Site icon NewsIT

Βενιζέλος: Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές! Οι πολίτες πρέπει να δώσουν ψήφο που δεν επιδέχεται ερμηνείες

16.05.2014 | 15:17
Βενιζέλος: Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές! Οι πολίτες πρέπει να δώσουν ψήφο που δεν επιδέχεται ερμηνείες

- «Ο Αλέξης Τσίπρας καθοδήγησε τα επεισόδια στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος - «Βγαίνουμε από την κρίση αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - «Θα πάω στον Παπούλια ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» - Το παρασκήνιο στις Κάννες και τα «καρφιά» κατά Παπανδρέου - «Μόνο εγώ πρέπει να απολογούμαι, κανείς δε μου είπε μπράβο για το PSI»

Μπορεί να έχει θέσει ξεκάθαρο δίλημμα ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά ο Ευάγγελο Βενιζέλος δηλώνει πως δεν τίθεται θέμα πρόωρων εθνικών εκλογών.

«Δεν προβλέπω εθνικές εκλογές. Η χώρα χρειάζεται χρόνο. Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα μέσα από το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης είναι να κινηθεί η πραγματική οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Τώρα διαμορφώνουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και τώρα μιλάμε στο λαό – Ευάγγελος Βενιζέλος

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν με τρόπο τέτοιο ώστε η ψήφος τους να μην επιδέχεται ερμηνείες. «Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι η ψήφος τους θα ερμηνευτεί, άρα θα πρέπει να δώσουν μία ψήφο που δεν επιδέχεται ερμηνείες».

«Δε δέχομαι κάποιους να λένε πως είστε ήρωες αλλά θα ψηφίσω ΝΔ, ούτε δέχομαι να λένε πως είμαι προοδευτικός αλλά θα ψηφίσω κάτι πιο νέο και πιο μοντέρνο. Αυτά δεν γίνονται».

Ξεκαθαρίσει δε ότι «στον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πάω ούτως ή άλλως. Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες για να βγούμε από το μνημόνιο».

Οι Κάννες

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη δραματική σύσκεψη των Καννών που έχει ξανάρθει στη δημοσιότητα μέσα από τα δημοσιεύματα των Financial Times.

«Η αλήθεια και η γνώση των δύσκολων καταστάσεων βοηθά τους πολίτες να έχουν πιο ώριμη και συγκροτημένη άποψη αλλά ο διάλογος δεν πρέπει να γίνεται με τρόπο βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον», είπε και πρόσθεσε πως «η συζήτηση στις Κάννες ήταν πολύ έντονη, σκληρή, δύσκολη και πιεστική», με πρωταγωνιστές την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. «Ο κ. Μπαρόζο ήταν παρόν, όπως και η κ. Λαγκάρντ, αλλά δεν ήταν αυτοί που έπαιρναν μέρος στη συζήτηση», τόνισε.

«Ο Σόιμπλε προσωπικά ήθελε πάντα η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, ωστόσο υπήρχαν σχέδια. Ο αγώνας μας ήταν τεράστιος για να μείνει η χώρα στο ευρώ και δεν ξέραμε ότι υπήρχαν σενάρια Β».

Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται και γράφονται, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως στη συνάντηση εκείνη υπήρχαν άνθρωποι που κρατούσαν πρακτικά.

«Δεν έγινε αποδεκτή η αντίληψη για δημοψήφισμα επί δευτερευόντων ζητημάτων. Ήθελαν δημοψήφισμα εντός ή εκτός ευρώ, δεν το θέλαμε γιατί δεν θα φτάναμε μέχρι αυτό», είπε και επανέλαβε ότι έβγαλε την ανακοίνωση στις 05:00 τα ξημερώματα γιατί «αν άνοιγαν οι τράπεζες στις 08:00 θα υπήρξε μαζική απόσυρση καταθέσεων και θα καταστρεφόταν η ελληνική οικονομία.

