Site icon NewsIT
08:39 | 17.05.16

Βαρουφάκης: Δική μου… έμπνευση ο “κόφτης” – Ο Τσίπρας δεν έπρεπε να υπογράψει (VIDEO)

Βαρουφάκης: Δική μου… έμπνευση ο “κόφτης” – Ο Τσίπρας δεν έπρεπε να υπογράψει (VIDEO)
Newsit Newsroom

Ο "κόφτης" που... έρχεται και φέρνει περικοπές με μισθούς, συντάξεις, φοροαπαλλαγές, δημόσιες δαπάνες, επενδύσεις και πολλά άλλα ήταν μια ιδέα του Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που χαρακτήρισε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οικονομικά αστοιχείωτο και είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπρεπε να έχει υπογράψει τη συμφωνία του Ιουλίου. Όσο για τη μοναδική λύση που "βλέπει"; Η ρήξη, είπε.

Ο πρώην “τσάρος” της Οικονομίας πρότεινε τον “κόφτη” στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2015 όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας (17.05.2016) στο thepressproject.gr. «O συγκεκριμένος μηχανισμός προβλέπεται από το δημοσιονομικό σύμφωνο που θέσπισε η κα Μέρκελ ως αντάλλαγμα για να δεχτεί τα πακέτα διάσωσης των διαφόρων χωρών μελών και όλοι τον έχουν ψηφίσει, απλώς δεν έχει ενεργοποιηθεί. Είναι μια παραδοχή ότι οι κυβερνήσεις πλέον δεν κυβερνούν, δεν έχουν δημοσιονομική εξουσία επί των δημοσιονομικών τους», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πρόσθεσε δε πως ο “κόφτης” πρέπει να αντικαταστήσει κι όχι να επιτείνει τη λιτότητα.

Η λύση είναι η ρήξη! Η κυβέρνηση έχει ιερή υποχρέωση να κλείσει το τηλέφωνο και να αφήσει τη Γερμανία, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Εκτίμησε δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπρεπε να έχει υπογράψει τη συμφωνία του Ιουλίου. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για πραξικόπημα όταν υπέγραψε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Δεν έχω καταφερθεί ποτέ προσωπικά ενάντια σε πολιτικό, πόσω μάλλον σε πρώην σύντροφό μου. Το μόνο που έχω να πω σε αυτό είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έπρεπε να υπογράψει εκείνο το βράδυ μετά από τις 17 ώρες διαπραγμάτευσης».

«Δεν ήθελαν να διαπραγματευτούν μαζί μας»

Η τρόικα συγκέντρωσε για άλλη μια φορά τα πυρά του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος κατηγόρησε τους τροϊκανούς πως δεν ήθελαν να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Απέναντι είχαμε μια τρόικα και ένα ΔΝΤ, το οποίο απαιτούσε τα λεγόμενα παραμετρικά μέτρα, την οποία θεώρηση αν την έχει ένας πρωτοετής φοιτητής στα Οικονομικά, κόβεται. Η τρόικα δεν ήθελε να διαπραγματευθεί μαζί μας», είπε.

Και κάπου εκεί ήρθε ο… “κόφτης”. Είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Πρότεινα, αντί να μπαίνουμε σε μια αντιπαράθεση των οικονομετρικών μας μοντέλων, να έχουμε ελευθερία, και να εφαρμόσουμε έστω και πειραματικά τη μείωση των έμμεσων φόρων, τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και αν σε 18 μήνες δεν έχουμε αποτελέσματα να συμφωνήσουμε σε έναν κόφτη, τον οποίο ήδη είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στο Eurogroup και ενώ κατ’ ίδιαν ομόλογοί μου τη συζητούσαν, σε επίπεδο Eurogroup δεν συζητήθηκε ποτέ, μιας και μοναδικός στόχος της τρόικα ήταν η πλήρης αποδόμηση της κυβέρνησης μας».

Σε ερώτηση που μου έγινε για το αν ο Δρ Σόιμπλε είναι οικονομική διάνοια απάντησα πως όχι. Είναι οικονομικά αστοιχείωτος και το λέει και ο ίδιος και μάλιστα θεωρεί προσόν του πως δεν καταλαβαίνει από μακροοικονομική θεωρία

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ έδωσε δίκιο στο ΔΝΤ για τη θέση πως οι αριθμοί δεν βγαίνουν και η Ελλάδα δεν μπορεί να πιάσει το στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018. «Το ΔΝΤ πολύ σωστά υποστηρίζει πως οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν, με αποτέλεσμα τελικά να συμφωνούμε με τους δανειστές και στον κόφτη και στη λιτότητα. Με τα μέτρα κοντά στο 3% είναι σίγουρο πως θα αποτύχουν να πιάσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί με 100% πιθανότητα. Πρόκειται για τον συνδυασμό των χειρότερων πιθανών αποτελεσμάτων», τόνισε.

