«Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν σταθερές και συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για να κλείσει σε σύντομο διάστημα η β' αξιολόγηση και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι πρόκειται για πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. «Από τη μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να πράξουν το ίδιο», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».
Σημείωσε πως «οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο τερματισμός της ιδιότυπης κατάστασης εξαίρεσης στην οποία τελεί η ελληνική αγορά εργασίας μετά τις αποφάσεις που υλοποίησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από το 2011 και μετά».
Οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, είπε, οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. «Πρόκειται δηλαδή», εξήγησε, «για πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά απαιτεί την εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών». Επισήμανε πως δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι διαφωνίες εντοπίζονται στο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος και στο άμεσα συνδεόμενο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
«Από τη μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να πράξουν το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές», τόνισε.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ένταξη του αφορολόγητου στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή, για αύξηση του ενδιάμεσου ΦΠΑ στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις. Όπως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, τόνισε, και δημοσιεύματα περί αρνητικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν και περί δήθεν αγανάκτησης που επικρατεί στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών. «Όλοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι δομικά και αφορούν τη στάση και τις θέσεις του ΔΝΤ», σχολίασε.