Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέφερε πως «θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα» για την περικοπή τους. Μάλιστα τόνισε πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατίθεται αύριο, πιθανότατα «θα περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια».
«Θα παρουσιάζει ένα σενάριο με πιθανή εφαρμογή των μέτρων και των αντιμέτρων, για να δείξει ότι αυτό δεν επηρεάζει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και θα υπάρχει και η βούληση της κυβέρνησης, η οποία είναι γνωστή, και έχει να κάνει με ένα σενάριο που λέει ότι δεν θα υπάρχει το μέτρο των συντάξεων, αλλά θα υπάρχει υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζοντας πως θα αξιοποιηθεί για το λόγο αυτό, ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται.
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως γίνονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για να δούμε ποιες είναι οι δικές τους προβλέψεις και εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019”, ωστόσο “στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται με κάθε σαφήνεια και καθαρότητα, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο, καθώς, όπως έχουμε πει δεκάδες φορές, από την δική μας μεριά, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα».
Αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές είπε πως «η ελληνική οικονομία, αν ήθελε, θα μπορούσε να δανειστεί με βιώσιμο επιτόκιο» και πρόσθεσε ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει λόγο να παίξει με την έξοδο στις αγορές, για να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις και υπογράμμισε ότι το κλίμα είναι ήδη αλλαγμένο. Αναφορικά με τις διακυμάνσεις που μπορεί να προκαλέσουν εξωγενείς παράγοντες αναταραχής (πχ η Ιταλία) είπε ότι για τον λόγο αυτό εξασφαλίστηκε το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι».
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πΓΔΜ και τόνισε πως «ελπίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών», καθώς όπως τόνισε κάθε άλλο αποτέλεσμα«θα δημιουργήσει μία αναστάτωση». Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του πως δεν πρόκειται να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο.
Όσο για το αν θα προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι «θα έχουν πάρα πολύ δουλειά και οι νομικοί και των δύο πλευρών για να δώσουν απάντηση στο συγκεκριμένο ζήτημα».
Για τη στάση του Πάνου Καμμένου και για την κυβερνητική σταθερότητα ανέφερε «ότι δεν προκύπτει η δυνατότητα του οποιουδήποτε να προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική κυβέρνηση» και τόνισε ότι αυτό είναι το βασικό νόημα της δήλωσης του πρωθυπουργού. Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ο κ.Καμμένος και οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι διαμορφώσει με τους καλύτερους όρους ένα προϋπολογισμό «λελογισμένα επεκτατικό», να προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και να κάνει τα πρώτα σταθερά βήματα έξω από την επιτροπεία.
Πρόσθεσε δε, πως τα υπόλοιπα είναι σενάρια και επανέλαβε ότι η σχέση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, είχε και συνεχίζει να έχει τον χαρακτήρα της εντιμότητας. Όπως είπε, δεν υπάρχουν πιέσεις, αλλά ο κάθε αρχηγός έχει τις απόψεις του και τις παλεύει.
Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε το απολογισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και ανέφερε, κατά πρώτον, την διπλωματική αναβάθμιση της θέσης της χώρας μας, με δεδομένη την μεγάλη επιτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών. Το δεύτερο, όπως είπε, είναι το πέρασμα σε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία, καθώς φαίνεται ότι το κλίμα στις διμερείς σχέσεις αρχίζει να βελτιώνεται, ειδικά μετά την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και τόνισε ότι είναι αναγκαία η βελτίωση των σχέσεων. Τέλος, ανέφερε τις «πολύ θετικές συναντήσεις με μέλη της επενδυτικής κοινότητας». Πρόσθεσε επίσης, ότι το γεγονός ότι προσελκύουμε επενδύσεις, δείχνει ότι η χώρα έχει περάσει σε άλλη φάση.
Μιλώντας για την στάση των αστυνομικών οργάνων, με αφορμή την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα, πρόσθεσε όμως ότι η Αστυνομία δομήθηκε εδώ και πολλά χρόνια με συγκεκριμένες αντιλήψεις και τόνισε ότι «δεν μπορείς να αλλάξεις τις βαθιές δομές του σκληρού πυρήνα του κράτους μέσα σε τρία χρόνια». Υπογράμμισε ότι η ΕΛΑΣ έχει και θετικά, τα οποία «δεν μπορούμε να μηδενίζουμε» ωστόσο το κυριότερο είναι «μην επιτρέψουμε τέτοιοι τύπου συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων να παραμείνουν ατιμώρητες». Η δημοκρατική Πολιτεία δεν μπορεί να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές, υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να καταργήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου για τα αδικήματα του Τύπου, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, είπε ότι «δόθηκε ένα υπερβολικό επικοινωνιακό βάρος σε μία περίπτωση», που αφορά αντιπολιτευτικό μέσο, τη στιγμή που για δεκάδες άλλους δημοσιογράφους δεν είχε δοθεί απολύτως καμία δημοσιότητα και χαρακτήρισε υποκριτικό τον τρόπο που κινήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι.
Τόνισε ότι τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να είναι περισσότερο ανεκτικά στην κριτική, χωρίς να σημαίνει ότι καθένας μπορεί να την ασκεί «με συκοφαντικούς όρους» και ανέφερε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση «για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα», η επεξεργασία του οποίου, όπως είπε, είναι δύσκολη και νομικά και τεχνικά και πρόσθεσε πως όταν είναι έτοιμη η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