Site icon NewsIT
15:35 | 21.01.17

Τζανακόπουλος: Δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha και αναφορικά με την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ότι «δεν έχει κλείσει η συζήτηση για τους όρους παραμονής του Ταμείου» υπογραμμίζοντας ότι «είτε το ΔΝΤ παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, είτε με χρηματοδότηση, θα πρέπει να πάρει άμεσα τις αποφάσεις του, να μην δημιουργούνται κωλυσιεργίες στην διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» και ότι «δεν θα γίνουν αποδεκτές παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που σημαίνουν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

Πρόσθεσε ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 θα επιτευχθεί χωρίς την λήψη νέων μέτρων.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ακόμα, ότι αν επιτευχθεί μια συμφωνία που να είναι αποδεκτή από όλους, τότε η κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να συζητήσει για ένα μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού.
Εξηγώντας τι σημαίνει αυτός ο μηχανισμός, είπε ότι αφορά μια πιθανή επέκταση, για ένα χρόνο, του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, (σ.σ “κόφτη”).
Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων και ότι η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

Σε ό,τι αφορά την πλήρη απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, είπε ότι το ποσοστό τους στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο μέσο ευρωπαϊκό όριο, ενώ και το υπουργικό πλαίσιο είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, και προσέθεσε πως «το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι εδώ είναι Ευρώπη και δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς εξαίρεσης της χώρας από το πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτε και μπορεί η χώρα να μετατραπεί σε Ειδική Οικονομική Ζώνη».
Είπε ακόμα, μιλώντας επ’ αυτού, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάσταση που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν επιμένει σε κανένα “αφήγημα” ότι το ΔΝΤ είναι ο “κακός”, διασαφηνίζοντας ότι το ΔΝΤ αποδέχεται από τη μια την άρνηση μιας χώρας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια εκβιάζει την Ελλάδα, για μέτρα ύψους 4,5 δισ. και τόνισε ότι δεν μπορεί το Ταμείο διαρκώς να επιμένει σε κάτι τέτοιο.
Εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των διαδικασιών της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση αυτή ενόψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισήμανε καταρχήν ότι η κυβέρνηση εργάζεται με αποκλειστικό στόχο την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις ρίχνει ο λαός, ενώ στην ερώτηση “τι θα συμβεί αν επιμένει ο κ. Σόιμπλε για νέο πρόγραμμα”, υπενθύμισε ότι πολύ πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως αν χρειαζόταν να αντικατασταθεί το ΔΝΤ από τον ESM, αυτή η αλλαγή στην περίπτωση που θα χρειαζόταν την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου, δεν θα δημιουργούσε ένταση στην Γερμανία.

Κληθείς να σχολιάσει την παρθενική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει με χρηματοδότηση στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη και προσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, στον νέο Πρόεδρο των οποίων ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Σε ό,τι αφορά το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, είπε ότι αυτό θα απαντήσει στη ΝΔ, προσέθεσε ότι επιβεβαιώθηκε πως η διαπλοκή ζούσε και βασίλευε επί δεκαετίες στη χώρα, ενώ ενόψει της ανακοίνωσής του πορίσματος είπε ότι αναμένεται να περιγράφει τις παράνομες πράξεις, να επισημαίνει τις πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ από εκεί και πέρα, αναμένεται η Δικαιοσύνη να προσωποποιήσει τις ευθύνες.

«Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε τηλέφωνο καμία τράπεζα για να δοθεί δάνειο με “αέρα”, συζητάμε για ένα θεσμικό πλαίσιο για τη διάσωση των ΜΜΕ με τα πάντα πάνω στο τραπέζι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ αναφερόμενος στην αποστροφή του προέδρου της ΝΔ ότι η ΝΔ δεν θα συναινέσει στη διάσωση με χρήματα των φορολογουμένων, είπε ότι όσα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης για τη διάσωση των εργαζομένων «ήταν προπέτασμα καπνού».
Στην δημοσιογραφική παρατήρηση περί “αφελληνισμού” των ελληνικών τραπεζών, είπε ότι τον νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος του αφαιρούσε το management, τον ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, άρα σε αυτούς πρέπει να ασκείται κριτική.

