Κάποτε ήταν φίλοι. Ήταν και συνεργάτες. Τώρα, Γιάνης Βαρουφάκης και Αλέξης Τσίπρας είναι απλά δυο ξένοι. Και ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν χάνει ευκαιρία να το τονίζει.
Το βιβλίο που έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης και έχει να κάνει κυρίως με την εξάμηνη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει… talk of the town. Ο πρώην υπουργός σταματά (έτσι κι αλλιώς) να δίνει συνεντεύξεις. Και φυσικά να δέχεται (και να απαντά) για το πρόσωπο που ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας.
Όπως έγινε και στη συνέντευξή του στον Guardian. Η οποία έχει τίτλο «Θα ήθελα να ζω κάπου όπου θα ήμασταν όλοι προνομιούχοι».
Ο Αλέξης Τσίπρας
«Έχετε καμία επαφή με τον πρώην φίλο σας, τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα;» είναι η σαφής ερώτηση δημοσιογράφου. Το ίδιο σαφής είναι και η απάντηση από τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Όχι».
Ο πρώην υπουργός εξηγεί και γιατί δεν μιλάει πια με τον Αλέξη Τσίπρα. «Γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει τίποτα που να μπορεί να μου πει. Για να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει πρέπει να συνεχίσει να λέει στον εαυτό του μια ιστορία που ξέρει βαθιά μέσα του ότι είναι αβάσιμη. Οπότε, η συζήτηση μεταξύ μας θα ήταν εξαιρετικά σύντομη και χωρίς νόημα».
Ο Βαρουφάκης και ο φίλος του ο Τζούλιαν
Και μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να μην είναι πια φίλος με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά είναι πάντα με τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον ιδρυτή του Wikileaks. Και πολύ χαρούμενος είναι γι’ αυτό.
Ο Ασάνζ ήταν από τους πρώτους, άλλωστε, που στήριξαν το κίνημα του Βαρουφάκη, το DiEM 25. «Είμαι πολύ περήφανος να υπολογίζω τον Τζούλιαν σαν έναν από τους φίλους μου», λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Σημειώνει δε ότι ο Ασάνζ «διώκεται για έναν πολύ απλό λόγο: ντρόπιασε τις ΗΠΑ και το σύστημα παρακολούθησης. Τα Wikileaks είναι μια ευφυής προσπάθεια να στρέψει τον καθρέφτη στον Big Brother».
Η Αίγινα
Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως η συζήτηση γίνεται για παλιότερο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, το «Μιλώντας στην κόρη μου για την Οικονομία”. Ρωτά τον πρώην υπουργό για το γεγονός πως, όπως περιγράφει, το έγραψε στην Αίγινα. Στο σπίτι του με την εξαιρετική θέα στον Σαρωνικό Κόλπο.
«Θα θέλατε να δείτε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν θα απολάμβαναν αυτού του είδους τα υλικά προνόμια;», ρωτά. «Όχι, θα ήθελα να ζω σε έναν κόσμο όπου είμαστε όλοι προνομιούχοι και κατά μια έννοια είμαστε γιατί πιστεύω πως η ομορφιά είναι σε αφθονία παντού γύρω μας, αρκεί να υπάρχουν οι κοινωνικές περιστάσεις που να μας επιτρέπουν να τη χαρούμε και όχι να καταστρέφουμε το περιβάλλον».
Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη προνόμιο είναι να μπορείς να επιλέξεις τους συνεργάτες σου και αν το κάνεις ο κόσμος γύρω σου μοιάζει πολύ όμορφος. «Νομίζω αυτό είναι ένα προνόμιο που όλοι μπορούμε να έχουμε».
Ο δημοσιογράφος ρωτά και για τη την άποψη του Γ. Βαρουφάκη πως δεν επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να σκεφτούν ότι η φτώχεια είναι το προϊόν της ίδιας διαδικασίας που οδήγησε στην ευημερία.
«Η απόλαυση του προνομίου σας υπονομεύεται από το ότι ξέρετε πως έχει έρθει σε βάρος κάποιων άλλων», ρωτά.
«Πρώτον, ναι, απόλυτα σωστά. Το προνόμιο έρχεται με το κόστος της εκμετάλλευσης. Κανείς δεν μπορεί να έχει εκατομμύρια στην τράπεζα – όχι ότι έχω- και να νομίζει ότι τα έχει κερδίσει. Αλλά κατά δεύτερον, ο άνθρωπος που μένει δίπλα μας στην Αίγινα είναι ένας αγρότης που ζει μια συντηρητική ζωή κι έχει ακριβώς την ίδια άποψη. Πιστεύω ότι είναι προνομιούχος επίσης, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Η ευτυχία είναι σπάνια αποτέλεσμα ενός προνομοίου».
Πηγή: Guardian