Η ανάγκη αντιμετώπισης της υπερφορολόγησης και ο επανασχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής αποτελεί πλέον το μείζον ζήτημα και στοίχημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, παράλληλα με την ενταντικοποίηση των ελέγχων για την φοροδιαφυγή.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το αδιέξοδο της συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης τόνισε με έμφαση η ανακοίνωση των στοιχείων του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014.
Από τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στη δημοσιότητα προκύπτει ότι:
– Το πρωτογενές πλεόνασμα έπεσε στα 1.946 εκατ. ευρώ έναντι 2.861 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2013 και ενώ ο στόχος του ΜΠΔΣ 2015-2018 “έβλεπε” πλεόνασμα 962 εκατ. Ευρώ
– Στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού σημειώνεται έλλειμμα ύψους 2.849 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.502 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και του επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 4.117 εκατ. Ευρώ
– Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκαν σε 32.919 εκατ. ευρώ από 34.893 εκατ. ευρώ
Οι παράλογα υψηλοί φόροι, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, είναι λογικό να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα έσοδα, ενώ την ίδια ώρα, σε έκθεσή της η Task Force αναδεικνύει τον κατεπείγον της ανάγκης εξορθολογισμού της φορολογικής επιβάρυνσης σε ΜΜΕ.
Το αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής.είναι δεδομένο καθώς η κατανάλωση καταποντίστηκε, η αγορά συρρικνώθηκε, με αποτέλεσμα ο αρνητικός αντίκτυπος να αποτυπωθεί και στα δημόσια έσοδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που εμφανίζουν υστέρηση κατά 51 εκατ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς έπεσαν στα 1.799 εκ από 1.895 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Να σημειωθεί ότι την αναγκαιότητα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) διαπίστωσε και η έκθεση της Task Force, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους που εκπροσωπούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΚΕΕΕ), και περιγράφει την αποκαρδιωτική κατάσταση για το επιχειρείν στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ αναφερόμενος στο ζήτημα της υψηλής φορολόγησης είπε ότι υπάρχουν περιθώρια για την προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών με την προϋπόθεση ότι εξυπηρετούν τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους, ενώ μεταξύ των 12 επειγουσών προτάσεων που διατύπωσε για την ελληνική οικονομία ζήτησε, ειδικά, μείωση φορολογικής επιβάρυνσης για τις ΜμΕ (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και τοπικοί φόροι) και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ενέργειας.
Με αφορμή την ασκούμενη φορολογική πολιτική ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη ΔΕΘ επισήμανε ότι η φορολογική λαίλαπα είναι αθλιότητα και ταυτόχρονα στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι σε μια οικονομία που στενάζει υπό το βάρος της υπερφορολόγησης, η εμμονή σε αγκυλώσεις και μία αδιέξοδη φορολογική πολιτική δεν δικαιολογείται πλέον.
Είναι λοιπόν σημαντικό να επανασχεδιαστούν οι φόροι με τρόπο που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα βελτιώσει τα δημόσια έσοδα. Παράλληλα, μείζον παραμένει το ζήτημα της εντατικοποίησης των ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής και η αυστηροποίηση των μέτρων για όσους αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν προκειμένου να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και να επωφεληθούν όσοι είναι συνεπείς προς τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.