Πολιτική

Τζανακόπουλος για φωτιές στην Αττική: Κινητοποιήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε τον κρατικό μηχανισμό – Video

Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και να δώσει ένα τέλος στις οικιστικές στρεβλώσεις, οι οποίες δεν είναι αποτέλεσμα των τελευταίων ετών, αλλά των διαχρονικών όρων συγκρότησης του ελληνικού κράτους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, απόψε.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη και η συγγνώμη της είναι έμπρακτη, με πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των ζημιών, για την στήριξη των ανθρώπων και με την αντιμετώπιση της οικιστικής αυθαιρεσίας, αλλά και με προτάσεις για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση κατάφερε να καταγράψει περίπου 3.500 ακίνητα που έχουν υποστεί ζημιές και αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί 3.300 αιτήσεις για την λήψη του επιδόματος, εκ των οποίων 500 το έχουν λάβει, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί ταχύτατα τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα συνεργεία του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι από την πρώτη στιγμή στην περιοχή και προσπαθούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της περιοχής, έχει ξεκινήσει η υλοτόμηση.

Σχετικά με την ρύπανση, ανέφερε ότι κατά κύριο λόγο αφορά εκείνους που εκτελούν εργασίες στην περιοχή και όχι κυρίως τον γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, είπε ότι και το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν εκδώσει αναλυτικές ανακοινώσεις, ενώ τα συνεργεία του Δημόκριτου κάνουν μετρήσεις για πιθανή ρύπανση και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα και για την θάλασσα και για το νερό από την ΕΥΔΑΠ δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ερωτηθείς αν έχει «κολλήσει» η διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «παίρνουμε κανονιστικές πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την όλη διαδικασία». Είπε ότι έχουν προτεραιοποιηθεί 61 ακίνητα που θα κατεδαφιστούν εντός των επόμενων εβδομάδων και στη συνέχεια θα υπάρξει νέα λίστα περίπου 300 ακινήτων αποκλειστικά στην Αττική. Επίσης, πολύ σύντομα θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να μπορεί να προχωρά σε κατεδαφίσεις και το υπουργείο Περιβάλλοντος, πέρα από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που θα αφορά συγκεκριμένα ακίνητα που περιγράφονται στο νόμο Τρίτση του 1983.

Διευκρίνισε ότι οι κατεδαφίσεις ακινήτων συμπεριλαμβάνουν σπίτια, μάντρες, αποθήκες και αυτό εξαρτάται από τη σχετική προτεραιοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι έχουν γίνει πολύ περισσότερες κατεδαφίσεις επί της θητείας της κυβέρνησης και ανέφερε τα αυθαίρετα στην παραλία του Σχοινιά και άλλων περιοχών.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει έγγραφο που φέρει την υπογραφή του κ. Βούτση για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτου, εξήγησε ότι ο τότε υπουργός έδωσε την συγκατάθεσή του, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Ραφήνας, 10 ημέρες αφού είχε αναλάβει η κυβέρνηση το 2015, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο θα συμπεριληφθεί σε οικιστική πύκνωση.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην συνέντευξη που είχε δοθεί, μετά την πυρκαγιά, είπε ότι επιχειρήθηκε από τους επιτελείς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής να δώσουν κάποιες πρώτες απαντήσεις στα επιχειρησιακά ζητήματα και όπως σημείωσε, θεώρησαν οι ίδιοι ότι έκαναν ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για την διάσωση των ανθρώπων, την κατάσβεση της πυρκαγιάς και τον συντονισμό πολύ δύσκολης επιχείρησης.

Τόνισε ότι το ζήτημα των ευθυνών θα απασχολήσει την Δικαιοσύνη και την Διοίκηση και η κατάσταση θα εκτιμηθεί με βάση τα πραγματικά στοιχεία, ενώ αναφορικά με τις πληροφορίες που μετέδιδαν τα μέσα ενημέρωσης τότε σχετικά με την ύπαρξη νεκρών, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις με βάση την μαρτυρία ενός δημοσιογράφου ή ενός αστυνομικού και πρόσθεσε πως όταν η κυβέρνηση ανακοινώνει νεκρούς, πρέπει να έχει και διασταυρωμένη και επιβεβαιωμένη πληροφορία.

Επανέλαβε επίσης ότι ο ίδιος, έκανε ανακοινώσεις στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα, όταν υπήρχε σαφέστατη πλέον εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από όσα έγιναν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι το τελευταίο που τον απασχολεί είναι η επικοινωνιακή αποτίμηση της τραγωδίας, αλλά αν το κράτος και η κυβέρνηση έκαναν όσα μπορούσαν να κάνουν στο επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο και «αν θα πάρουμε εκείνες τις τολμηρές πρωτοβουλίες οι οποίες είναι αναγκαίες, για να μην υπάρξει ξανά μία τέτοια τραγωδία στο μέλλον».

«Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες δώσαμε μία μάχη για την αποκατάσταση της περιοχής πάρα πολύ γρήγορα, κινητοποιήσαμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούσαμε τον κρατικό μηχανισμό. Αυτή τη στιγμή προχωρούν οι διαδικασίες της αποκατάστασης της περιοχής» σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα έχει περάσει σε μία φάση ανάκαμψης»

Σε ό, τι αφορά την οικονομία και το σχόλιο του γγ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγεί στις αγορές από το 2014, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο κάθε Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει δικαίωμα να λέει την πολιτική του άποψη. Όπως είπε, οι θεσμοί είπαν, τον Μάιο του 2014, ότι το πρόγραμμα είναι «αναστίστρεπτα εκτός πορείας και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για την ολοκλήρωσή του εντός των προβλεπόμενων ορίων».

Χαρακτήρισε κορυφαίο λάθος ότι η ΕΚΤ οδήγησε σε χρηματοπιστωτική ασφυξία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και υπενθύμισε ότι ο κ. Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι αποφασίζαμε για το μέλλον των Ελλήνων πίσω από κλειστές πόρτες και ότι η Δημοκρατία εκείνο το εξάμηνο δέχθηκε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα.

«Αυτό στο οποίο μπορούμε να μείνουμε είναι ότι μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, η Ελλάδα έχει περάσει σε μία φάση ανάκαμψης, με ρυθμούς ανάπτυξης που πλέον δεν είναι οριακοί» είπε, σημειώνοντας ότι το 2018 αναμένεται να κλείσει με πάνω από 2%, η ανεργία μειώνεται, παρά το γεγονός ότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και ίσως σπάσει το φράγμα του 20% εντός του 2018, μειούμενη περίπου 7 με 7,5 μονάδες μέσα σε τρία χρόνια.

Τόνισε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν πει ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να γυρίσουμε στις περιόδους σπατάλης πριν από το 2010.

Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει συγκεκριμένος δημοσιονομικός χώρος πάνω από το 3,5% όπου είναι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και στη βάση αυτού θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις ελάφρυνσης.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές των συντάξεων, είπε ότι, δημοσιονομικά φαίνεται πως το 3,5% μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο, όπως σημείωσε, οι πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών και από τον πρωθυπουργό όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα για την δημοσιονομική πορεία του 2018.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο, ενώ για την θέση που θα επιθυμούσε ο ίδιος, είπε ότι αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα