Αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Νέα επίθεση του πρωθυπουργού με στόχο την Γερμανία για τον "διχασμό των χωρών του Βορρά και του Νότου".
Αιτία της αργοπορίας, όπως ανακοινώθηκε με την έναρξη των εργασιών, είναι οι έκτακτες εξελίξεις λόγω του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία και των επαφών που έχει σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα αυτό, ανάμεσα στις οποίες και επικοινωνία που θα γίνει με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, Α. Τσίπρας και Φρ. Ολάντ, συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Κοινή εκτίμηση ήταν η ανάγκη για επαναθεμελίωση των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη.
Σχετικά με τον εκλογικό νόμο και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να προτείνει στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής απλή αναλογική με όριο εισόδου στη Βουλή 3%.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του μετά την επικράτηση του Brexit επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πολιτικές της επιλογές, φωτογραφίζοντας την πανίσχυρη Γερμανία.
Σήμερα ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα, αφού τόνισε πως «η Ευρώπη βιώνει τα αποτελέσματα της ανεπάρκειας της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας που έχει τις ρίζες της στο οικονομικό πεδίο αλλά εξελίσσεται σε κρίση πολιτική».
«Το αποτέλεσμα στη Μ. Βρετανία είναι η τελευταία πράξη του δράματος αυτής της κρίσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στις ευρωπαϊκές ηγεσίας που δημιούργησαν μια Ένωση πολλών ταχυτήτων, μια Ένωση που θυμάται τους κανόνες για να τιμωρήσει τους δήθεν απείθαρχους και τους ξεχνά όταν πρέπει ισομερώς να κατανείμει τις ευθύνες. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και ένα νέο όραμα για τη νέα Ευρώπη, μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων.
O Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι η απόφαση του βρετανικού λαού που είναι απόλυτα σεβαστή, επιβεβαιώνει μια στρατηγική κρίση που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία αλλά υπήρξαν προμηνύματα με την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, με τις ακραίες επιλογές που διεύρυναν τις ανισότητες στην ΕΕ και την α λα καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.