Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει η επιστολή Ράπανου με την παραίτησή του και από επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας ο Αντώνης Σαμαράς προσπάθησε να τον μεταπείσει.
Ο πρωθυπουργός ήθελε ο κ.Ράπανος τουλάχιστον να παραμείνει στο τιμόνι της τράπεζας – πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Και προσπάθησε να του αλλάξει γνώμη.
Όμως, ο κ.Ράπανος είχε πάρει ήδη τις αποφάσεις του. Λόγοι υγείας ήταν που τον ανάγκασαν να μην ορκιστεί υπουργός Οικονομικών, λόγοι υγείας τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει και την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας.
Στο τελευταίο τηλεφώνημα που έγινε μεταξύ τους ο κ.Σαμαράς εξήγησε στον κ.Ράπανο ότι δεν επιθυμεί να φύγει από την θέση του παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη ζητηθεί οι παραιτήσεις των υπολοίπων μελών του ΔΣ.
Όμως ο κ.Ράπανος είπε ότι θα εμμεινει στην απόφασή του και επανέλαβε ότι είναι στην διάθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει όποτε χρειαστεί.
Και έτσι στο τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας είναι ο κ.Αλέξανδρος Τουρκολιάς, άνθρωπος εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά, και άνθρωπος που έχει στηρίξει αρκετά της ΝΔ.
Λέγεται ότι είναι ένα από τα πρόσωπα που εισηγήθηκε την υπουργοποίηση του κ. Ράπανου.
Ποιός είναι ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς
Ο κ. Τουρκολιάς εξελέγη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τον Νοέμβριο του 2010 και είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας.
Είναι πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, αντιπρόεδρος ΔΣ της ΑΕΓΑ Εθνική Ασφαλιστική, πρόεδρος της Ένωσης Στελεχών Χρηματοδότησης Ναυτιλίας και μέλος ΔΣ της Επιτροπής Ναυτικής Διαιτησίας.
Επίσης, συμμετέχει ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών τραπεζών και εταιριών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, όπως και στο ΔΣ της ΕΧΑΕ και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το 2002 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών.
Στο δυναμικό της Εθνικής εντάχθηκε το 1997 ως Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών.
Από το 1988 έως το 2002, κατείχε τη θέση του βοηθού Γενικού Διευθυντή για την Ελλάδα στην τράπεζα Nova Scotia. Στο διάστημα 1977-1988, εργάσθηκε στην Bank of America αρχικά ως στέλεχος ναυτιλιακών χορηγήσεων στον Πειραιά, στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τις πιστοδοτήσεις Λονδίνου, Μόντε Κάρλο και Γενεύης με έδρα το Λονδίνο, και τέλος ως επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακών Πιστοδοτήσεων στον Πειραιά.
Η νέα διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, με επίκεντρο την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας καθώς και την συμβολή της στην προσπάθεια εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας.
Μια ακόμη πρόκληση για την διοίκηση της Εθνικής θα είναι η διαχείριση των προβλημάτων που έχουν προκύψει γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα από την αδυναμία αποπληρωμής δανείων από μέρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις χιλιάδων δανείων με στόχο την ανακούφιση μεγάλου μέρους της πελατείας της που αντιμετωπίζει προβλήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ράπανος μετά το εξιτήριο: «Θα συνεχίσω να βοηθώ τη χώρα»!