- Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για την αξιολόγηση, καθώς και για το μέλλον της χώρας - Κρίσιμη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου - Κρίνεται η τύχη των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των φορολογουμένων, καθώς και το δημοσιονομικό κενό - Τι ισχύει με τις επικουρικές συντάξεις, τις εισφορές των αγροτών, των επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών - Που... κολλάει το ΔΝΤ και μπλοκάρει την συμφωνία - Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου με τους δανειστές στις 11:30
Η απειλή βρίσκεται πάνω από τις επικουρικές συντάξεις, τα μερίσματα και το εφάπαξ του Δημοσίου, τις εκπτώσεις στις εισφορές των αγροτών, των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών την πρώτη πενταετία έναρξης της δραστηριότητας. Όλα αυτά θα τεθούν στην σημερινή συνάντηση (σ.σ. το μεσημέρι) του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.
Επίσης, απειλούνται τα χαμηλά εισοδήματα, αφού το κουαρτέτο απαιτεί να πληρώσουν περισσότερους φόρους με το τέχνασμα της μείωσης του αφορολόγητου, που θα υποχρεώσει ακόμα και τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς των 500 και 600 ευρώ να πληρώσουν φόρους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό κενό κάνει πολύ δύσκολη τη συμφωνία.
Για το θέμα του αφορολόγητου ρωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε πως σήμερα, Σάββατο, η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση.
Πολλά θα κριθούν επίσης, από το δημοσιονομικό κενό. Οι διαφορές με το ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλες, όμως, τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του 2016, οπλίζουν την κυβέρνηση με επιχειρήματα για να υποστηρίξει ότι το δημοσιονομικό κενό είναι μικρό και συνεπώς απαιτούνται λιγότερα μέτρα.
Το ΔΝΤ όμως είναι εκεί ανυποχώρητο και απαιτεί μέτρα από 7 ως 9 δισ. ευρώ ως το 2018. Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι και θα αρχίσει η πραγματική διαπραγμάτευση είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το δημοσιονομικό κενό.
Επιπλέον και το πιο σημαντικό είναι πως ο χαρακτήρας των συναντήσεων των Ελλήνων υπουργών με το κουαρτέτο θα είναι ουσιαστικός και όχι ενημερωτικός. Στο τραπέζι θα μπουν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς και του κουαρτέτου και θα ξεκινήσει η σκληρή αντιπαράθεση.
Η μόνη ελπίδα είναι να υποχωρήσει το ΔΝΤ από τις σκληρές θέσεις που έχει προβάλλει και να προσεγγίσει εκείνες των άλλων μελών του κουαρτέτου, που είναι πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις…