Κυριακή, 24 Νοε.
12oC Αθήνα

Τζανακόπουλος: Δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων

Ζακ Κωστόπουλου

Η πρόθεση της ελληνική κυβέρνησης είναι να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων και αυτό αποτυπώνεται και στο σημερινό προσχέδιο του προϋπολογισμού, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, η ακριβής ποσοτικοποίηση των μέτρων και των δημοσιονομικών προβλέψεων θα γίνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, μετά τη σχετική διαβούλευση που θα ακολουθήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό, τι αφορά τις πιθανές δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ανέφερε ότι απαιτούν συγκεκριμένη νομοθέτηση πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού και πριν από την ψήφισή του. Τόνισε επίσης, ότι ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, που επιτρέπει την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και περιλαμβάνονται με «αδρές γραμμές», όπως είπε, στο σημερινό προσχέδιο. Το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού χώρου, θα προσδιοριστεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διευκρίνισε επίσης, ότι στο προσχέδιο θα περιγράφεται το σημερινό δημοσιονομικό περιβάλλον, «τι θα συνέβαινε εάν εφαρμόζονταν μέτρα και αντίμετρα, και θα χρησιμοποιηθεί ως βάση υπολογισμού των αποτελεσμάτων των δημοσιονομικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης».

“Μικροπολιτικές επιδιώξεις της ΝΔ στο Σκοπιανό”

Για το ονοματολογικό θέμα με την πΓΔΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι, ενώ ισχυριζόταν ότι υποστηρίζει μία συμφωνία με σύνθετη ονομασία, που θα περιλαμβάνει και το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση, στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Μητσοτάκης, «για λόγους μικροπολιτικών επιδιώξεων και για να μην δημιουργήσει προβλήματα σε ένα πιο συντηρητικό, ακόμα και ακροδεξιό ακροατήριο, άλλαξε την πολιτική του τοποθέτηση και άρχισε να τοποθετείται εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα και πριν υπογραφεί».

Ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι είναι ένας κεντρώος, φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής και ως τέτοιος κρίνεται. «Φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός και πρέπει να μας πει με ποιον ακριβώς τρόπο θα χειριστεί την όλη διαδικασία για να μπορέσουμε τελικά να καταλήξουμε σε μία συμφωνία» ανέφερε. Αντιθέτως, είπε, ο κ. Καμμένος είχε με σαφήνεια δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία. Όπως σημείωσε, «ο κ. Καμμένος γνώριζε ότι η συμφωνία δεν είναι ούτε προδοτική ούτε κατά τον τρόπο που το εννοεί η ΝΔ αποτελούσε μια παράδοση άνευ όρων στους γείτονές μας» και είχε κάνει την εκτίμηση ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στη γειτονική χώρα για να περάσει η συμφωνία. «Άλλο η ιδεολογική τοποθέτηση του κ. Καμμένου και άλλο αυτή η εκτίμηση» είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάγκη για τη διαφύλαξη της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «είναι κρίμα να πάει χαμένη μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να επιλυθεί ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί τα Βαλκάνια εδώ και περίπου 30 χρόνια».

“Δεν μας ενδιαφέρει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης, αλλά η ουσία”

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «για εμάς το κρίσιμο δεν είναι η τήρηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, αλλά η ουσία, δηλαδή, δηλαδή να πληρωθούν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την κύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα».

«Θέλουμε να στείλουμε ένα συγκεκριμένο και σαφές μήνυμα, ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιονδήποτε οργανισμό χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα συνταγματική αναθεώρηση με τροποποίηση της ονομασίας και αν δεν έχει τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι μία πιθανή εκλογική διαδικασία στη γειτονική χώρα, δεν θα αποτελούσε τροχοπέδη για την κύρωση της συμφωνίας, αλλά θα υπήρχε μια καθυστέρηση ως προς τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη συμφωνία των Πρεσπών.

Σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Άμυνας περί ακυρότητας του δημοψηφίσματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Καμμένος έκανε μία νομική ερμηνεία και επανέλαβε ότι το θέμα είναι να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. «Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να λυθεί ένα ιστορικού χαρακτήρα ζήτημα, μία ιστορικού χαρακτήρα διαφορά» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτή την πολιτική πρωτοβουλία θα την υποστηρίξουμε, θα την τεκμηριώσουμε, θα την ενισχύσουμε και θα προσπαθήσουμε να την υλοποιήσουμε».

