Αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μιλήσει στη Βουλή, μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός έκανε 20λεπτη παρέμβαση στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. Και εξαπέλυσε άγρια επίθεση τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αντώνη Σαμαρά.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας “θλιβερό φερέφωνο” του Αντώνη Σαμαρά και τον κατηγόρησε για θεσμικές ακροβασίες, αναφορικά με τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
[read4more]
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταντήσει θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την πρόταση μομφής της ΝΔ προς την κυβέρνηση. Είπε δε ότι η πρόταση δυσπιστίας «είναι καλοδεχούμενη και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε (σ.σ. παραπέμποντας σε δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για το Μνημόνιο)». Τόνισε ότι όχι μόνο είναι καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής αλλά απευθυνόμενος στην πλευρά της ΝΔ είπε «δώρο μου κάνετε». Διότι, όπως σημείωσε, δίνει την ευκαιρία να τα πουν όλα.
«Σαμαράς είχε αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας»
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι έχει μεγάλες ευθύνες για το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. «Είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία του υπερπατριωτισμού και παριστάνει τον θεματοφύλακα αξιών του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επιτέθηκε λυσσαλέα και στους δύο την εποχή που ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και τους ζήτησε να αποχωρήσουν από την πολιτική ζωή του τόπου».
Σημείωσε δε ότι το 1992 ως υπουργός Εξωτερικών της τότε κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς είχε αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αναγκάζοντας, όπως είπε, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να τον αποκαλέσει ανόητο.
Ο Αντώνης Σαμαράς «έχτισε καριέρα, πουλώντας υπερπατριωτισμό, σε ένα θέμα που εδώ και 26 χρόνια αποτελεί πληγή για τη χώρα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Και σημείωσε πως ο κ. Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για το Σκοπιανό, αλλά (όπως παρατήρησε ο κ. Τσίπρας) το θέμα το «ξέχασε» όταν ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός.
«Το θέμα αυτό το είχε ξεχάσει όταν αργότερα έγινε πρωθυπουργός, διότι η κυβέρνηση του- και ορθώς τότε- διά του εκπροσώπου της, του υπουργού Εξωτερικών του κ. Βενιζέλου, στη συνέλευση του ΟΗΕ παρουσίασε την επίσημη εθνική θέση και της κυβέρνησης Σαμαρά, που ήταν σύνθετη ονομασία, προφανώς με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes».
Από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας ακούστηκαν διαμαρτυρίες και τότε ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Κάντε υπομονή. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε και για όλους θα τα πούμε. Δεν θα γλυτώσετε αυτές τις δύο μέρες».
«Θα βρεθείτε ελλιποβαρής κ. Μητσοτάκη»
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «θεσμικές ακροβασίες», αναφερόμενος στα ζητήματα που έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για το θέμα της συμφωνίας ως προς το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Σχολίασε και τη φράση του προέδρου της ΝΔ πως «θα αναμετρηθούμε με την ιστορία». Είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και με τις ευθύνες μας, μόνο που εσείς θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία και φοβάμαι ότι θα βγείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής κ. Μητσοτάκη».
Ιστορική συνεδρίαση, ψηφίζουμε τα τελευταία μέτρα
«Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική αξία γιατί μετά από 8 χρόνια είναι η τελευταία φορά που θα ψηφιστούν τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος», είπε ο πρωθυπουργός αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. «Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα στήριξης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Εμφανίστηκε δε βέβαιος πως «θα βρεθεί η λύση για το ελληνικό χρέος γιατί είναι κοινή βούληση όλων να βρεθεί η λύση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μιας διαδρομής και η επιτυχία της Ελλάδας δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά συνιστά και μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία».
Ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκο για τα όσα έχουν κάνει. Ευχαρίστησε, επίσης, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες γιατί, όπως είπε, σε αυτούς οφείλεται η επιτυχία.