Site icon NewsIT
09:46 | 18.06.14

Τσίπρας, Θεοδωράκης και Α. Παπανδρέου στο βιβλίο του Βαρουφάκη

Τσίπρας, Θεοδωράκης και Α. Παπανδρέου στο βιβλίο του Βαρουφάκη
Newsit Newsroom

Η διαγραφή χρέους είναι αναγκαία, γιατί είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη, ωστόσο δεν είναι από μόνη της ικανή τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση βιβλίου από τον Γ. Βαρουφάκη, Τ. Γκαλμπρέιθ και Σ. Χόλαντ, στην οποία βρέθηκαν οι Σ. Θεοδωράκης και ο Α. Παπανδρέου.

Οδηγό για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας το βιβλίο «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ» των Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, Στίουαρτ Χόλαντ και Γιάννη Βαρουφάκη, που παρουσιάστηκε απόψε στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου.

Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς όμως ήταν η παρουσία τόσο του Σ. Θεοδωράκη όσο και του Α. Παπανδρέου.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η «μετριοπαθής πρόταση» των Βαρουφάκη – Χόλαντ – Γκαλμπρέιθ, παρά το παραπλανητικό της τίτλο, είναι μια βαθιά ριζοσπαστική πρόταση για την έξοδο της ευρωζώνης από τη κρίση και χαρακτηρίσουμε το εγχειρίδιο των τριών οικονομολόγων, ως ένα «ευρωπαϊκό μανιφέστο για την ανάπτυξη».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι αν και οι προτάσεις των συγγραφέων δεν ταυτίζονται με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «είναι εμφανές ότι εκκινούνε από κοινές αφετηρίες και σε πολλά σημεία εφάπτονται με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «μια προφανής, αλλά όχι και τόσο αυτονόητη για όλους στη χώρα αφετηρία, ότι το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα και επομένως απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στη κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης του χρέους, στη κατεύθυνση της διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας «εμείς δίνουμε πολύ συχνά το παράδειγμα της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953. Γιατί το κάνουμε αυτό; Πρώτον για να αποδείξουμε ότι η λύση δε μπορεί παρά να είναι πολιτική, όπως η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ευρώπης αποδεικνύει. Δεύτερον γιατί η λύση του 1953, εκτός της διαγραφής χρέους εμπεριείχε και τη ρήτρα ανάπτυξης που την ακολούθησε, μάλιστα και ένα γενναίο πακέτο για την ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης. Διεκδικούμε δηλαδή τη διαγραφή, μαζί τον τερματισμό της λιτότητας, μαζί με τη «ρήτρα ανάπτυξης», και τη μη δανειακή, επενδυτική χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός «Ευρωπαϊκού New Deal», για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του χρέους και να κλείσουν οι βρόχοι της ανατροφοδότησής του. Με δύο λόγια: θεωρούμε τη διαγραφή αναγκαία, γιατί είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη».
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ενώ τη θεωρούμε αναγκαία δε τη θεωρούμε ταυτόχρονα και από μόνη της ικανή» αλλά, όπως είπε «εντάσσουμε την οριστική και βιώσιμη υπέρβαση της υπερχρέωσης της χώρας στο τρίπτυχο: ανασυγκρότηση – αναδιανομή – ανάπτυξη».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της χρεοκοπίας και του υφεσιακού μνημονίου χρειάζεται ισχυρή διαπραγμάτευση, η όποια προϋποθέτει ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και «όχι κυβέρνηση κομμάτων που έχουν αποδοκιμαστεί από το λαό. Όχι κυβέρνηση πολιτικών κομμάτων και προσώπων, που μέχρι πρότινος έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Όχι κυβέρνηση πολιτικών αρχηγών, που έχουν υπογράψει συμβόλαιο, να εφαρμόσουν μέτρα που φέρνουν ένα νέο κύκλο ύφεσης. Που έχουν με την υπογραφή τους δεσμευθεί σε προαπαιτούμενα διάλυσης της εσωτερικής αγοράς».

Σχετικά με την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, η Ευρώπη του Μερκελισμού, δεν έχει μέλλον. Για μας, η ενιαία Ευρώπη είτε θα είναι κοινωνική και δημοκρατική ή δε θα υπάρξει» σημειώνοντας ότι «πολιτικό ζητούμενο, λοιπόν, σήμερα είναι η δημοκρατική εμβάθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών, που θα προσδώσει χαρακτηριστικά δημοκρατικού ελέγχου και λαϊκής κυριαρχίας στα υπερεθνικά κέντρα αποφάσεων». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η ουσιαστική επανίδρυση της Ευρώπης σε δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική βάση είναι υπαρξιακή υπόθεση της ευρωπαϊκής Αριστεράς στο σύνολό της – ανεξάρτητα από ιστορικές διαιρέσεις, πολιτικές διαδρομές και κομματικές ταυτότητες. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας. Σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες αριστεροί δημοκράτες και κομμουνιστές. Μια νέα Ευρώπη απαιτεί και μια νέα Αριστερά. Μια Αριστερά η οποία δρα ως δύναμη μετασχηματισμού της Ευρώπης, αλλά και του ίδιου του εαυτού της».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «καμία πρόταση δεν είναι ρεαλιστική αν δεν συνεκτιμά τον πραγματικό συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων» Όπως ανέφερε «ακούω πολλές φορές ότι το δίλλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρήξη ή ρεαλισμός.

Ανοησίες. Η ρήξη και ο ρεαλισμός δεν είναι ετερώνυμες αλλά συμπληρωματικές έννοιες. Ρήξη χωρίς σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε ήττα, σημαίνει ενσωμάτωση.

Ρήξη με σχέδιο ρεαλιστικό, οδηγεί σε νίκη και σημαίνει ανατροπή.

Αυτό λοιπόν είναι το πραγματικό δίλλημα: ενσωμάτωση ή ανατροπή.

Αυτοί που διαρκώς αναπαράγουν το δίλλημα της ρήξης και του ρεαλισμού, προφανώς και θα επιθυμούσαν έναν ΣΥΡΙΖΑ συγκρουσιακό στα λόγια και ενσωματωμένο στη πράξη. Για εμάς όμως το ζήτημα είναι να είμαστε ριζοσπαστικοί, συγκρουσιακοί και στα λόγια και στη πράξη. Και αυτό απαιτεί στρατηγικό σχέδιο, επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων».

Διαβάστε επίσης:
Πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη ο Πειραιάς

Bloomberg: η Ελλάδα πέτυχε πολλά, χρειάζονται κι άλλα…

Αυθαίρετα: μισό το πρόστιμο για όσους τα αναβαθμίσουν ενεργειακά

Από Σεπτέμβρη στο… μενού το χρέος – Ποιους φόρους θέλει να “κουρέψει” η κυβέρνηση

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version