Πολιτική

Βερβεσός για δήλωση Κατρούγκαλου: «Μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε»

Συνεχίζονται τα πυρά κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου από ελεύθερους επαγγελματίες, ενώσεις, συλλόγους, επιμελητήρια μετά την χθεσινή (17.5.2023) δήλωση του τέως υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Βολές κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους Δημήτρης Βερβεσός

«Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους Δημήτρης Βερβεσός, σε σημερινή δήλωσή του – απάντηση στη χθεσινή αναφορά του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για επαναφορά του νομικού πλαισίου που καταργήθηκε με το οποίο συνδέεται το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Συλλόγων των δικηγόρων σημειώνει δε ότι ο ”νόμος Κατρούγκαλου” που επέβαλε «επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση» «βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε».

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Βερβεσού έχει ως εξής:

«Ο “νόμος Κατρούγκαλου”, που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών- επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου, δημιουργεί μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις.

Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν.

Η δε κυβέρνηση που σήμερα βάλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους».

Κόκκινο πανί για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ανησυχία στον κόσμο των ελεύθερων επαγγελματιών έχει προκαλέσει η δήλωση του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ότι πρέπει να επανέλθει το 20% στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και οι βολές δεν σταματάνε εναντίον του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη προσπαθεί να μαζέψει τις ζημιές που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στελέχους του.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος πάντως ξεκαθάρισε σήμερα (18.5.2023) ότι οι δηλώσεις του εκφράζουν «προσωπικές απόψεις».

Από το υπουργείο Εργασίας τονίστηκε εξάλλου, ότι πιθανή επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου θα σήμαινε τριπλασιασμό των εισφορών.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Βαρύ πένθος για τον Χρήστο Στυλιανίδη που έχασε τη μητέρα του - Η συγκινητική ανάρτηση του υπουργού Ναυτιλίας
«Όλα όσα με έμαθες με το απλό και σεμνό σου παράδειγμα δεν μου τα έμαθαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια του κόσμου όπου με έστειλες» συγκινεί ο υπουργός Ναυτιλίας
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης στην Ολομέλεια της Βουλής
Παύλος Μαρινάκης: Τον ελληνικό λαό εμπαίζουν εκείνοι που παρουσιάζουν ως «αποκάλυψη» κάτι που έχει απαντηθεί πριν από έναν χρόνο στη Βουλή
«Κόμματα έχουν μετατραπεί σε μηχανισμούς εργαλειοποίησης και παραπληροφόρησης για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη από μία εθνική τραγωδία»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Κυβερνητικές πηγές για τη Σύνοδο του Λονδίνου: Στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου οι όποιες δεσμευτικές αποφάσεις με τη συμμετοχή της Ελλάδας
Εκεί, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά της
Το Μέγαρο Μαξίμου