Site icon NewsIT

Βαρύ το κλίμα για τον Γκίκα Χαρδούβελη – Ζήτησαν από τον Σαμαρά να τον απομακρύνει – Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για ΕΝΦΙΑ και ληξιπρόθεσμες

15.11.2014 | 16:23
Βαρύ το κλίμα για τον Γκίκα Χαρδούβελη – Ζήτησαν από τον Σαμαρά να τον απομακρύνει – Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για ΕΝΦΙΑ και ληξιπρόθεσμες

- Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ απάντησε στο κόψιμο των αρμοδιοτήτων από το Μαξίμου - Ο Αντώνης Σαμαράς σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε ακόμα και εισηγήσεις απομάκρυνσης του Γκίκα Χαρδούβελη - Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν πως έχουν δικαίωμα στη ρύθμιση όλοι οι οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμες μέχρι την 1η Οκτωβρίου - Για τον ΕΝΦΙΑ διευκρινίζουν πως μπορούν να υπαχθούν μόνο στη ρύθμιση των 12 δόσεων

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά τα όσα συνέβησαν με τις αρμοδιότητες του υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μέσω της ψήφισης των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα κόκκινα δάνεια, στέλνοντας μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου και όχι μόνο ότι είναι εδώ και έχουν την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων.

Ο σάλος που προκλήθηκε από τη “λαθάρα” με τον ΕΝΦΙΑ, όπως τη χαρακτήρισε και ο πρωθυπουργός προκάλεσε αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που βράζει με το πρόσωπο του Γκίκα Χαρδούβελη. Πληροφορίες θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να δέχεται ακόμα και εισηγήσεις να απομακρύνει τον υπουργό Οικονομικών, αλλά προς το παρόν επικρατούν οι πιο μετριοπαθείς απόψεις.

Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί, αλλά οι σοβαρές επόμενες επαφές του Γκίκα Χαρδούβελη με την τρόικα και το Eurogroup δεν κάνουν ένα τέτοιο σενάριο ιδιαίτερα εφικτό. Ωστόσο, ακόμα και η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των αρμοδιοτήτων φέρεται να έχει ενοχλήσει το Μαξίμου, αφού το νόημα της απάντησης ήταν πως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι εδώ και αποφασίζει.

“Η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στους οφειλέτες του Δημοσίου να αποπληρώσουν όλες τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές τους μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2014 με διακανονισμό, είναι μία γενναία ρύθμιση υπέρ των ανθρώπων της παραγωγής, της συντριπτικής πλειονότητας των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, επιχειρήσεων και εργαζομένων που βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους” αναφέρουν λοιπόν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επισημαίνοντας ότι “Αυτή η αλήθεια είναι ξεκάθαρη”.

Και αυτό γιατί όπως λένε δίνεται η δυνατότητα:

– Αποπληρωμής από 12 μέχρι 100 δόσεις.

– Με μειωμένο επιτόκιο από 8,75% σε 4,56%

– Με πραγματικούς όρους διευκόλυνσης αφού καταργείται η παροχή εγγυήσεων και εμπράγματων εξασφαλίσεων και δεν τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

– Με ολική ή μερική απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων

– Με χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και αναστολής της ποινικής διαδικασίας και της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, σε όσους αξιοποιούν τη ρύθμιση και παραμένουν συνεπείς στους όρους της.

Ο ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ακόμη ότι “Ένα πιο ελαστικό, ευέλικτο και κοινωνικά δίκαιο σύστημα αποπληρωμής που αποτελούσε εδώ και καιρό επιτακτικό αίτημα των μισθωτών και της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας έγινε πραγματικότητα με την ψήφισή της” και διευκρινίζουν με αφορμή και τις τροπολογίες που προωθήθηκαν χθες στη Βουλή προς ψήφιση ότι “Είναι σαφές ότι με την τελευταία αναπροσαρμογή διατηρείται ανέπαφο το ρυθμιστικό πλαίσιο αποπληρωμής οφειλών των 100 δόσεων για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014”.

“Δε θα ήταν κοινωνικά δίκαιο να ευνοηθούν από την βέλτιστη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 100 δόσεων, κατηγορία φορολογουμένων, πέραν εκείνων που πραγματικά θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”σημειώνουν και υπογραμμίζουν “Η τελευταία αναπροσαρμογή έχει στόχο να μη δημιουργήσει μία “νέα γενιά οφειλετών”.

Ειδικά για την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, ότι το 96% των οφειλών δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, γι΄ αυτό και δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Με βάση τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε., περίπου το 92% των υπόχρεων έχει ΕΝΦΙΑ έως 1000 ευρώ και το 4% έχει ΕΝΦΙΑ από 1000 ως 1500 ευρώ.

Τα ίδια στελέχη μάλιστα αναφέρουν:

– την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής ύψους 50 ευρώ, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τις 10-20 δόσεις, καθώς και ότι

– με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε είναι χρήσιμο να τονιστεί και να γίνει κατανοητό σε όσους νοιάζονται πραγματικά για τους μη έχοντες, ότι καλύπτεται το 99,7% των οφειλετών από τα 3.734.031 συνολικά φυσικά και νομικά πρόσωπα που μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2014 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη φορολογική διοίκηση ύψους 70,2 δις ευρώ.

“Η ρύθμιση αποτελεί πραγματική ανάσα στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των μισθωτών που προσπαθούν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης. Αυτή η αλήθεια δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί” υπογραμμίζουν παράλληλα στενοί συνεργάτες του κ. Χαρδούβελη και με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται εξ΄ αφορμής της κατάθεσης της τελευταίας τροπολογίας, στέλνουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας ότι:

– Κανένας από τους ουσιώδεις όρους της ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών δεν αναιρείται, παρά τις όποιες πιέσεις.

– Η μη υπαγωγή αγέννητων οφειλών σε ένα σχήμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Απαιτείται επίσης οι αποφάσεις της φορολογικής διοίκησης να είναι ισορροπημένες: Αφενός να δίνουν ανάσα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες

Αφετέρου να μη διακυβεύουν τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας και τον μείζονα εθνικό στόχο της επιτυχούς ολοκλήρωσης του Προγράμματος Προσαρμογής.

– Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται με την ρύθμιση που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και οι δυνάμεις της πλειοψηφίας ψήφισαν και είναι αυτό που έχει τη μέγιστη σημασία.

“Κατά τα άλλα, υπογραμμίζουν τέλος με νόημα, είναι γνωστό ότι η ευθύνη των αποφάσεων, ανεξαρτήτως των εισηγητών τους, προσωποποιούνται στον υπουργό Οικονομικών”.

Tags:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version