Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, από το βήμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις « Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» θέλησε να «σηκώσει» τους τόνους σχετικά με την πολιτική κόντρα που έχει από νωρίς το πρωί ξεσπάσει σε σχέση με την Παιδεία και να πάρει θέση «μάχης».
Ο κ. Νίκος Φίλης, χαρακτηριστικά ανέφερε πως «εν μέσω θέρους, ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα ενδιαφέρον για την Παιδεία με αφορμή το νομοσχέδιο αυτό. Η κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλης απάντησε σε ένα επεισόδιο που υπήρξε στο ΠΑΣΟΚ προαναγγελόντας ότι θα υπάρξει με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Παιδεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αργότερα και ο κ. Μητσοτάκης και ο ίδιος δείχνει να συμφωνεί με αυτή την πρόταση καταθέτοντας ανάλογο αίτημα για συζήτηση προημερησίας διάταξης συζήτηση που θα γίνει μόλις η Βουλή ανοίξει από την διακοπή για το Δεκαπενταύγουστος. Έτσι θα ξεκινήσουμε. Και θα είναι ο αγιασμός της Βουλής στην εκπαίδευση Και έχει σημασία, γιατί με τον τρόπο αυτό και μέσα από μια ειλικρινή συζήτηση θα γίνει φανερό πως τα δευτερεύοντας εντάσσονται στις μεγάλες ιδεολογικές κατευθύνσεις που υπάρχουν. Και που από τη μια υπάρχουν οι αντιλήψειις της κεντροαριστερά, όπου δεσπόζουσα θέση σήμερα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο επίκεντρό του έχει το Δημόσιο αναβαθμισμένο σχολείο και από την άλλη η κεντροδεξιά, που κυρίαρχο ρόλο σήμερα διαδραματίζει η ΝΔ με την αγοραία αντίληψη που ακούσαμε στο συνέδριό της να μιλάει για την εκπαίδευση ως προϊόν και τους μαθητές ως πελάτες…» ενώ λίγο αργότερα ακούσαμε πάλι από τη ΝΔ για την δημιουργία «καθαρών σχολείων…μέσα από την μεταφορά πιστώσεων από σχολείο σε σχολείο…».
Αυτή είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είναι «η ριζικής μας διαφορά» με τη ΝΔ «και θα αναδειχθεί από αυτή την συζήτηση που θα γίνει στην Βουλή ….» ενώ και μιλώντας επί των διατάξεων του νομοσχεδίου επέδειξε την διάθεσή του πολλές φορές για σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αναφορικά με τη νέα σχολική χρονιά ανέφερε πως παρόλο που αυτή την περίδο που τα σχολεία είναι κλειστά, η δουλειά που γίνεται στο υπουργείο είναι έντονη. Έχουμε προχωρήσει και στις αποσπάσεις και μειώσαμε τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε εργασίες εκτός αιθούσης κατά τρόπο καθοριστικό Όπως έχουμε προχωρήσει και ως εκπαιδευτικό σχεδιασμό να μην υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί στη μια ή στην άλλη περιφέρεια. Ηδη έχουν σταλεί όλα τα βιβλία σε όλα τα σχολεία Και είμαστε βέβαιοι ότι τα σχολειά θα λειτουργήσουν με τρόπο υποδειγματικό χωρίς κενά και προβλήματα.».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στους διορισμούς εκπαιδευτικών δήλωσε πως και « η μάχη αυτή θα κερδηθεί για προσλήψεις 21.000 εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και σύντομα θα υπάρξει και η προκήρυξη για την πρόσληψη 800 εκπαιδευτικών για την εκμάθηση των ελληνικών ως δεύτερη γλώσσα για τα προσφυγόπουλα. Επίσης από τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας θα υπάρξουν προσλήψεις για την στελέχωση των σχολείων και για το γενικότερο προσωπικό». Παραδέχθηκε πάντως ο υπουργός Παιδείας πως «σε συνθήκες οικονομικής στενότητας, αδιοριστίας λόγω των Μνημονίων, ο διορισμός εκπαιδευτικών θα πάψει να υπάρχει από το 2017» αλλά τόνισε πως «εφέτος τα σχολεία θα λειτουργήσουν με άψογο και εξαιρετικό τρόπο…»
Αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανέφερε πως για τα ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού στόχος του υπουργείου είναι «να παρέχουμε την δυνατότητα των παιδιών των παλαιών και νεομεταναστών τα παιδιά τους να σπουδάζουν όταν το επιλέγουν και με ευελιξία σε δίγλωσσα σχολεία ώστε τα παιδιά να μην λειτουργούν μέσα σε σχολειά γκέτο.
Για τις διατάξεις που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι παρά αυτά που γράφονται περί «μπολσεβικισμού» αυτό που επαναφέρουμε είναι αυτό που είχε θεσπιστεί επί κυβερνήσεων της ΝΔ το 1977 από τον τότε υπουργό Παιδείας Γεώργιο Ράλλη, όπου με τις ρυθμίσεις του είχε θίξει την ασυδοσία των σχολαρχών έθεσε την λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων υπό την εποπτεία του Δημοσίου. Τα ιδιωτικά σχολεία είπε δεν μπορεί να είναι έξω από την σφαίρα της εποπτείας του Κράτους. Αυτό που θεσπίζουμε για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, είπε ο υπουργός Παιδείας, είναι ότι δεν μπορεί ο σχολάρχης να τους απολύει αναιτιολόγητα και να αποκτούν σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου μετά από ένα χρονικό διάστημα και μετά. Επίσης ανέφερε ότι μπαίνουν κανόνες και στην απασχόληση και αμοιβές των εκπαιδευτικών στα Φροντιστήρια ώστε αποκτούν και ασφάλιση.
Σε ότι αφορά τη νομιμοποίηση των παράτυπων τίτλων σπουδών, ο υπουργός Παιδείας είπε πως θα εκδοθεί σύντομα η υπουργική απόφαση που προβλέπει ο νόμος Γιαννάκου προκειμένου νομιμοποιηθούν αυτοί οι τίτλοι σπουδών. Τέλος για τους εκπαιδευτικούς της τεχνική εκπαίδευση είπως δίνουμε την δυνατότητα να αξιοποιηθούν και σε άλλα σχολεία εντός της ιδιας εκπαιδευτικής Περιφέρειας στην οποία υπηρετούν.