Για πρώτη φορά σε κοινοβουλευτική ομάδα, τέθηκε σε ψηφοφορία η συμφωνία του Eurogroup, κάτι που ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να δει το κλίμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας με αφορμή τη συμφωνία με τους δανειστές.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας με αυτή τη διαδικασία στην ουσία δένει τους βουλευτές του, ώστε να είναι δύσκολη η όποια μεταβολή στις προθέσεις τους, αλλά και να είναι δεσμευμένοι με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία του Eurogroup πέρασε κατά πλειοψηφία, αλλά υπήρχαν 5 λευκά και 5 βουλευτές που καταψήφισαν τη συμφωνία. Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την ψηφοφορία έλειπαν τουλάχιστον 35 βουλευτές, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί για την αιφνιδιαστική κίνηση του Τσίπρα και έτσι δεν μετείχαν καν στην ψηφοφορία.
Παρόντες στην ψηφοφορία ήταν 110 βουλευτές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να διαρρεύσει πως οι αντίθετες απόψεις δεν ήταν 5-10, αλλά ανεβάζουν τον αριθμό κοντά στους 30 βουλευτές, κάτι που δείχνει σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Αυτές οι διαφωνίες ειδικά εάν αληθεύουν όσα διαρρέει η αριστερή πτέρυγα του κόμματος, δημιουργεί μέγα θέμα για την κυβέρνηση και δεν είναι τυχαίες οι επισημάνσεις τόσο του κ. Λαφαζάνη όσο και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν να υπάρχει σοβαρή σκέψη για το εάν πρέπει να έρθει αυτή η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή.
Αυτή η αναμονή φαίνεται πάντως πως είναι και στα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κλείνοντας τη συνεδρίαση σημείωσε με νόημα πως “θα περιμένουμε να δούμε και τη διαδικασία στα ξένα κοινοβούλια και μετά θα δούμε το πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες”.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές να δηλώσουν εάν στηρίζουν την κυβέρνηση ή όχι και για το αν συμφωνούν με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
«Θέλω να ξέρω αν διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θέλω να το πει εδώ» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη να θέτει σύμφωνα με πληροφορίες θέμα για το αν πρέπει η νέα συμφωνία και η λίστα μεταρρυθμίσεων να περάσει από τη Βουλή προς ψήφιση.
Για όλα αυτά δεν είχε υπάρξει προετοιμασία. Δεν υπήρξε συζήτηση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο πριν πάμε στις διαπραγματεύσεις για τους χειρισμούς» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και επισήμανε «Υπάρχουν σημεία στην επιστολή που δεν θυμίζουν γλώσσα δίκη μας. Θυμίζουν γλώσσα των δανειστών. Αυτά τα λέω για να δούμε πως θα κινηθούμε από δω και πέρα και στα επόμενα βήματα».
Στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απάντησε επί της ουσίας ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς λέγοντας «Η διπλωματία μας απέδωσε στην σύνοδο κορυφής και στα Eurogroup. Την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι. Η συμφωνία μας δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται γι΄ αυτο αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο».
«Η ρήξη –πρόσθεσε- δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση. Αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό».
Να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκε και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για τους χειρισμούς της χθες το βραδυ στη Βουλή με το ζήτημα της άρσης της ασυλίας του Αδ. Γεωργιάδη και τη παρουσία των προφυλακισμέων βουλευτών της ΧΑ.