Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μίλησε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και ενώπιον του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στην Τουρκία.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε από το βήμα του ευρωκοινοβουλίου την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ από αποσταθεροποιητικούς παράγοντες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία, που παραβιάζει καθημερινά τα ελληνικά σύνορα «τα οποία είναι και ευρωπαϊκά και απειλεί ακόμα και με casus belli».
Ο ίδιος ζήτησε από όλους τους ευρωβουλευτές «να αντιληφθούν ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο» και ότι «η Ένωση πρέπει, με πράξεις και όχι με λόγια, να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της από ορέξεις και βλέψεις τρίτων χωρών«.
Αναλυτικά η παρέμβαση Μεϊμαράκη:
«Το αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον στο οποίο ζούμε και δημιούργησαν αποσταθεροποιητικοί παράγοντες, που καραδοκούν να διαλύσουν συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μας επιβάλλει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να ενδυναμώσουμε την ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ένωσής μας.
Και αυτό το τονίζω, όχι μόνο ως Ευρωπαίος αλλά και ως Έλληνας, ο οποίος βλέπει τον δύστροπο γείτονά του να εκβιάζει, να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να φτάνει μέχρι στο σημείο να απειλεί με casus belli.
Οι υπερπτήσεις, η παράνομη αλιευτική δραστηριότητα, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και η βεβήλωση μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Και για να καταλάβετε όλοι, ότι η Τουρκία έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο, σας υπενθυμίζω κ. Μπορέλ και αγαπητοί συνάδελφοι, την επιστολή που έστειλε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, στην οποία περιγράφει την πραγματική κατάσταση και υπογραμμίζει ότι η ανοχή της Ελλάδας στις προκλήσεις αυτές τελειώνει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών της από ορέξεις και βλέψεις τρίτων χωρών. Επιπλέον, πρέπει να θέσει στοχευμένους και αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στη συμμετοχή τρίτων χωρών σε εμπορικές συμφωνίες στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας, πάντοτε βέβαια με σεβασμό στα συμφωνηθέντα και στην αρχή της αιρεσιμότητας».