Πολιτική

Τσίπρας στο LSE: «Δημοκρατική έξοδος» από την κρίση με βάση τη Συμφωνία του Λονδίνου

Την πρόταση του για γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους όπως έγινε με τη συμφωνία για το χρέος του Λονδίνου το 1953 επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο London School of Economics. Χωρίς αυτή δε θα υπήρχε γερμανικό θαύμα, είπε.

Χωρίς κούρεμα του χρέους, δεν υπάρχει βιώσιμη λύση και έξοδος από την κρίση, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκδήλωση του LSE με θέμα «Η Έξοδος της Ελλάδας από την κρίση».

«Οι πολιτικές της λιτότητας οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, όχι μόνο από την Ευρωζώνη, αλλά επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, δε μοιάζει να προσφέρουν μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Δε μοιάζει να αποτελούν καν προϋποθέσεις για μια τέτοια έξοδο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: «Αντιθέτως, εξαρτώνται από την κρίση κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη. Αυτό φαίνεται πως είναι το συμπέρασμα όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και ανεξάρτητων αναλυτών όμως ο Martin Wolf και ο Wolfgang Munchau των Financial Times».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε πως θα επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση και επανέφερε τη πρόταση για λύση στην Ελλάδα στα πρότυπα της Συμφωνίας για το Χρέος του Λονδίνου το 1953. Μια Συμφωνία «η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η στρατηγική αυτή δημιούργησε το «οικονομικό θαύμα» της μεταπολεμικής εποχής.

«Επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σας σε αυτό το σημείο: χωρίς την συμφωνία του Λονδίνου δε θα υπήρχε τέτοιο θαύμα. Ένα κούρεμα του χρέους, μια τεράστια επένδυση δια του σχεδίου Μάρσαλ, όροι χρηματοδότησης που συνδέονται με την παραγωγή και τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κεντρικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμφωνίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποβάθμισε ακόμη μία φορά τις πιθανότητες ενός Grexit, λέγοντας ότι τέτοια απειλή χρησίμευσε κυρίως «για εκλογική στροφή υπέρ των κομμάτων της λιτότητας» στην Ελλάδα, ενώ «μετά τις εκλογές, όλα τα κόμματα ξαφνικά άρχισαν να μοιράζονται μια οξεία συνειδητοποίηση των συστημικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν».

«Δεν είμαστε ένα κόμμα αντιευρωπαϊκό. Είμαστε ένα κόμμα που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα. Γιατί στο πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας είναι η αλληλεγγύη. Αυτός που έχει σήμερα πιο αντιευρωπαϊκή πολιτική στην Ευρώπη είναι η κα Μέρκελ», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας .

«Πότε άλλοτε συζητήσαμε στην Ευρώπη αν πρέπει να διατηρηθεί ή να διαλυθεί το ευρώ;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας μιλώντας σε μια κατάμεστη από καθηγητές και φοιτητές αίθουσα στο LSE. Για να δώσει την απάντηση: «Όταν βάθυναν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όταν βάθυναν τα προγράμματα λιτότητας στον ευρωπαϊκό νότο.

Συνεπώς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και άλλες πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στον λιτότητα σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο δεν το κάνουμε γιατί θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη αλλά γιατί θέλουμε να διατηρηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κασιδιάρης: Ο Τσίπρας και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ αποφυλάκισαν έναν τρομοκράτη

Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στο Λονδίνο- Ομιλία στο LSE για την κρίση

Μετά τον Καραμανλή και ο Τσίπρας μίλησε για νταβατζήδες

Τσίπρας: Διαπλοκή και ξένα αρπακτικά θέλουν να επωφεληθούν από την κρίση

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ – Θυελλώδης η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Εξοργίζει πολλούς η στροφή Τσίπρα στον… Καραμανλισμό

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα