Μονοθεματική, σχεδόν, ήταν η εισαγωγή του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, τη φορά αυτή στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: μετά από ένα σύντομο σχόλιο για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, η εισαγωγική τοποθέτηση ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup (EG), εκεί όπου, σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, «αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της και έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Το EG ενέκρινε την τεχνική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, και δρομολόγησε την εκταμίευση της προβλεπόμενης δόσης το αμέσως επόμενο διάστημα».
Όμως, όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος ειδικότερα, θέμα που απασχόλησε επί μακρόν τις χθεσινές συνεδριάσεις, «δεν κατέστη εφικτό να γεφυρωθούν στο σύνολό τους οι διαφορές ώστε να καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη λύση», αναγνώρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας την απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Απόσταση, που «παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί, παραμένει».
«Η λύση εξάλλου που παρουσιάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση δεν αντιστοιχούσε ούτε στους στόχους που είχαν τεθεί το προηγούμενο διάστημα ούτε όμως και στις θυσίες του ελληνικού λαού», ήταν μια ακόμη, κομβικής σημασίας, φράση του υπουργού Επικρατείας.
Ως εκ τούτου, «ήταν απολύτως σαφές για την ελληνική πλευρά αλλά και για πολλούς από τους εταίρους μας ότι ήταν προτιμότερη μια απόφαση αναβολής λίγων ημερών που μας δίνει χρόνο να δουλέψουμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε μια καλύτερη λύση παρά να πάρουμε αποφάσεις που μεταθέτουν το πρόβλημα και δεν προσφέρουν ασφαλή διέξοδο».
Για την από εδώ και πέρα φάση, «η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, σε όλα τα επίπεδα, με στόχο στο προσεχές EG να έχουμε μια καθαρή λύση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς ασάφεια. Μια λύση που θα ανοίγει το δρόμο για την οριστική έξοδο από την κρίση και φυσικά θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού. Και όταν λέμε καθαρή λύση εννοούμε καθαρή λύση», σημείωσε με έμφαση ο Δ. Τζανακόπουλος.
Εξειδικεύοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αυτά πρέπει να είναι προσδιορισμένα «σε τέτοιο βαθμό ώστε το ΔΝΤ να έχει την δυνατότητα άμεσα να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να συμμετέχει πλήρως στο πρόγραμμα χωρίς αστερίσκους. Αυτός εξάλλου ήταν ο στόχος που είχε τεθεί από την αρχή της διαπραγμάτευσης -και σε αυτό το στόχο οφείλουμε να επιμείνουμε», δήλωσε εξάλλου. Ενώ από ελληνικής πλευράς, «κάναμε όσα οφείλαμε για να ανοίξουμε το δρόμο για μια τέτοια επιτυχή κατάληξη και επομένως αναμένουμε και δικαιούμαστε το ίδιο να πράξει και το σύνολο των εταίρων και δανειστών».
«Δεν είναι δυνατόν από τη μια μεριά να υφίσταται η απαίτηση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η απαίτηση για υιοθέτηση των δημοσιονομικών μέτρων που προτείνει και από την άλλη να μην γίνεται αποδεκτή η θέση του για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, που συμπλήρωσε:
«Δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ να είναι αλα καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στη ρύθμιση του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση επομένως θα εργαστεί εντατικά την αμέσως επόμενη περίοδο και θα πάρει πρωτοβουλίες τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο για την καλύτερη δυνατή κατάληξη των συζητήσεων. Και έχουμε τη βεβαιότητα», είπε επί λέξει, ακόμη ότι «τα επιχειρήματα με τα οποία προσερχόμαστε στην συζήτηση αυτή είναι αδιαμφισβήτητα». Ενώ, τέλος, «όπως έχει ήδη αναγνωρίσει το EG η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Τώρα είναι οι εταίροι και δανειστές μας που έχουν ηθικό, πολιτικό και νομικό καθήκον να υλοποιήσουν τις δικές τους».