Με... καυγάδες έκανε πρεμιέρα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην πρώτη μετά Κωνσταντοπούλου συνεδρίασή της. Όταν η συζήτηση έφτασε στην κλήση του Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα της Siemens, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και την κλήση της πρώην προέδρου της Βουλής.
Όπως αποκαλύφθηκε στην πρώτη κατ’ ουσία συνεδρίαση της Επιτροπής, που προχώρησε στον προγραμματισμό του έργου της για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει αφήσει… στοκαρισμένες και στοιβαγμένες στις προθήκες της Επιτροπής τόσο τις εκθέσεις πεπραγμένων των συνταγματικών και μη Ανεξάρτητων Αρχών όσο και τις αναφορές των πολιτών, καθώς το δικό της ενδιαφέρον ήταν να την μετατρέψει σε εξεταστική επιτροπή πολιτικών δηλαδή διερευνήσεων για υποθέσεις όπως η Siemens και η λίστα Λαγκάρντ!
Ένα από τα θέματα που τέθηκαν ήταν εάν η Επιτροπή θα επιμείνει στην κατάθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, που τόσο διακαώς ήθελε η πρώην Πρόεδρος της Βουλής για την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού του Δημοσίου με την Siemens. Απόφαση μπορεί να μην πήρε προς το παρόν, όμως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος βρήκε την ευκαιρία για να ρίξει μια μπηχτή κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου λέγοντας: «να τον φωνάζουμε γιατί, για να μας πεί γιατί υπέγραψε μια συμφωνία σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η Βουλή; Η ακρόαση του είχε νόημα μόνο για την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εάν θέλετε να τον φέρουμε αλλά θα πρέπει να φωνάζουμε και την πρώην Πρόεδρο της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για να τον εξετάσει…».
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι από την προηγούμενη περίοδο εκκρεμεί η συζήτηση εκθέσεων Ανεξάρτητων αρχών που αφορούν ακόμα και το έργο τους για το 2013! Ενώ «στοκαρισμένες» είναι και οι αναφορές που έχουν αποστείλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μέσω αυτής στο κοινοβούλιο, πολίτες για θέματα που αφορούν είτε υποθέσεις που σχετίζονται σε Ανεξάρτητες συνταγματικές ή μη Αρχές είτε σε υπουργεία και άποτονται σύμφωνα με το νόμο υπό τον έλεγχο που ασκεί και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Έτσι αποφασίσθηκε να προχωρήσει άμεσα μια σειρά συνεδριάσεων προκειμένου η Επιτροπή να συζητήσει τις ετήσιες εκθέσεις των Ανεξάρτητων Αρχών. Πρώτη θα είναι η ακρόαση και συζήτηση της έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη και της υπό επιτροπής της, του Συνηγόρου του Παιδιού, ενώ αμέσως μετά θα πάρει σειρά η έκθεση του 2013 (!) του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου…
Το «αγκάθι» πάντως που πλέον υπάρχει, όπως επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που είναι μέλος της Επιτροπής, είναι ότι μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία που κατάθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ψηφίσθηκε στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, οι περισσότερες Ανεξάρτητες Αρχές έχουν μείνει χωρίς διοικητικά συμβούλια καθώς τα περισσότερα από τα εναπομένοντα μέλη τους ήταν με παρατάσεις θητειών, που μετά την ψήφιση της τροπολογίας, παύθηκαν και παραιτήθηκαν.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος οι περισσότερες Ανεξάρτητες Αρχές μέχρι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να συμφωνήσει με αυξημένη πλειοψηφία (4/5) τον διορισμό των νέων μελών τους, αυτές είναι ακέφαλες. Επομένως, ποιοι θα κληθούν να μας παρουσιάσουν το έργο τους. Τα πρώην μέλη της Διοίκησής τους που πλέον είναι πολίτες;
Η άποψη που επικράτησε, πάντως ήταν να κληθούν τα μέλη της Επιτροπής που ήταν τότε εν ενεργεία κατά το έτος που συντάχθηκαν οι εκθέσεις αυτές, ασχέτως εάν πλέον δεν είναι σε αυτές τις θέσεις.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, φάνηκε να ήθελε η πρώτη Αρχή που θα συζητηθεί η έκθεσή της να ήταν το ΕΣΡ καθώς, όπως είπε, θα ήταν πιο χρήσιμο ενόψει της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών από την κυβέρνηση να ακούσουμε τις απόψεις έστω και τα πρώην μέλη της Αρχής, από ότι της έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη που είναι πολιτικά «ανώδυνη».
Ένα επιπλέον θέμα που τέθηκε ήταν τι θα γίνει, εάν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεχίσει την εξέταση των δύο υποθέσεων, της Siemens και της λίστας Λαγκάρντ που είχαν ανοίξει κατά την προηγούμενη περίοδο. Εάν και βέβαια η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είχε μεν «ανοίξει» τυπικά αλλά δεν είχε προλάβει να προχωρήσει.
Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης υποστήριξε πως επειδή και οι δύο υποθέσεις βρίσκονται στην Δικαιοσύνη, η Επιτροπή να μην σπεύσει μέχρι να υπάρχουν κάποια αποτελέσματα από την Δικαιοσύνη, αλλά και από τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες όπως των Οικονομικών που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Μετά, όπως είπε ο γαλάζιος βουλευτής, εάν διαπιστωθεί χρίζουν επεξεργασία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής μας εδώ είμαστε για να τα εξετάσουμε.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος είπε πως δεν έχει σημασία που τις υποθέσεις αυτές τις εξετάζει η Δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί κρατικοί μηχανισμοί. Αυτοί είπε κάνουν το σκέλος της δικής τους δουλειάς και εμείς μπορούμε να κάνουμε αυτό που ο Συνταγματικός νομοθέτης και ο ΚτΒ μας έχει επιφορτίσει.
Χαρακτηριστικά είπε, θα πρέπει να κληθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και να μας πληροφορήσει εάν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός Δημοσίου και Siemens εξακολουθεί να ισχύει και εάν είναι ενεργός; Θα πρέπει να έρθει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και να μας πει πώς έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι των λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ; Έχει γίνει παραλληλισμός αυτών των λογαριασμών με την άλλη λίστα εμβασμάτων των Βρυξελλών και τι έχει βρεθεί; Και κυρίως τι έχει γίνει με τις διμερείς συμφωνίες Ελλάδας – Ελβετίας και πόσο αυτή πλέον επηρεάζεται από την συμφωνία που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας για το ίδιο θέμα;