Σαφές μήνυμα προς τους βουλευτές του και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας είπε μεταξύ άλλων: "εγώ Παπαδήμος δεν θα γίνω".
Η κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτική Γραμματείας ήταν να ξεκινήσει στις 8 το πρωί της Παρασκευής αλλά άρχισε λίγο μετά τις 9 και δείχνει μια προσπάθεια να κινηθούν με μορφή κατεπείγοντος οι εσωκομματικές διαδικασίες ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή εμπλοκή μέσα στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε το πολύ μέχρι το Σάββατο που συνεδριάζει το Eurogroup να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί το τελικό κείμενο του Μνημονίου.
Μπαίνοντας στην αίθουσα της Γερουσίας όπου γίνεται η συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός αποθεώθηκε, με τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τον χειροκροτούν όρθιοι.
Παίρνοντας το λόγο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε σύμφωνα με πληροφορίες: «Εδώ που είμαστε ή θα μείνουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί». Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ακόμα στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «Δεν θα γίνω Παπαδήμος. Η εντολή του δημοψηφίσματος ήταν να φέρουμε μια καλύτερη συμφωνία σε σχέση με αυτό που μας είχαν προτείνει και το τελεσίγραφο».
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι στην συνεδρίαση της Κ.Ο. έφτασε με καθυστέρηση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος σύμφωνα με φήμες δεν αποκλείεται και να παραιτηθεί από υπουργός δείχνοντας την διαφωνία του με τα μέτρα. Το θέμα αποκάλυψε το Newsit νωρίς σήμερα το πρωί.
Είναι πάντως ενδεικτικό ότι και το κείμενο με τα προαπαιτούμενα δεν φέρει την υπογραφή του Π. Λαφαζάνη που χθες στο κυβερνητικό συμβούλιο εξέφρασε πολλές ενστάσεις, όπως λένε πληροφορίες.
Ο κ. Λαφαζάνης από χθες χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα λέγοντας μάλιστα ότι η χώρα δεν είναι όμηρος της Ευρώπης, έχει εναλλακτικούς δρόμους έστω και αν αυτοί είναι δύσκολοι.
Και η Δ. Χαραλαμπίδου εκ των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας έθεσε προαπαιτούμενα για την στήριξη της συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, αυτά δεν είναι άλλα από τη ρύθμιση του χρέους και το αναπτυξιακό πακέτο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι της λογικής συμφωνία και ό,τι να ‘ναι.
Πολλοί είναι πάντως οι βουλευτές εκείνοι που ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκφραστεί κατά της συμφωνίας με δύσκολα μέτρα που πλέον μπροστά στον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας φαίνονται να αλλάζουν στάση, ενώ σε ό,τι αφορά στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας εδώ και καιρό το Μαξίμου μιλά για θέμα ιστορικών ευθυνών και προσωπικής ευθύνης του καθενός.