Η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, είναι δεδομένη και δεδηλωμένη, στόχος η αξιολόγηση να κλείσει χωρίς επιπλέον λιτότητα, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.
Τόνισε ότι αυτή είναι μια διαπραγματευτική θέση από την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει, όχι για λόγους εμμονής, αλλά γιατί δεν χρειάζεται νέα λιτότητα με δεδομένη την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τη διαπραγματευτική μας θέση δεν πάμε για να την χαρίσουμε, πάμε για να την κερδίσουμε, σημείωσε. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ δύο αναγκών, να κλείσει η αξιολόγηση ταχύτερο δυνατό και να κλείσει με κοινωνικά βιώσιμο τρόπο, είπε.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν ήρθε από τις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες κάποια πρόταση-πακέτο και πως αυτό που συζητείται είναι το base line σενάριο, δηλαδή οι εκτιμήσεις στη βάση των οποίων θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι τεχνικές πια συζητήσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. «Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα και οι πολιτικοί όροι ώστε την 20η Φεβρουαρίου, να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία».
Ερωτηθείς σχετικά με σημερινές δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ, επισήμανε πως είπε ότι δεν θα έχουμε τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου, εξηγώντας ο κ. Τζανακόπουλος πως τυπικό κλείσιμο σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες έχουν λήξει και μπορούν να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων. Ο κ. Ντάισελμπλουμ λοιπόν μίλησε τυπικά και τεχνικά, σε κανένα σημείο δεν είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας επί των κεντρικών αξόνων, υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι πολιτική λύση στο Eurogroup της 20ης επιδιώκει και η κυβέρνηση και οι θεσμοί και το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Ερωτηθείς σχετικά με τη χτεσινή αναφορά του κ. Τσακαλώτου στη θέση για κλείσιμο της συμφωνίας χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, τόνισε πως ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, αντιθέτως είναι δεδομένη και δεδηλωμένη και πως στόχος είναι η αξιολόγηση να κλείσει χωρίς επιπλέον λιτότητα. Σημείωσε πως «είναι μια διαπραγματευτική θέση από την οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει, όχι για λόγους εμμονής, αλλά γιατί δεν χρειάζεται νέα λιτότητα με δεδομένη την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Επισήμανε ότι «τη διαπραγματευτική μας θέση δεν πάμε για να την χαρίσουμε, πάμε για να την κερδίσουμε» και πως ακριβώς αυτό είναι θέση του πρωθυπουργού και του κ. Τσακαλώτου. Σε δημοσιογραφική παρατήρηση πως αυτό όμως δεν μπορείς να το εγγυηθείς σε μια διαπραγμάτευση ανέφερε ότι μια διαπραγματευτική θέση, αναλόγως και με τη στάση των υπολοίπων εμπλεκομένων μερών, μπορεί να αλλάξει, να μετατοπιστεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση και από την άλλη του γεγονότος ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα, επομένως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ δυο αναγκών. Βεβαίως, τόνισε το «πότε» είναι σημαντικό, ωστόσο και το «πώς» είναι σημαντικό και σε αυτήν ακριβώς τη λογική είναι ευθυγραμμισμένο το σύνολο της κυβέρνησης.
Λιτότητα, είπε ο κ.Τζανακόπουλος, είναι να αυξάνονται τα μέτρα που ζητούνται και το απόλυτο νούμερο των φορολογικών εσόδων του κράτους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
«Διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και δεδηλωμένος μας στόχος είναι να μη συζητήσουμε στη βάση των παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ που βλέπει ένα δημοσιονομικό κενό της τάξη του 2%», τόνισε και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία που θα πετύχουμε να έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». Σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, αυτό που είπαν με τη θετική τους εισήγηση για το κλείσιμο της α’ αξιολόγησης, είναι ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θεωρείται τελειωμένη υπόθεση. Είπε ότι αντίθετα το ΔΝΤ βλέπει το δημοσιονομικό κενό το 2019 σε 2% και γι’ αυτό ζητά μια σειρά από μέτρα. «Ωστόσο αυτή η συζήτηση είναι ακόμα ανοικτή και έχουμε την εύλογη πεποίθηση, μετά από όλες τις δηλώσεις εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι αυτή η διαφορά σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το 2019 είναι τελικά γεφυρώσιμη μεταξύ των θεσμών».
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτή η συζήτηση για έξοδο από το ευρώ και πως δεν ανησυχεί και ότι υπάρχει ένας πολιτικός συσχετισμός και βούληση εκ μέρους όλων ώστε να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια συμφωνία. «Η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη κρίση και δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε σε τέτοιου τύπου σενάρια», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του κ. Μανιού ότι αφορολόγητο δεν ψηφίζει και σχετικά με πληροφορίες ότι ο Ν. Φίλης αναζητά υπογραφές να καταθέσει ερώτηση στον κ. Καμμένο για τα εξοπλιστικά και αν αυτό είναι αμφισβήτηση της δομής της κυβέρνησης, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε πως ο κ. Φίλης σε άρθρο του έγραψε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί εθνικό στόχο. Σχολίασε ευρύτερα ο κ. Τζανακόπουλος ότι όλοι, βουλευτές, υπουργοί, δημοσιολόγοι και δημοσιολογούντες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες τους, «ωστόσο η ώρα της τελικής πολιτικής τοποθέτησης είναι η ώρα που θα παρουσιαστεί η τελική συμφωνία και τότε είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει απολύτως κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είτε του συνόλου της κυβέρνησης. Επισήμανε ότι δεκάδες ερωτήσεις κατατίθενται καθ όλη τη διάρκεια των δυο αυτών ετών από βουλευτές της ΚΟ και του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προς υπουργούς της κυβέρνησης που υποστηρίζουν και πως είναι μια παγιωμένη πρακτική που ακολουθούνταν και από προηγούμενες ΚΟ που στήριζαν άλλες κυβερνήσεις «και δεν νομίζω ότι παίρνει τον χαρακτήρα μιας δομικής αμφισβήτησης σε περίπτωση που οι πληροφορίες που επικαλείστε επιβεβαιωθούν».
Στο δε ερώτημα αν η κυβέρνηση «θα ζήσει και θα ευτυχήσει», τόνισε πως το ότι θα ζήσει είναι βέβαιο, ενώ σχολίασε πως δεν είναι το ζήτημα αν θα ευτυχήσει, αλλά να μπορέσει να εφαρμόσει μια πολιτική που θα βοηθήσει την κοινωνία να ανασάνει.
Είπε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι πολιτικές προϋποθέσεις για να συζητήσουμε τέτοιου τύπου ανοίγματα σε άλλους πολιτικούς χώρους και πως αν υπάρξουν εν καιρώ προϋποθέσεις για διευρύνσεις τότε και στη βάση πολιτικών κριτηρίων θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Ανέφερε ότι μια συνθήκη που είναι απαραίτητη θα ήταν μια ριζική στροφή της εν Ελλάδα κεντροαριστεράς που δεν ακολουθεί τον δρόμο των ευρωπαϊκών αδελφών κομμάτων της.
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσδιορίζεται ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και πως αυτό που βλέπει και αξιολογεί θετικά είναι η μετατόπιση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας σε θέσεις που δεν υποστήριξε τα προηγούμενα χρόνια, που είναι θέσεις αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