- Στην... αντεπίθεση μέσω twitter ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ για το Σχέδιο Χ αλλά και τα πυρά των Νίκου Παππά και Νίκου Κοτζιά - Και οι υπουργοί Άμυνας έχουν σχέδια για το ενδεχόμενο εισβολής, αλλά δεν τα καταστρώνουν. Ξεκάθαρο; - Επέτειος του 62%, η τρόικα εσωτερικού τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό - Νέα Δραχμή, εθνικοποίηση της ΤτΕ, επιστράτευση των δημοσίων υπαλλήλων και κλειστές τράπεζες για άγνωστο χρονικό διάστημα προέβλεπε το Σχέδιο Χ του Βαρουφάκη - Αποκαλύψεις και από Παππά – Κοτζιά: Προσπάθησε να πείσει τον Τσίπρα να συνεχίσει το Μνημόνιο του Σαμαρά
Η πρώτη επέτειος από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 βρίσκει τον Γιάνη Βαρουφάκη στο “μάτι του κυκλώνα”. Ή στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Όπως το βλέπει κανείς. Το σίγουρο είναι πως ο Γιάννης Βαρουφάκης, στο Σχέδιο Χ που είχε προετοιμάσει με το… “πολεμικό συμβούλιο” σε μυστικές συναντήσεις και οι αποκαλύψεις «φωτιά» των Νίκου Παππά και Νίκου Κοτζιά πως επιχείρησε τον Φεβρουάριο του 2015 να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει όσα είχε συμφωνήσει με τους δανειστές το πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είναι το πρόσωπο της ημέρας.
Και ως τέτοιο, δεν θα μπορούσε παρά να απαντήσει στα όσα λέγονται και γράφονται. Και κυρίως να απαντήσει στους πρώην «συντρόφους» του Νίκο Παππά και Νίκο Κοτζιά, που ξεκάθαρα (σε δηλώσεις τους στην ΕΡΤ1 για την επέτειο του δημοψηφίσματος) τον κατηγόρησαν ότι για να μην «φορτωθεί» το βάρος ενός επώδυνου συμβιβασμού προσπάθησε να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το Μνημόνιο Σαμαρά.
Και προς αυτούς ήρθε η πρώτη απάντηση άλλωστε. Μέσω του «αγαπημένου» του twitter: «Επέτειος του 62%, η τρόικα εσωτερικού τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό. Το μίσος τους τιμή μου» έγραψε.
Επέτειος του 62%, η τρόικα εσ. τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό. Το μίσος τους τιμή μου.
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) July 5, 2016
Αναφερόμενος στις πρώτες μέρες των διαπραγματεύσεων της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2015, ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε ξεκάθαρα τον πρώην υπουργό Οικονομικών: «(…) Ήταν μία πολύ φρέσκια κυβέρνηση και υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος. Νομίζω θα ήταν μία οδυνηρή επιλογή την οποία ευτυχώς αποφύγαμε και φτάσαμε στην επέκταση εκείνης της συμφωνίας», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ
Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που είπε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης επέμενε να συνεχιστούν τα συμφωνηθέντα από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά γιατί δεν ήθελε να χρεωθεί μία ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ
Φυσικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει και τις αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το Σχέδιο Β ή Σχέδιο Χ που κατάστρωνε υπό άκρα μυστικότητα ο πρώην υπουργός το καλοκαίρι του 2015 και το οποίο προέβλεπε από κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων και επιστροφή στη δραχμή. Στη Νέα Δραχμή συγκεκριμένα. Οι αποκαλύψεις έρχονται μέσα από το βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
«Οι υπουργοί Άμυνας πρέπει να έχουν σχέδια για μια ενδεχόμενη εισβολή. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα καταστρώνουν. Ξεκάθαρο;» έγραψε και στη συνέχεια επισύναψε μια συνέντευξή του από τις 13 Ιουλίου 2015 για «όσους θέλουν να μάθουν τι πραγματικά συνέβη πριν από ένα χρόνο».
Defence Ministries MUST have contingency plans against an invasion. This does not mean they are planning it. Clear? https://t.co/3hPV2qoJIw
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) July 5, 2016
For those who want to know what truly went down a year ago, re-visit “Our battle to save Greece” https://t.co/c4qH1vIbnt
— Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) July 5, 2016
«Την ίδια μέρα, με κατηγορούν ταυτόχρονα ότι ήθελα να γυρίσω την Ελλάδα στη δραχμή, αλλά και ότι ήθελα να συνεχίσω το πρόγραμμα του Σαμαρά», δήλωσε εξάλλου στο real.gr ο Γιάνης Βαρουφάκης, παραδεχόμενος πως υπήρξε το σχέδιο που περιγράφει ο Γκάλμπρεϊθ. Σχολιάζοντας μάλιστα την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να γίνει εξεταστική σε βάρος του, είπε: «εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν, αν δεν είχα plan B». «Όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλούσε για έξοδο από το ευρώ, όταν η Τράπεζα της Ελλάδος είχε plan B, δεν θα είχε το υπουργείο Οικονομικών;», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος στο βιβλίο του και δημοσιεύει η Καθημερινή, από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη είχε ξεκινήσει να καταστρώνεται το “σχέδιο” που προέβλεπε: κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και διάγγελμα του πρωθυπουργού!
Η προετοιμασία του «Σχεδίου Χ» γινόταν υπό άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα με τον Γκάλμπρεϊθ η ομάδα Βαρουφάκη που κατάστρωνε το… εναλλακτικό σχέδιο είχε επιστρατεύσει ασφαλείς επικοινωνίες ακόμη και με την τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε… ψυγεία ξενοδοχείων. Βασικός συντονιστής του «πολεμικού συμβουλίου» Βαρουφάκη ήταν ο ίδιος ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ!
Οι εμπνευστές του σχεδίου είχαν προβλέψει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κατά τη διάρκεια της οποίας η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ.
Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.
Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν.
Στη συνέχεια, θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.
Το Σχέδιο Χ και η αποκάλυψή του έφτασαν μέχρι και τις Βρυξέλλες, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να καλείται να σχολιάσει τις διαρροές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε ποτέ Σχέδιο Β μόνο Σχέδιο Α είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν, σημειώνοντας πως το σχέδιο αυτό αφορούσε, όπως και έγινε, «ένα πρόγραμμα σταθερότητας που θα κρατήσει τη ευρωζώνη ενωμένη και την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».
«Η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη πάνε μαζί» συνέχισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ενώ τόνισε πως «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν ήταν και δε θα είναι ποτέ επιλογή».
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη επιστρέφουν, ως αποτέλεσμα των τελευταίων προσπαθειών. Και πως υπάρχει χώρος για ελπίδα. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη η οποία θα παράσχει νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο Αλ. Βίντερστάιν, υπογραμμίζοντας πως «τώρα υπάρχει ανάγκη για ευρεία συναίνεση και αποτελεσματική εφαρμογή από όλες τις πλευρές». «Το κλειδί αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή» κατέληξε ο ίδιος.