Δευτέρα, 25 Νοε.
8oC Αθήνα

Τσίπρας – Ζάεφ μαζί στις Βρυξέλλες

Τσίπρας Ζάεφ

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη (28.06.2018) και αύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το παρών και στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσκληθεί και ο Ζόραν Ζάεφ.

Σχεδόν δυο εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό στις Πρέσπες, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθούν ξανά. Στις 12:30 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES). Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια.

Ο κ. Ζάεφ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στις 15.00 ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις 19.30 στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αύριο, Παρασκευή, στις 09.00 θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί η εφαρμογή του άρθρου 50 για το Brexit, και στις 11.15 στις εργασίες της Συνόδου της Ευρωζώνης με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας για το μεταναστευτικό

Ένα μεγάλο θέμα που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες είναι και το μεταναστευτικό. Είχε προηγηθεί η άτυπη Σύνοδος, την περασμένη Κυριακή, όπου όμως οι ηγέτες που συμμετείχαν δεν βρήκαν κοινό τόπο για το θέμα.

Στην άτυπη συνάντηση εργασίας της Κυριακής πήραν μέρος αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 16 χωρών της Ε.Ε.. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχε επισημάνει πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι μια συλλογική ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

Ο κ. Τσίπρας είχε ταχθεί κατά της αποσπασματικής αντιμετώπισης και μονομερών κινήσεων, γιατί, όπως είπε, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, κι έθεσε με έμφαση το ζήτημα των επανενώσεων οικογενειών προσφύγων.

Είχε προτείνει την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, διότι έχει ξεπεραστεί ήδη από τη ζωή, με δίκαιη κατανομή των βαρών και όχι μόνο στις χώρες πρώτης υποδοχής. Την αναβάθμιση της Frontex σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή. Την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής και τη στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευση προσφύγων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις