Ο κ. Τζανακόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι είναι απολύτως σαφές ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ, αυτό πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διευκρινίσει τις θέσεις της. Επωνύμως και ανώνυμα από το ΔΝΤ έγιναν δηλώσεις ότι πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, την ίδια θέση έχει και η ελληνική κυβέρνηση τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, λέγοντας μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο κ. Τόμσεν φάνηκε να θέλει την επίτευξη μεγάλων πλεονασμάτων και πίεσε προς την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δείχνει μια αντίφαση, τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει πως δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμιά περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Εμμένουμε σταθερά στη θέση μας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την εξαίρεση στην ευρωπαϊκή κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις», υπογράμμισε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι μετά την απόφαση του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές για το χρέος δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, χτες αποφασίστηκε και η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ύψους 25% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 45 δισ. ευρώ. Έκανε ειδική αναφορά στη σημασία του μέτρου της μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, ύψους 1,5%.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε: α) την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για δέκα χρόνια και β) την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος και συγκεκριμένα για τα έτη 2019 και 2020.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πρέπει η συζήτηση για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συνεχιστεί και πως στόχος αυτής είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αναμένουμε τις δυνάμεις που έχουν βαρύνοντα ρόλο για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και μεγάλες ευθύνες για τα σημαντικά της αδιέξοδα και τη γενικευμένη αβεβαιότητα, ειδικά από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας αλλά και το ΔΝΤ, να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε», τόνισε. «Να σταματήσουν», συνέχισε, «να επιμένουν στη συνέχιση μιας ακραίας πολιτικής λιτότητας που έχει αποδειχθεί ότι είναι κοινωνικά καταστροφική και οικονομικά αναποτελεσματική».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως εύχεται να αποτύχει η διαπραγμάτευση, έχει επιλέξει μια επικίνδυνη στάση που θεωρεί ότι κάνει καλό στον εαυτό της, αλλά κάνει κακό στη χώρα.
Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, αντί να έχει ήδη χαιρετίσει ομόφωνα τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρα που αποτελούν μια σημαντική ανάσα για την οικονομία, έχει επιλέξει μια μίζερη στάση.
«Ήταν η ίδια η ΝΔ που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε το χρέος βιώσιμο, ήταν ο ίδιος ο κ. Σαμαράς που αναζητούσε το πιστοποιητικό βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν από λίγα χρόνια», είπε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι «σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του 4ου μνημονίου». «Εύχονται να υπερισχύσει η άποψη για διαρκή λιτότητα και νέα μέτρα ώστε να εμφανιστούν εκείνοι ως οι μόνοι πρόθυμοι να τα εφαρμόσουν», σχολίασε για τη ΝΔ.
Τόνισε ότι σε ρητή αντίθεση με αυτή τη στρατηγική, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και με ταυτόχρονη αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου στις εργασιακές σχέσεις.
Είπε ότι, πέραν της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες για επικοινωνίες και συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να καταστήσει σαφείς και να εξηγήσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης.