Σάββατο, 26 Οκτ.
17oC Αθήνα

Βαρουφάκης: Έχουν γίνει παρασκηνιακές συζητήσεις για το χρέος

Βαρουφάκης: Έχουν γίνει παρασκηνιακές συζητήσεις για το χρέος

Ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη αλλά ένα Grexit θα είναι ακόμη μεγαλύτερο λάθος λέει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που αποκαλύπτει πως έχουν γίνει παρασκηνιακές συζητήσεις για το χρέος.

“Ναι” είναι η μονολεκτική απάντηση που δίνει ο υπουργός Οικονομικών στην ερώτηση αν έχει γίνει κουβέντα στο παρασκήνιο για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί χωρίς νέο δάνειο, «υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους της».

«Η ευρωζώνη αν δεν αλλάξει δεν μπορεί να επιβιώσει» λέει ο υπουργός Οικονομικών και εκφράζει την άποψή πως καμία χώρα δεν έπρεπε να μπει σ’ ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα, ιδίως μια χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η Ελλάδα.

Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα μας πρέπει και να βγεί από το ευρώ. «Αν προσπαθήσουμε σήμερα να κάνουμε όπισθεν, θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου», τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης.

Μιλώντας για το Eurogroup της Ρίγας και τα όσα υποτίθεται πως ακούστηκαν εναντίον του (σ.σ. («τζογαδόρος», «ερασιτέχνης», «τυχοδιώκτης») είπε πως θα ήταν βαριές εκφράσεις «αν είχαν εκστομιστεί». «Το κλίμα ήταν, σε προσωπικό επίπεδο, πολιτισμένο. Σε πολιτικό επίπεδο, βέβαια, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα που ξένισε ακόμη και ιθύνοντες της Ε.Ε.».

Παράλληλα, δεν κρύβει πως ενοχλήθηκε από το γεγονός πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν διέψευσε τους χαρακτηρισμούς.

Ερωτηθείς για το «είμαι ξένο σώμα» που είπε στους νεαρούς που τον προπηλάκισαν πριν μερικές μέρες στα Εξάρχεια, τόνισε πως αυτό που τους είπε ήταν: «εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι ξένο σώμα στην πολιτική».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτηρίζει τους εταίρους «παράταιρους εταίρους», τον Σόιμπλε «σημαντικό πολιτικό αντίπαλο» και τη σχέση του με τον Τσακαλώτο άριστη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε