Μάλλον βάζει τέλος σε άλλο ένα σενάριο με ονόματα φοροφυγάδων ο Ε. Βενιζέλος, λέγοντας πως η λίστα ναι, μεν υφίσταται, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Σε ότι αφορά στον… χαμένο κύκλο από τον έναν υπουργό στον άλλο ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται ενοχλημένος απ’ τον όλο θόρυβο, ίσως και από τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου και τονίζει:
“Η δημόσια συζήτηση για την «περιβόητη» λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων.”
Σε ό,τι αφορά στη διαβόητη λίστα ο κ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατό να αξιοποιηθεί καθώς εμμέσως πλην σαφώς όπως αφήνεται να εννοηθεί θα ήταν μη νόμιμη διαδικασία:
Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.
Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει.
Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου.
Ο κ. Διώτης, μιλώντας στον Βήμα Fm, υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος”.
Οι μυστικές υπηρεσίες και η λίστα
Πηγές του ΠΑΣΟΚ λένε ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ η λίστα είναι προϊόν κάποιου είδους υποκλοπής των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και πως απλά όπως συνηθίζεται μεταξύ επιτελείων, έτσι και με τα οικονομικά επιτελεία Ελλάδας-Γαλλίας υπήρξε σχετική ενημέρωση.
Προφανώς η λίστα διαβιβάστηκε με κάποιον υπηρεσιακό τρόπο από τη Γαλλία στην Ελλάδα, αν και ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν”.
Όπως και να ‘χει δεν ήταν και πολύ νόμιμος ο τρόπος που τα στοιχεία αυτά αποκτήθηκαν και έτσι απλά… παρέμειναν στο συρτάρι.
Διαβάστε επίσης:
Παπακωνσταντίνου κατά Βενιζέλου για τη… χαμένη λίστα Λαγκάρντ – “Ρωτήστε τον επόμενο” είπε