Η “δημιουργική ασάφεια”

Απαντώντας στην κριτική που του ασκείται ακόμα για τον όρο της δημιουργικής ασάφειας έκρινε πως είναι άστοχη. «Ο όρος “δημιουργική ασάφεια” χρησιμοποιήθηκε στο Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου κατά το οποίο ο κ. Σόιμπλε είχε κάνει 22 ενστάσεις. Ήταν ξεκάθαρο πως είχε απομονωθεί από τη Μέρκελ και τον Ντάισεμπλουμ και ήταν ο μόνος τρόπος να προσυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, το περιεχόμενο του οποίου ήταν να μην υπάρχει η λέξη μνημόνιο, να έχουμε έναν ορίζοντα τριών μηνών να διαπραγματευτούμε αλλά στη βάση μεταρρυθμίσεων που θα επιλέξουμε εμείς. Αν θυμάστε καλά είχαμε τινάξει στον αέρα δύο Eurogroup διότι δεν θέλαμε να περιέχεται η λέξη μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περί…. αστοιχείωτου Σόιμπλε

«Δεν είπα αστοιχείωτο τον Σόιμπλε» επανέλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος σε προηγούμενη συνέντευξή του σε ομάδα νέων δημοσιογράφων. Και συνέχισε: «Αυτό που είπα σε εκείνη τη συνέντευξη είναι πως ο Σόιμπλε ήταν από τους λίγους ανθρώπους με τους οποίους διαπραγματεύτηκα, συγκρούστηκα, τους οποίους εκτιμώ και σέβομαι ως προσωπικότητες και πως είχε αμεσότητα σαν άνθρωπος. Στο βίντεο απάντησα στην ερώτηση για το ποιος κάνει κουμάντο στα Eurogroups. Απάντησα πως όταν μιλούσα με τον Σόιμπλε, ήταν σαν τη μάχη Δαυίδ και Γολιάθ. Όμως, παρά το γεγονός πως ήμουν ένα μυρμήγκι απέναντι του, ακόμα και ο ίδιος μέσα στο Eurogroup φάνταζε ανήμπορο ανθρωπάκι. Γιατί οι δυνάμεις, λόγω της κακής αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης, είναι τόσο ανεξέλεγκτες που ακόμα και ο Σόιμπλε μοιάζει ανήμπορος.

Και σε ερώτηση που μου έγινε για το αν ο Δρ Σόιμπλε είναι οικονομική διάνοια απάντησα πως όχι. Είναι οικονομικά αστοιχείωτος και το λέει και ο ίδιος για τον εαυτό του και μάλιστα θεωρεί προσόν του πως δεν καταλαβαίνει από μακροοικονομική θεωρία. Δεν θέλει να καταλάβει, καθώς βλέπει τη θέση του ως ΥΠΟΙΚ, ως θέση εξουσίας για να δημιουργεί ισορροπία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Θέλει να επιβάλει στην Ελλάδα κανόνες που αδιαφορεί αν θα λειτουργήσουν μόνο και μόνο για να “ακούσει” το Παρίσι», τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

“Δεν απειλήσαμε εμείς με Grexit”

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι διαφωνούσε με την πολιτική της απειλής με Grexit, αφήνοντας σαφείς αιχμές για άλλα μέλη της κυβέρνησης. «Ο απέναντι μας έπαιζε με την απειλή του Grexit, όχι εμείς. Η απειλή η δική μας – που στην ουσία δεν συνιστούσε απειλή, αλλά ήταν το όπλο μας απέναντι στην απειλή των άλλων με Grexit – ήταν το κούρεμα ομολόγων της κεντρικής τράπεζας.

Όταν την τρίτη μόλις μέρα που ανέλαβα το ΥΠΟΙΚ, με απείλησε ο Νταισεμπλουμ πως αν επιμείνεις να επαναδιαπραγματευθείς το μνημόνιο, οι τράπεζες κλείνουν στις 28/02/2015, έπρεπε να έχω ένα όπλο έτοιμο απέναντι σε αυτό», λέει και σημειώνει πως αυτή ήταν η συμφωνία που είχε κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη και την τότε διαπραγματευτική ομάδα. «Το ότι ο κ. Δραγασάκης έθεσε βέτο για το κούρεμα ομολόγων έχω την αξιόπιστη πληροφόρηση πως το γνώριζαν στις Βρυξέλλες πριν το κλείσιμο των τραπεζών», είπε.

Μόνη λύση, η ρήξη

«Μόνη λύση η ρήξη. Θα έρθει έτσι κι αλλιώς ακόμα και να κλείσει η συμφωνία. Η ρήξη είναι αποτέλεσμα της μη βιωσιμότητας του χρέους, της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται και των μεταρρυθμίσεων που δεν γίνονται. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε ρήξη και σε ρήξη. Μια ρήξη είναι προτιμότερο να έρθει τώρα παρά να έρθει σε μερικούς μήνες.

Δεδομένου ότι πηγαίνουμε σε μια μη βιώσιμη λύση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή σε ένα πιστωτικό γεγονός, η απάντηση στο ερώτημα είναι πως, έστω και σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση της Αθήνας, έχει ιερή υποχρέωση να μην υπογράψει οτιδήποτε μη βιώσιμο, να κλείσει το τηλέφωνο και να αφήσει τη Γερμανία, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους», κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πηγή: thepressproject.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version