Στα τάρταρα η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, απογοήτευση για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και βροντερό όχι σε πρόωρες εκλογές αλλά και βεβαιότητα πως η χώρα… στραβά αρμενίζει. Αυτά είναι κάποια από τα αποτελέσματα που προκύπτουν από το Βαρόμετρο της Public Issue.
Η έρευνα που “ανέβασε” στο site της η εταιρία έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο, τηλεφωνικά, από τις 18 έως τις 25 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 1.005 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω.
Στο ερώτημα που αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πάνω μόνο από τον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής (τον τελευταίο σε δημοτικότητα πολιτικό αρχηγό) Νίκο Μιχαλολιάκο. Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 75% αρνητικές γνώμες και 24% θετικές.
Αντίθετα, πρώτος στη σχετική λίστα (αν και με περισσότερες αρνητικές) είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει 54% αρνητικές γνώμες και 45% θετικές. Ακολουθούν ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (59%-37%), η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (63%-36%), ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (67%-31%), ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης (68%-29%), ο Πάνος Καμμένος (77%-22%) και ο Νίκος Μιχαλολιάκος (85%-12%).
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42%, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 22% και την απάντηση «κανένας από τους δυο» 35%.
Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση σε ποσοστό 92% αλλά και από την αντιπολίτευση σε ποσοστό 84%. Επίσης, στο ερώτημα ποια κυβέρνηση είναι καλύτερη για τη χώρα, χάνουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία! Υπέρ μιας κυβέρνησης ΝΔ τάσσεται το 32% των ερωτηθέντων, υπέρ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 14% και «καμία από τις δυο» απαντά το 52%!
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως σχεδόν 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν πως η χώρα πηγαίνει σε… λάθος δρόμο! Στη ερώτηση «σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση;», το 88% απαντά «σε λάθος» και το 8% «σε σωστή».
Ωστόσο, οι πολίτες φαίνεται πως δεν θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Στο ερώτημα «σήμερα στην Ελλάδα, μάλλον χρειάζεται ή μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν βουλευτικές εκλογές», το 53% δηλώνει πως «μάλλον δεν χρειάζεται» και το 45% «μάλλον χρειάζεται».
Αίσθηση προκαλούν και οι απαντήσεις στην ερώτηση όσον αφορά στα συναισθήματα των πολιτών για την κατάσταση στη χώρα. Το 28% εκφράζει οργή και αγανάκτηση, το 25% απογοήτευση, το 19% ανησυχία και άγχος, το 9% ντροπή, το 8% λύπη και στενοχώρια, το 5% ελπίδα και αισιοδοξία, το 2% αδιαφορία.
Όσον αφορά στον ανασχηματισμό, οι πολίτες δηλώνουν πως τους προκάλεσε γενικά αρνητική γνώμη σε ποσοστό 48%, ουδέτερη σε ποσοστό 37% και γενικά θετική σε ποσοστό 15%.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενου ενός νέου Μνημονίου, το 87% δηλώνει πως είναι κατά, ένα 7% είναι υπέρ, το 3% δεν εκφράζει γνώμη και ούτε υπέρ ούτε κατά δηλώνει επίσης το 3%.
Πηγή: Pulic Issue