Μια ώρα κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του, της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Η συνάντηση έγινε στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού (NDK) της Σόφιας, όπου ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλακανίων.
Μετά το τέλος της συνάντησης ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς δεν έγιναν δηλώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με ένα “θα δούμε” στην ερώτηση της δημοσιογράφου του Alpha, Ευαγγελίας Τσικρίκα για το αν είναι αισιόδοξος.
Δείτε το video
Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ.
Συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας, κα. Άνγκελα Μέρκελ. #EU2018BG #EUWesternBalkansSummit pic.twitter.com/KNSCxqsszh
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 17, 2018
Η σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Ζαεφ θεωρείται κομβική για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Σκοπιανού. Η ελληνική πλευρά αποδέχεται μια ονομασία για όλες τις χρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά των Σκοπίων δείχνει να αποδέχεται κάτι τέτοιο. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ τα είπαν και στο χθεσινό δείπνο σε καλό κλίμα.
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια. pic.twitter.com/sRCz5WM9LA
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 17, 2018
Ευρωπαϊκή πηγή σχολίασε για την σημερινή συνάντηση: «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να καταγράψουν πρόοδο». Η επίλυση αυτής και των άλλων διαφορών στην περιοχή «μπορούν να έχουν θετική επίδραση» για την άμβλυνση τη στάσης των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην ένταξη νέων χωρών, σχολίασε η ίδια πηγή.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται μήπως αυτή η ανησυχία στην περιοχή των Βαλκανίων εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας, ή και της Κίνας και της Τουρκίας, που επιδιώκουν να εδραιώσουν την επιρροή τους στην περιοχή.
Η Ρωσία έχει ενισχύσει την επικοινωνιακή της παρουσία στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, αλλά η επιρροή της στον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα δεν έχει εδραιωθεί.
Το 73% των συνολικών εμπορικών συναλλαγών της περιοχής των Βαλκανίων γίνεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έναντι μόνο 5% με την Ρωσία , ενώ το 73% των ξένων επενδύσεων στα Βαλκάνια προέρχονται επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.