Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τους Αμερικανούς αξιωματούχους τις προοπτικές της διμερούς συνεργασίας, σε συνέχεια της έναρξης του στρατηγικού διαλόγου τον Δεκέμβριο του 2018.
Ειδικότερα, τέθηκαν ζητήματα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ενεργειακής πολιτικής, περιφερειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο (με έμφαση στον ρόλο της Τουρκίας) και η αντιμετώπιση της κρίσης στη Βενεζουέλα.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα.
Από την πλευρά τους, οι Γερουσιαστές τόνισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξήραν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τόσο ως προς την οικονομική ανάπτυξη, όσο και ως προς την επίλυση του ζητήματος της Βόρειας Μακεδονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές ο Αλ. Τσίπρας έθεσε τα εξής ζητήματα όπου η περαιτέρω δραστηριοποίηση των ΗΠΑ είναι απαραίτητη:
Η δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. Η πίεση στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Η στήριξη για τον αγωγό Eastmed. Η προσέλκυση και αύξηση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.
Τσίπρας για Βενεζουέλα
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ευρωπαϊκή διπλωματική πρωτοβουλία για τη Βενεζουέλα και πρόσθεσε ότι η στάση της χώρας μας θα κριθεί από την κατάληξη της διπλωματικής πρωτοβουλίας.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Γερουσιαστές:
Robert Menedez (δημοκρατικός, επικεφαλής μειοψηφίας της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων),
Lindsey Graham (ρεπουμπλικανός, μέλος επιτροπής εξωτερικών σχέσεων και της επιτροπής πιστώσεων),
Jim Risch (ρεπουμπλικανός, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων),
Jeanne Shaheen, δημοκρατική, μέλος επιτροπής εξωτερικών σχέσεων,
Chris Coons (δημοκρατικός, μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων) και
Rick Scott (ρεπουμπλικανός, μέλος της επιτροπής Armed Services).