Θεσμικές πρωτοβουλίες με πιο αυστηρές ποινές για τους θύτες εξαγγέλλει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση αλλά και στο κόμμα της Ν.Δ. για την Λίνα Μενδώνη.
Το κλίμα δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στην υπόθεση Λιγνάδη αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στην τοποθέτηση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν χαρακτήρισε «ατυχείς» τις εκφράσεις της ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης… «μας εξαπάτησε» και «είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος».
Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει την υπουργό Πολιτισμού, διαψεύδοντας κάθε σενάριο για παραίτηση, παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που διατυπώνουν την άποψη ότι η παραμονή της στην οδό Μπουμπουλίνας «κάνει ζημιά στον πρωθυπουργό».
«Ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός, όπως ήταν αυτός, δεν συνιστά λόγο αποπομπής» τόνισε η κα. Πελώνη. «Η κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη… Είναι μία καλή υπουργός, με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού» πρόσθεσε.
Click4more Μπακογιάννη στο Live News για Λιγνάδη: Επικοινωνιακό φάουλ από την Μενδώνη
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι μια παραίτηση της κ. Μενδώνη θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος όπως λένε… «προσπαθεί να μετατρέψει μια σοβαρή υπόθεση, όπως το ελληνικό #metoo και τις καταγγελίες που συνδέονται με τον Δ. Λιγνάδη, σε βούρκο».
Την οργή του Μαξίμου προκάλεσε και το hashtag «Ν.Δ.-παιδεραστές» στα social media, πίσω από το οποίο βλέπουν τρολ του ΣΥΡΙΖΑ. «Έφτασε στο έσχατο σημείο εξαχρείωσης, να μιλούν τα φερέφωνά του στο διαδίκτυο για ΝΔ-παιδεραστές και να διακινούν άθλια σενάρια εμπλέκοντας και προσωπικά τον Πρωθυπουργό» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
«Ακλόνητη» στη θέση της η Μενδώνη;
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να στηρίζει την κα Μενδώνη, μην υποκύπτοντας στη δριμεία κριτική και τις φωνές για αποπομπή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όμως ακόμη και μεταξύ «γαλάζιων» στελεχών, ο προβληματισμός και το ερωτηματικό είναι…: Μπορεί να παραμείνει η κα Μενδώνη στη θέση της υπουργού Πολιτισμού, της πολιτικής κεφαλής δηλαδή του καλλιτεχνικού κόσμου, όταν οι ίδιοι την αμφισβητούν και ζητούν την απομάκρυνση της;
Εντός της κυβερνητικής παράταξης πρώτη ζήτησε δημόσια την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζενμπεργκ, με το επιχείρημα ότι εκ του θεσμικού της ρόλου έχει την ευθύνη για τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου…
Για επικοινωνιακό φάουλ αλλά και για δηλώσεις εκ μέρους της που «δεν ήταν σωστές» μίλησε ανοιχτά και η Ντόρα Μπακογιάννη (Live news / Mega)…
Ακόμη και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος (ΣΚΑΪ 100,3), πήρε σαφείς αποστάσεις από τη Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι έγινε μια λανθασμένη επιλογή από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά αποσύρθηκε και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.
Μητσοτάκης vs Τσίπρας την Πέμπτη στη Βουλή
Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού το θέμα μεταφέρεται την Πέμπτη (25.02.2021) στη Βουλή, σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών.
«Αυτή τη στιγμή, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης συντονίζει την πιο σκοτεινή και χυδαία επίθεση λασπολογίας που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες και ξεπερνά κάθε φαντασία. Αποτελεί έσχατη έκπτωση, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά απειλεί συνολικά τον πολιτικό βίο και θα τεθεί την Πέμπτη στη Βουλή από τον πρωθυπουργό» δηλώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να πιέσει τον Αλέξη να πάρει θέση για δημοσιεύματα μερίδας του τύπου που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον «πόλεμο» στα social media από… «κουκουλοφόρους του διαδικτύου», σύμφωνα με τα λόγια της κ. Πελώνη.
«Η συζήτηση αυτή έχει νόημα, και έχει νόημα να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας και να πει αν αποκηρύσσει αυτά, αν συμφωνεί με το hashtag «Ν.Δ.-παιδεραστές». Αν συμφωνεί με μια επάνοδο στον κατήφορο αυτό που θυμίζει αντιμνημονιακά χρόνια, κρεμάλες και συνολική ισοπέδωση και να αναλάβει τις ευθύνες του.
Να τοποθετηθεί για όλα αυτά στη Βουλή» δήλωσε η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, τονίζοντας παράλληλα ότι θέση θα πρέπει να πάρουν και τα υπόλοιπα κόμματα «αν αυτό είναι το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου που θέλουμε».
Θεσμικές πρωτοβουλίες ανακοινώνει ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Βουλή θα ανακοινώσει συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες, με πιο αυστηρές ποινές για τους θύτες σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης σε όλους τους χώρους.
Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του ως το βράδυ της Τετάρτης να του καταθέσουν δέσμη προτάσεων για την πάταξη αυτών των φαινομένων και για την παραδειγματική τιμωρία όσων προβαίνουν σε νοσηρές πράξεις.
Εκτός από την θέσπιση Κωδίκων Δεοντολογίας, αναμένεται θα προταθούν και αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες, μεταξύ άλλων αναμένεται να προβλέπουν ότι η έναρξη παραγραφής για όλα τα αδικήματα κατά ανηλίκων θα μετρά από την ενηλικίωση του θύματος (από τα 18 έτη) και ότι για περιπτώσεις βιασμού ανηλίκων ο χρόνος για την παραγραφή θα αυξηθεί στα (τουλάχιστον) 20 έτη.