ΔΝΤ”, ανέφερε και επανέλαβε πως δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελέσουν τροχοπέδη για αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.

Οι συντάξεις

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την δέσμευσή του για “πάγωμα” των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, ώστε οι ασφαλισμένοι να μην μένουν χωρίς φορολογική ενημερότητα, ενώ ερωτηθείς για τις μειώσεις των συντάξεων, ξεκαθάρισε ότι “είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. Το 90% των συνταξιούχων δεν είδαν μειώσεις. Μας έλεγαν ότι παριστάνουμε τους μάγους, ότι θέλουμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Όμως το καταφέραμε”. Αναφερόμενος δε στις επικουρικές, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και τόνισε ότι στην πραγματικότητα μόνο το 5% είδαν μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές, ενώ ένα 10% είδε μικρή μείωση.

Η ΝΔ, ο Κυριάκος, ο Καραμανλής και η ΕΛΣΤΑΤ

Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν έλειψαν οι ερωτήσεις για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ εντύπωση προκαλεί η απάντησή του όταν κλήθηκε να συγκρίνει τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή με εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το τι συνέβη με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2009 είναι μια διαμάχη που αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε, πήγε σε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει περιθώρια να αμφισβητήσει και πολλά. Ωστόσο, όπως είπε, “η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και η έρευνα για το τι συνέβη θα φτάσει σε βάθος, θα υπάρξει φως”. Η Δικαιοσύνη, είπε, έχει την υποχρέωση να ψάξει όλα τα στοιχεία “για να δούμε τι έγινε τότε” και τόνισε ότι “οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν να μην ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη τι έγινε με τα στοιχεία”.

Προσέθεσε πως “μου προξένησε εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα ότι εάν συνεχιστεί η έρευνα τότε η χώρα δεν θα πάρει αυτά που μπορεί για το χρέος”. Σημείωσε δε ότι το θέμα δεν συνδέεται με το ζήτημα του χρέους.

Η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή δεν έχει σχέση με τη σημερινή, ήταν προσανατολισμένη στο κέντρο ενώ σήμερα έχει αντιπρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη που έσπευσε να χαρακτηρίσει “άπαιχτο” τον Σόιμπλε για το σχόλιο που έκανε για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι θέλει να φέρει νέα πνοή στην πολιτική ζωή και συμπεριφέρθηκε ως υπερασπιστής του διαπλεκόμενου συστήματος, το οποίο όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός το καταδίκασε ο ελληνικός λαός τρεις φορές, δεν απέκλεισε να μπορέσει σε ορισμένα θέματα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

“Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εφαρμόσει το νόμο στις τηλεοπτικές άδειες, κάπου πρέπει να τον εφαρμόσει” δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Real News της Κυριακής και τη δήλωση “θα τελειώσω τα Εξάρχεια τον πρώτο μήνα”. “Αν ο κ. Μητσοτάκης έχει κάτι να πει εκτός από συνθήματα, ευχαρίστως να τον ακούσουμε”, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως “καταλαβαίνω ότι και ο κ. Μητσοτάκης κάτι θα πρέπει να πει”.

Τα πλεονάσματα

Τα πλεονάσματα που έχουμε να πετύχουμε μέχρι το 2018 είναι εκείνα που πετύχαμε με τη διαπραγμάτευση τον περασμένο Ιούνιο, τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως από το 2018 και μετά, το αν θα παραμείνουν ή θα μειωθούν οι στόχοι του πλεονάσματος συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τη συμφωνία για το χρέος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το να πέσουν τα πλεονάσματα είναι εφικτό, ένας στόχος που θα διεκδικήσουμε και θα καταφέρουμε, επισήμανε.

“Αν από το ’18 και μετά έχουμε τη δυνατότητα για μικρότερα πλεονάσματα, θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ” είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: “Σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω πού θα πάνε”. Κυρίως, διευκρίνισε, για να ελαφρυνθούν τα φορολογικά βάρη στην επιχειρηματικότητα, στη φορολογία ακινήτων, σταδιακά με έναν πιο δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας, στη στήριξη των πιο αδύναμων καθώς και στη στήριξη της Παιδείας και της Υγείας. “Ήδη σε αυτά τα θέματα, έχουμε καταφέρει θαύματα. Στα δύσκολα έχουμε δώσει εξετάσεις σε αυτό” υπογράμμισε.

“Πείτε τον κ. Παππά…”

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την πιθανότητα ενός ανασχηματισμού, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά πως θα προτιμούσε να μην αλλάξει υπουργείο. “Εάν θα δείτε τον κ. Παππά, να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός εάν θα αλλάξει υπουργείο” απάντησε χαμογελώντας. Διεμήνυσε πάντως ότι οι ανασχηματισμοί, όπως και οι υποτιμήσεις δεν ανακοινώνονται.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSIT.GR ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

Φωτογραφίες: Eurokinissi, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version