“Δεν μας απασχολεί η διαφωνία Τσίπρα – Καμμένου”

Ερωτηθείς για διαφωνία του υπουργού Άμυνας και του πρωθυπουργού, είπε ότι δεν απασχολεί αυτή τη στιγμή ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε τον κ. Καμμένο. Αντιθέτως, είπε, είναι οι δύο στοχοπροσηλωμένοι να γίνουν τα πρώτα σταθερά βήματα στη μεταμνημονιακή περίοδο για την Ελλάδα. Επανέλαβε ότι υπάρχει μία έντιμη και ειλικρινής συμφωνία με τον κ. Καμμένο, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «έχουμε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα από κανένα να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Είναι ζήτημα που έχει να κάνει με απλά μαθηματικά και πολιτικούς συσχετισμούς». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν υπόγειες σχέσεις με κανένα βουλευτή της αντιπολίτευσης, αντίθετα, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές τοποθετήσεις, συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, που λένε ότι δεν είναι ορθό αυτή η κυβέρνηση να μην ολοκληρώσει την τετραετία, ώστε να εδραιωθεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα».

Σε ερώτηση αν εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μετατεθεί το θέμα σε μια επόμενη κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «θα ήταν το άκρον άωτον της αναξιοπιστίας να μην ολοκληρώσουμε μια πολιτική πρωτοβουλία που έχουμε πάρει και να παραπέμπουμε το ζήτημα σε μια επόμενη Βουλή». Στο ερώτημα δε, αν είναι αντιφατικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, επανέλαβε όσα είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ότι αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο «μας προβληματίζει». Τόνισε δε, ερωτηθείς σχετικά, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

“Σε φιλικό κλίμα η επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ”

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα και με τον Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι έγινε σε πολύ φιλικό και θετικό κλίμα. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός επαίνεσε τον κ. Ζάεφ για την πρωτοβουλία του να προχωρήσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σχετικά με τις καταγγελίες του Π. Λαφαζάνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Αστυνομία, στο πλαίσιο μίας εισαγγελικής παραγγελίας, κάλεσε σε απολογία τον κ. Λαφαζάνη.

Όπως σημείωσε, ουδέποτε η Αστυνομία παρακολούθησε τη δράση του κ. Λαφαζάνη, με τον τρόπο που ισχυρίζεται ο ίδιος ότι έγινε. «Θα ήμασταν ανόητοι αν προχωρούσαμε σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση» τόνισε και πρόσθεσε πως «αν ο κ. Λαφαζάνης θέλει να αυτό-ηρωοποιηθεί είναι δικό του ζήτημα και για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται και μιλά, κρίνεται και από τον ελληνικό λαό και από την ελληνική Αριστερά».

“Γίνεται προσπάθεια για αποσυμφόρηση της Μόριας”

Για την κατάσταση στη Μόρια, είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ωστόσο γίνεται προσπάθεια για την αποσυμφόρηση του νησιού και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ήδη αποχωρήσει, κάτι που, όπως σημείωσε, δεν αναδεικνύεται από τις αντιπολιτευτικές εφημερίδες.

Αναφορικά με τη διαδικασία του αυτοφώρου για αδικήματα συκοφαντίας, έκανε λόγο για δημόσια διαβούλευση, ενώ όσον αφορά τα κονδύλια, επανέλαβε ότι πρόκειται για συκοφαντία και υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναφέρει πολλές φορές, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σχετικά με τη διαχείρισή τους από την Ελλάδα. Υπογράμμισε δε, ότι ο κύριος ωφελούμενος από τα κονδύλια της ΕΕ είναι οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για πολλά χρόνια στο θέμα της προστασίας των προσφύγων. Επίσης, συνέστησε προσοχή «όταν κάνουμε καταγγελίες με μοναδικό στόχο να προκαλέσουμε εντυπώσεις».

Επίσης, είπε ότι ορθώς ο στρατός έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικής κρίσης, καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι νεοσύστατο.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις στοιχηματικές εταιρείες και το ποσό των 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αδειοδοτηθούν, είπε ότι παρουσιάζουν πολύ μεγάλα κέρδη και το ποσό θεωρήθηκε εύλογο από το υπουργείο Οικονομικών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις