Δευτέρα, 22 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Βενιζέλος: Αυτό θα είναι το εξάμηνο εξόδου από το μνημόνιο

Βενιζέλος: Αυτό θα είναι το εξάμηνο εξόδου από το μνημόνιο

«Η προεδρία είναι μία ευκαιρία να προβάλλουμε ένα άλλο πρόσωπο, το πρόσωπο της Ελλάδας μετά την κρίση, γιατί για μας, το εξάμηνο αυτό είναι το εξάμηνο της επιβεβαίωσης, της οριστικής εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση, μετά από χρόνια πολύ σκληρών θυσιών» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που πραγματοποιείται σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Η Ελλάδα εμφανίζει έναν χρόνο νωρίτερα πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που είναι ένδειξη αποκατάστασης των δημοσιονομικών της ισορροπιών. Αν δούμε το πλεόνασμα αυτό κυκλικά διορθωμένο και λάβουμε υπόψη και τα εφάπαξ μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουμε πλεόνασμα ύψους 6,5% του ΑΕΠ, το καλύτερο διεθνώς, καλύτερο και από αυτό της Σιγκαπούρης» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στην καθαυτό ομιλία του για τους στόχους της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος, αναφέρθηκε, κατ΄ αρχάς, στην ανάγκη μίας «νέας αφήγησης» για την Ευρώπη, ως απάντηση στις διάφορες μορφές ευρωσκεπτικισμού. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κρίση και τη λιτότητα, αλλά αντίθετα να προβάλλει εκ νέου αρετές όπως αυτές του κράτους δικαίου, της πολυφωνίας, της ανεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας» σημείωσε.

Οι προτεραιότητες της προεδρίας

Πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας είναι, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας, η αποφυγή του κινδύνου ανάπτυξης χωρίς χρηματοδοτήσεις και θέσεις εργασίας, η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και η επαναθεμελίωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους στο μέτρο του δυνατού»- ζητήματα που αποτελούν «πρώτη προτεραιότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών».

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η «οικονομική διακυβέρνηση», η οποία «δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων: Η ασφάλεια των καταθέσεων δεν αρκεί να έχει τη μορφή κοινοτικής Οδηγίας και εθνικού μηχανισμού, αλλά πρέπει να υπάρχει και ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός, τουλάχιστον για τις 130 ευρωπαϊκές τράπεζες, μέσα στις οποίες είναι και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές».

Τρίτη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας είναι η προστασία των εθνικών συνόρων απέναντι στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη δεν μπορεί να αντιμετωπίζει δράματα όπως αυτό στη νήσο Λαμπεντούζα της Ιταλίας, «ή μικρότερα, σαν αυτά στις ακτές μας». «Αν η Ευρώπη δεν παρέμβει στα αίτια της κρίσης, στις πηγές των μεταναστευτικών ρευμάτων, δεν θα μπορέσει να παρέμβει ουσιαστικά. Αν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα στη Συρία, ή σε μια χώρα που κινδυνεύει να γίνει ασύντακτη όπως η Λιβύη, η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει διαρκώς ζητήματα απελπισμένων ανθρώπων που γίνονται θύματα τράφικινγκ», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. «Μικρός αριθμός από τα πρόσωπα αυτά, εμπίπτουν στις νομικές κατηγορίες των προσφύγων της Συνθήκης της Γενεύης -και πρέπει να δούμε συνεργατικά, με αίσθηση κοινοτικής αλληλεγγύης, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τέταρτη και τελική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας είναι η προώθηση θεμάτων που αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία της ως ναυτικής χώρας -από τα ζητήματα αλιείας και τους θαλάσσιους αγωγούς ενέργειας, μέχρι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Σε επίπεδο Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, η Προεδρία, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, και η Ελλάδα θα φιλοξενήσει και την εκπαίδευση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής μονάδας που θα παρέμβει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Σε ειδική του αναφορά στα ζητήματα ενέργειας, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη δυσφορία του για την έλλειψη μιας «ενεργειακής διαπραγμάτευσης της ΕΕ με τρίτες χώρες, προκειμένου να υπάρξει μια ενιαία ενεργειακή τιμή. Αυτό θα ήταν ριζοσπαστική αντίληψη για μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επιφύλαξε εξάλλου αρκετές αναφορές στην ανάγκη ομαλοποίησης της πολιτικής ζωής στην Τουρκία και αναθεώρησης της στάσης της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όσον αφορά ειδικότερα τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε πως υπάρχει αυτήν τη στιγμή «μομέντουμ κινητικότητας» για το Κυπριακό, αρκεί να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Αιχμές για τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής

Τέλος, απαντώντας σε παρατηρήσεις εκ μέρους συνέδρων της Διάσκεψης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος έκανε μια επισκόπηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και σημείωσε πως «η κοινοτική αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπήρξε, αλλά το βάρος ήταν πολύ μεγάλο και πολύ πικρό για την ελληνική κοινωνία».

Αντίστοιχα, νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης, είχε παρατηρήσει πως ορισμένοι επιχείρησαν να εμφανίσουν την Ελλάδα σαν ένα αρνητικό σύμβολο για την Ευρώπη, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε το λάθος μιας τέτοιας προσέγγισης.

«Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά υφίσταται και στο μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειές της. Ίσως γιατί πράγματι υπήρχαν πάρα πολλές παθογένειες, που θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί από μας τους ίδιους, εδώ και δεκαετίες –και εκεί είναι η δική μας ευθύνη. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε και τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, που δεν είναι δική μας ευθύνη και που αυτός έπρεπε να συζητηθεί ακόμη περισσότερο, και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της χώρας και της οικονομίας, όπως έπρεπε να γίνει και στα προγράμματα των άλλων χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαρμακονήσι.eu: Το logo της ελληνικής προεδρίας μετά την τραγωδία – Ελλάδα

Μανιάτης: Ενέργεια και κλιματική αλλαγή στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

“Καθοριστικό το α’ εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ”

Στην Αυστραλία τον Φεβρουάριο ο Στουρνάρας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε