Το απόγευμα σε μία ανοικτή συγκέντρωση – στο Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων – θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πολιτικού φορέα που συγκροτείται από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στελέχη αυτά άλλωστε πέρασαν όλο το Σαββατοκύριακο συνεδριάζοντας διαδικτυακά προκειμένου να αποφασίσουν το όνομα της κοινοβουλευτικής τους ομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη τα οποία στηρίζουν την Έφη Αχτσιόγλου και αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσοι συνεργάζονται μαζί τους απ’ την «Ομπρέλα», είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία ονόματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το «Αριστερά μπροστά» ήταν – και μπορεί να είναι και ακόμα – το επικρατέστερο αν και η διαρροή του έφερε πολλά και σύνθετα προβλήματα στα στελέχη που συγκροτούν την νέα τάση.
Μάλιστα πολλοί ισχυρίζονται ότι η διαρροή έγινε επίτηδες προκειμένου να «καεί» το όνομα αυτό, καθώς παραπέμπει στο κίνημα «En Marche» που δημιούργησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγές από τον χώρο αυτό υποστηρίζουν ότι το όνομα αυτό δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητό στο κομμάτι της Ομπρέλας καθώς έχει κεντρώο ιδεολογικό προσανατολισμό με τον οποίο δεν συμφωνούν οι συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το όνομα «Νέα Αριστερά» – που κυκλοφόρησε τελευταίο – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είχε απορριφθεί στο παρελθόν, αλλά μετά τις εξελίξεις με το «Αριστερά μπροστά» όλα είναι ανοικτά.
Ο Αλέξης Χαρίτσης – ο οποίος είναι και ο επικεφαλής του νέου σχήματος – αναφερόμενος σε συνέντευξη του στο νέο όνομα τόνισε ότι… «Θα έχουμε όνομα με πολιτικό περιεχόμενο. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το όνομα, σίγουρα έχει ένα συμβολισμό, αλλά σημασία έχει το περιεχόμενο. Σημασία δεν έχει πώς σε λένε, αλλά τι λες. Αυτό είναι το μείζον. Εμείς θα έχουμε πολιτικό πρόσημο και αυτό είναι η Αριστερά. Φιλοδοξία μας είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Νιώθω ότι υπάρχουν πολλοί που είναι πολιτικά άστεγοι. Θα δώσουμε την ταυτότητά μας, τις πολιτικές μας προτάσεις. Θέλουμε να ασκήσουμε δομική αντιπολίτευση στην Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτό απουσιάζει από την πολιτική σκηνή».
Επέστρεψε στην δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση
Ο νέος πολιτικός φορέας μετρήθηκε, πάντως, για πρώτη φορά δημοσκοπικά σε έρευνα που έγινε για την εφημερίδα «Documento».
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που έκανε η εταιρεία Realpolls ο νέος φορέας των «11», που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει ποσοστό 3,2%.
Στην συνολική πρόβλεψη η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,4% και ακολουθεί δεύτερος μετά από καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,7%. Τρίτο είναι το ΠΑΣΟΚ με 12,8% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 10,8%, Ελληνική Λύση με 5,5%, Σπαρτιάτες με 3,4%, Νίκη με 3,2%, Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, ΜέΡΑ25 με 1,7% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,8%.
Στην Κουμουνδούρου εν τω μεταξύ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο ανασυγκρότησης του κόμματος.
Γεροβασίλη: Πρέπει να δώσουμε χρόνο στον νέο πρόεδρο
Αφήνοντας μάλιστα πίσω τους το δύσκολο χρονικό διάστημα που πέρασαν από τις δύο απανωτές διασπάσεις, οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ανέφεραν ότι το βλέμμα τους είναι στραμμένο στους πολίτες που γράφονται στο isyriza, καθώς επίσης και στην ανάδειξη των θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να ανακάμψει, αν δώσει λύσεις στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και μπορέσει να τους πείσει ότι η ζωή τους πραγματικά θα βελτιωθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση. Εκεί κρίνονται τα κόμματα, έξω στην κοινωνία. Με το να είσαι δίπλα στους πολίτες, να τους ακούς, να συνομιλείς μαζί τους, να βρίσκεις λύσεις και να προσπαθείς να τους πείσεις για τις προτάσεις σου. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο».
Η αντιπρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ακόμα… «ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στον νέο Πρόεδρο. Πόσο δε μάλλον, όταν έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την εκλογή του. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή σε όλα τα κόμματα μετά από μια αλλαγή ηγεσίας. Είναι λάθος να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα ή ακόμη χειρότερα να αμφισβητούμε τον νέο Πρόεδρο από την επομένη κιόλας ημέρα της εκλογής του. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζω τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν και όλα τα στελέχη του κόμματος με εμπειρία και γνώση, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι σε όλα. Πιστεύω στη δύναμη της συλλογικής δουλειάς και στα θετικά αποτελέσματα που η σύνθεση και η συνεργασία μπορούν να φέρουν στην πολιτική».