Σχετικά με τα hot spots και τις προσλήψεις, είπε ότι όντως υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλεται εκ μέρους της κυβέρνησης η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους.
Σημείωσε ότι η προκήρυξη για την πρόσληψη 2.500 υπαλλήλων για τα hot spots εκδόθηκε πριν την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οπότε και οι ροές ήταν πολύ αυξημένες, όμως η προκήρυξη ανέφερε ότι οι προσληφθέντες δεν ήταν μόνο για τα hot spots, αλλά για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών των δήμων.

Κληθείς να προχωρήσει σε μια αποτίμηση της διετούς διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2015 έως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς άγγιξε τα όρια της κοινωνικής αντοχής, τα πολιτικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ και ψηλάφισε τα όρια της Ευρώπης, προσθέτοντας «δεν καταφέραμε όσα θέλαμε, αλλά καταφέραμε αρκετά», ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καμία σχέση με το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Επέκρινε τους δανειστές τόσο για κωλυσιεργία, όσο και για την επιβολή πιστωτικής ασφυξίας στην χώρα, και τόνισε ότι δεν αποτελεί ιδεοληψία η υπεράσπιση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Εκτίμησε δε ως βασικό λάθος εκείνης της περιόδου το ότι «αφεθήκαμε στην στρατηγική της διολίσθησης των δανειστών στην πρώτη φάση».

Αναφορικά με την παρούσα συγκυρία, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ΝΔ είναι υπέρ της περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας -«το όριο για τον κ. Μητσοτάκη είναι ο ουρανός, δεν έχει προβλήματα τέτοια ο κ. Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά- και μείωσης των φόρων στα κέρδη, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί η ανάπτυξη, αλλά «η ανάπτυξη πρέπει να διαχέει τα οφέλη στην κοινωνική πλειοψηφία, άρα χρειάζεται αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενίσχυση των συλλογικών δικαιωμάτων και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων».

«Ένας διαφορετικός τρόπος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που δεν θα βασίζεται στην διαρκή πίεση των μισθών, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στη διάλυση της αγοράς εργασίας, αλλά αντιθέτως η ελληνική οικονομία θα βασίζει την ανταγωνιστικότητά της στην ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσίων και στην αξιοποίηση των υψηλών προσόντων του ελληνικού εργατικού δυναμικού», προσέθεσε.
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «η Αριστερά απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό» παραμένει ένα αριστερό κόμμα, και μια δύναμη διεκδίκησης που εκπροσωπεί την κοινωνική πλειοψηφία.

Ερωτηθείς για τα χρήματα από τις διάφορες λίστες, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια επιστροφής τους, επισημαίνοντας ότι όταν επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οι βεβαιώσεις από τις διάφορες λίστες δεν ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ, με την παρούσα κυβέρνηση έχουν ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στο ερώτημα “τι έχει κάνει η κυβέρνηση για την μεσαία τάξη και την ζωή των απλών ανθρώπων”, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε μετ’ επιτάσεως ότι για την εξαγωγή συμπερασμάτων είναι αρκετή η αναφορά μόνο του στοιχείου ότι «ο στόχος της σημερινής κυβέρνησης για το 2016 ήταν πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, ενώ ο στόχος της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν 4,5%, δηλαδή, 8 δισ. ευρώ μέτρα παραπάνω».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κατάσταση αργά, αλλά σταθερά, βελτιώνεται, ανέφερε ότι υπάρχουν κοινωνικά στρώματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ κάποιοι «από τα ανώτερα στρώματα δεν νιώθουν και πολύ άνετα».

Επίσης, σχετικά με τα ποσοστά που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι κάθε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επιφέρει φθορά στις κυβερνήσεις, σημείωσε ότι αρκετές φορές οι εταιρείες δημοσκοπήσεων “έπεσαν έξω”, και προσέθεσε ότι «έχουμε δώσει τεράστιες μάχες για πολύ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού».
Στο σημείο αυτό είπε ότι η ΝΔ είναι βαρύτατα εκτεθειμένη από τη στάση της έναντι του επιδόματος σε συνταξιούχους τα Χριστούγεννα.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το φθινόπωρο του 2019.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version