«Καρφιά» κατά ΓΑΠ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόσθεσε πως η ανακοίνωση από τον Γιώργο Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος τον έπιασε εξ απήνης «έπρεπε να αντιδράσω για να περιφρουρηθεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, η σοβαρότητα της κυβέρνησης και η ελληνική οικονομία».

«Υποστήριξα τον Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες με επιχειρήματα», είπε, τονίζοντας πως ο τότε πρωθυπουργός θεωρούσε ότι είχε κάνει το καλύτερο για τον τόπο και είχε θυμίσει το κλίμα στις παρελάσεις (σ.σ. λίγες μέρες πριν είχε αναγκαστεί σε αποχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας από τη Θεσσαλονίκη).

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανάλαβε πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν σε διαπραγματεύσεις με τον Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας από τον Ιούνιο του 2011.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα γιατί τον Ιούνιο του 2011, σε ομιλία του στη Βουλή, είχε χαρακτηρίσει τον Γιώργο Παπανδρέου «Πινοσέτ».

Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως καθοδήγησε τα επεισόδια κατά της κυβέρνησης και του Κάρολου Παπούλια στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Είμαστε πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση. Υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις αλλαγής κλίματος αλλά δεν έχουμε τελειώσει

«Ύστερα απέρριψε ως φτηνό αντιδημοκρατικό τέχνασμα το δημοψήφισμα που εξήγγειλε στις 31 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Παπανδρέου. Φρόντισε να επιβραβεύσει και να «στεγάσει» στο ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν την κυβέρνηση Παπανδρέου ή κρίσιμα νομοσχέδια της με στόχο να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τώρα τάσσεται αναδρομικά υπέρ της τότε νόμιμης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έδωσε τη θέση της το Νοέμβριο του 2011 στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λ. Παπαδήμο με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Παπανδρέου, μια πρωτοβουλία συνεργασίας που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2011. Αν η στάση του κ. Τσίπρα δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός παραλογισμός, είναι το απύθμενο πολιτικό θράσος», είπε.

Οι μικροομολογιούχοι

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε πως «οι μικροομολογιούχοι αδικήθηκαν», αλλά συνέχισε λέγοντας: «συμβαίνει πάντως κάτι περίεργο, για ό,τι κακό έχει γίνει εγώ μόνον πρέπει να δίνω εξηγήσεις. Κανείς δεν έχει πει μπράβο στο Βενιζέλο για το PSI και την ανακούφιση της χώρας, αλλά το μόνο που έχουν να μου πουν είναι για τους μικροομολογιούχους.

Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη και θα αγωνιστώ για να βρεθεί λύση για αυτούς. Είχαμε αγωνιστεί για να εξαιρεθούν, δεν το καταφέραμε αυτό εξαιτίας άκαμπτης στάσης των εταίρων γιατί φοβήθηκαν ένα ρήγμα στην επιχειρηματολογία για τη λεγόμενη ρήτρα συλλογικής δράσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γιούνκερ κατάπιε τη γλώσσα του κόντρα στον Τσίπρα

Γιούνκερ κατά Τσίπρα: Δεν κάνει για πρωθυπουργός της Ελλάδας – Αν βγει, θα είναι κίνδυνος για τη χώρα

Debate ήταν και πέρασε… Η παρουσία Τσίπρα και οι κόντρες με Γιούνκερ και Φερχόφσταντ

NYT: Δεν μας είπε και τίποτα καινούργιο ο κ. Γκάϊτνερ

Βενιζέλος: Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επέβαλαν τον Παπαδήμο ως πρωθυπουργό – Με πίεσαν να ετοιμάσουμε σενάριο εξόδου από το ευρώ

O ρόλος της κόρης Βενιζέλου την βραδιά των Καννών – «Μπαμπά, ότι είναι να κάνεις, κάντο!» του είπε τα ξημερώματα εκείνης της δραματικής νύχτας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version