Πολιτική

Το βέτο Βούτση που προκάλεσε άγριο καυγά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Με «βέτο» του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του νέου Προέδρου της ΕΕΤΤ. Αυτό προκάλεσε την οργίλη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας είχε ζητήσει γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για την καταλληλότητα του προτεινόμενου για την θέση του Προέδρου της ΕΕΤΤ.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της είχε ομόφωνα αποφασίσει να ζητήσει γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο ώστε να μην πάρει κάποια απόφαση και μετά βρεθεί εκτεθειμένη. Άποψη με την οποία είχε συμφωνήσει και ο παριστάμενος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Όμως, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, έκρινε πως δεν έχει αρμοδιότητα το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να εκφράσει γνώμη.

Το σκεπτικό της άρνησης του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, εξήγησε σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η προεδρεύουσα Αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Είπε πως αυτό έχει δύο σκέλη. Πρώτον ότι η αποστολή της  Επιτροπής  δεν εξετάζει τη νομιμότητα αλλά εκφράζει γνώμη για την καταλληλότητα του προτεινόμενου από τον εκάστοτε υπουργό και μάλιστα αυτή δεν είναι δεσμευτική για την εκτελεστική εξουσία. Και δεύτερον, ότι οι αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας δεν κρίνονται από την Βουλή.

Ένταση από τη ΝΔ

Το «μπλόκο» του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση προκάλεσε τις ενστάσεις των βουλευτών της ΝΔ. Υπογράμμιζαν ότι είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Βουλής απορρίπτει ένα ομόφωνα διατυπωμένο αίτημα μιας  Επιτροπής και μάλιστα αυτό έγινε και με την συναίνεση του αρμόδιου υπουργού!

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, σχολίασε την άποψη του Προέδρου της Βουλής λέγοντας μεταξύ άλλων πως όλα αυτά είναι υποτιμητικά για το κοινοβούλιο.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναρωτήθηκε γιατί ο Πρόεδρος της Βουλής που δεν είναι νομικός, δεν άκουσε την πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, που είναι και η μόνη νομικός στην σύνθεση του προεδρείου της Βουλής.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, παρά τις αντιδράσεις αυτές προχώρησε στην ακρόαση του προτεινόμενου για την θέση του προέδρου της ΕΕΤΤ του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή σχεδιασμού υπολογιστικών συστημάτων, κυρίου Κωνσταντίνου Μασσέλου. Και η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Η υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ανέφερε πως  «η ΕΕΤΤ δεν είναι μια απλή τεχνική επιτροπή, αλλά η αρχή που οφείλει να διασφαλίζει ποιοτικές, γρήγορες και φθηνές υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στον Ελληνα πολίτη. Είμαι αισιόδοξος ότι, με τον ορισμό του κ. Μασσέλου στη θέση του Προέδρου της και υπό τη νέα της σύνθεση, στο εξής η επιτροπή θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα