Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργός ότι “για μια ακόμη φορά επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση”, και πως “η ΝΔ αλλάζει τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση”.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος, και εμφανίστηκε βέβαιος ότι από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, θα προκύψει προοδευτική κυβέρνηση.
Τσίπρας: “Ανόητοι και πρόσκαιροι σχεδιασμοί”
“Η ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια, συνήθως λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο, που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ακόμη και μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου, αλλά με λιγότερες από 200 ψήφους, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση – είτε έτσι είτε αλλιώς – θα είναι με απλή αναλογική. Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές”.
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, είπε ότι οι όποιοι σχεδιασμοί είναι “ανόητοι και πρόσκαιροι”, και εξήγησε:
“Όπως και να έχουν τα πράγματα, περισσότεροι από το 1/3 όλων σας κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ό,τι και να γίνει, δεν θα εκλεγείτε ξανά. Να το γνωρίζετε λοιπόν αυτό, οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης”.
Συνεχίζοντας ανέφερε: “Ξέρω βέβαια, σας λένε κάποιοι, μη νοιάζεστε, γιατί οι επόμενες εκλογές δεν θα βγάλουν κυβέρνηση και θα πάμε ξανά σε εκλογές, οπότε και θα έχετε κάποια πιθανότητα να εκλεγείτε. Πόσο σίγουροι είστε για αυτό; Οι εκλογές όμως αυτές, οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δεν θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δεν θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη, ότι με τον σημερινό εκλογικό νόμο “βάζετε οριστικά τέλος και στο επικοινωνιακό αφήγημα περί συναινέσεων που επιδιώξατε να στήσετε το προηγούμενο διάστημα”.
Κριτική για εξωτερική πολιτική – μεταναστευτικό – δημόσια ασφάλεια
Ακολούθως, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική, κατηγορώντας την ότι “με την ανεύθυνη στάση που κρατάτε στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, προκαλέσατε ήδη βαθιά ρωγμή στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει μια αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό”.
Έκανε έμμεση αναφορά στην Διάσκεψη του Βερολίνου λέγοντας: “Η Ελλάδα που μπόρεσε αυτονόητα να βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών πρωτοβουλιών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, με αυτοπεποίθηση, που μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αναδείξει μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πλέον πασχίζει ακόμη και για να μπορέσει να εκφράσει τις θέσεις της στις διεθνείς συναντήσεις και στα διεθνή fora, όταν βέβαια καταφέρνει να κάνει έστω κι αυτό, δηλαδή να βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται για να το κάνει, και δεν λάμπει δια της απουσίας της”.
Συνεχίζοντας με κριτική για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως “την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις που εσείς δημιουργήσατε και οι αντιλήψεις που εσείς καλλιεργήσατε και υποδαυλίσατε στο κρίσιμο θέμα του Προσφυγικού, επιστρέφουν και σας χτυπούν την πόρτα…
Μιλάγατε για τη ντροπή της Μόριας όταν είχε 5.000 ανθρώπους. Και λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε θα ελέγξετε τα σύνορα και θα τα φτιάξετε όλα. Και σήμερα η Μόρια δεν έχει 5 αλλά 25 χιλιάδες. Και τα έχετε κάνει όλα μπάχαλο. Αλλάξατε 5 διαφορετικούς υπευθύνους υπουργούς, αφού καταργήσατε το υπουργείο. Για να έρθετε μετά από 6 μήνες να το ξανασυστήσετε”.
Πυρά Τσίπρα και για την οικονομική πολιτική
Κριτική όμως έκανε και για την οικονομία: “…Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4% που επαγγελλόσασταν προεκλογικά; Που είναι η καταιγίδα των επενδύσεων; Πού είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό που θα έμπαιναν τάχα μου σε μια εβδομάδα γιατί δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε; Πού είναι οι θέσεις εργασίας, οι δουλειές για όλους, όπως λέγατε; Πού είναι η αύξηση του βασικού μισθού;”.
Αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό λέγοντας: “Στο ασφαλιστικό, αντί διατήρησης των ελαφρύνσεων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου και επέκτασή τους, προχωράτε σε αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών. 20% περισσότερα για το 90% εξ αυτών. Με το άδικο σύστημα των κλάσεων, ο ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 θα πληρώνει τα ίδια με αυτόν που βγάζει 70.000 ευρώ. Αυτή είναι η βελτίωση που υποσχεθήκατε;”.
Για Κουκάκι και Παιδεία
Αλλά και στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας, παρά τις τυμπανοκρουσίες σας – συνέχισε – το βαρύ έγκλημα αλωνίζει, μαφιόζοι δρουν ανενόχλητοι, ενώ εσείς εξαντλείστε σε επικοινωνιακές επιδείξεις πυγμής και τσαμπουκά στα σπίτια φιλήσυχων ανθρώπων στο Κουκάκι, που έχουν την ατυχία να είναι μεσοτοιχία με καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια Ινδαρέ που κακοποιήθηκε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακού τύπου επιχειρήσεις.
Αναφέρθηκε στο νόμο για τη Παιδεία, κατηγορώντας την υπουργό ότι ψευδώς ισχυρίστηκε ότι η ρύθμιση για το άρθρο 50 επιβάλλεται από την ΕΕ. Υποστήριξε ότι αυτή η ρύθμιση επιβάλλεται από τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης και ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εφαρμόσει αντίστοιχη ρύθμιση στο παρελθόν.
Αντισυνταγματική η ρύθμιση
Ο κ. Τσίπρας έκλεισε με μία τελευταία παρατήρηση: “Με μια αντισυνταγματική κατά τη γνώμη μας ρύθμιση, υπονομεύετε τη δυνατότητα ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών συνεργασιών με τη μορφή προεκλογικών συνασπισμών, αφού στην πράξη αποκλείετε πολιτικούς συνασπισμούς από την πρόσβαση στο bonus.
Και σας διαβεβαιώνω – και θυμηθείτε το – πως η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει στη πολιτική ζωή του τόπου… Θα σπάσει τους μηχανισμούς τεχνητής αναπαραγωγής συστημάτων εξουσίας και συναλλαγής με κάθε λογής συμφέροντα και θα ανανεώσει τη δύναμη και την κριτική στάση των ΜΜΕ και του Τύπου.
Θα δώσει το έρεισμα για όχι για συμβόλαια διαπλοκής με τα συμφέροντα, όπως κάνετε σήμερα, αλλά για συμβόλαια εμπιστοσύνης με το λαό”.