Πολιτική

Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε θέλει Grexit για να “κατακτήσει” τη Γαλλία!

"Ο πραγματικός στόχος του Δρ Σόιμπλε είναι η Γαλλία και το κοινωνικό της κράτος". Αυτό λέει σε συνέντευξή του στην γαλλική Le Monde ο πρώην υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για τον "άσπονδο φίλο" του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος και στο ενδεχόμενο ενός Grexit!

“Προκλητικός, ιδεαλιστής, αλαζόνας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας συναρπάζει κι ενοχλεί”.

Έτσι ξεκινά το κείμενο που συνοδεύει την συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην γαλλική Le Monde.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως τέσσερις ημέρες πριν από την επίσκεψή του στη Γαλλία, την Κυριακή 23 Αυγούστου, ο οικονομολόγος υποδέχτηκε την Le Monde στο ελληνικό νησί της Αίγινας, όπου έχει ένα σπίτι.

“Το τρίτο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο ορίζει ως «συνθηκολόγηση», θα οδηγήσει τη χώρα του στην άβυσσο, όπως εξηγεί ο ίδιος. Καταγγέλλει την αδιαφάνεια του Eurogroup, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, παίρνει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ζώνης του ευρώ, χωρίς οι πολίτες να ενημερώνονται”, συνεχίζει η Le Monde.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη

Υπήρξε σύμμαχος της Γαλλίας Αλέξης Τσίπρας κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της στην Ελλάδα;” ερωτάται ο Γιάνη Βαρουφάκης.

“Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών έχω ασχοληθεί στο πλαίσιο του Eurogroup και οι συνάδελφοί μου έστελναν πίσω σε μένα συστηματικά τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων, και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ποτέ δεν διαπραγματεύθηκα απευθείας με τον Μισέλ Σαπέν, τον Γάλλο ομόλογό μου. Ούτε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος εξασφάλισε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα για μένα και μου έστειλε στα θεσμικά όργανα.

Ακόμα και όταν τελικά ένα διάλογο με τον κ. Σόιμπλε, λίγο πριν φύγω, ήταν σαφές ότι οποιοσδήποτε βαθμός σύγκλισης μεταξύ μας θα μπορούσε να εκφραστεί επίσημα.

Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα των τελευταίων μηνών: η ζώνη του ευρώ είναι η πιο ισχυρή οικονομική ζώνη, αλλά κανείς δεν κατευθύνει – ή τουλάχιστον, κανείς δεν εκλέγεται. Δημιούργησε ένα τέρας, την Ευρωομάδα, όπου οι υπουργοί Οικονομικών δεν διαπραγματεύονται πολύ μεταξύ τους”.

“Μήπως φταίει η ελληνική κυβέρνηση για το τρίτο πακέτο βοήθειας;”

“Ψήφισα κατά αυτού του προγράμματος. Αυτή η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και εμού, εξελέγη τον Ιανουάριο με μια απλή δέσμευση: να μην υπογραφεί με τους πιστωτές οικονομικά μη βιώσιμη συμφωνία. Η οποία, δηλαδή, θα επιδεινώσει την ύφεση και θα καθιστά κυριολεκτικά αδύνατη την αποπληρωμή του χρέους. Από το 2010, η Ελλάδα έχει διαπράξει δύο φορές το λάθος να αποδέχεται τα εν λόγω σχέδια. Υποσχεθήκαμε να το σταματήσουμε, και στη δική μου περίπτωση, εγώ ποτέ δεν άλλαξα τη συγκεκριμένη θέση.

Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός δέχτηκε αυτό το τρίτο πρόγραμμα, το οποίο ο ίδιος έχει περιέγραψε ως κακή συμφωνία. Από την πλευρά μου, αποδέχομαι τις συνέπειες της παραίτησής μου όπως είχα δεσμευτεί”.

“Αυτό το νέο πρόγραμμα, των 86 δισ. ευρώ, δεν έχει ακόμη επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει το «Grexit»”

“Εγώ δεν συμμερίζομαι την ανάλυση αυτή. Αν η Ελλάδα προσπαθήσει, παρά την λογική και τους βασικούς νόμους της οικονομίας, να εφαρμόσει το εν λόγω μνημόνιο, θα τρέξει προς ολοταχώς για Grexit. Διότι αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βυθίσει την οικονομία μας. Αποτέλεσμα: Αν δεν μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, το αποτέλεσμα θα είναι ο δρ Σόιμπλε να μας δείξει το δάχτυλο και να περικόψει την βοήθεια προς την χώρα. Το Grexit είναι σαφώς αυτό που επιδιώκει“.

“Ισχυρίζεστε ότι ο κ. Σόιμπλε θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Για ποιο λόγο;”

“Για να φθάσει στη Γαλλία. Το γαλλικό κράτος πρόνοιας, το εργατικό δίκαιο, οι πολυεθνικές εταιρείες του είναι ο πραγματικός στόχος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ο ίδιος βλέπει την Ελλάδα ως ένα εργαστήριο λιτότητας, όπου το μνημόνιο βιώνεται πριν από την εξαγωγή. Ο φόβος του Grexit έχει ως στόχο να μειωθεί η αντίσταση των Γάλλων, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο”.

Πηγή: lemonde.fr

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα