Μπορεί οι τόνοι να είναι χαμηλοί στις εργασίες του πολιτικού επιστημονικού συμποσίου που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ για τα 39 χρόνια από την ίδρυσή του, ωστόσο οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις είναι παρούσες μεταξύ “παπανδρεϊκών” και “εκσυγχρονιστών” για το αν έπρεπε η χώρα και η Ευρώπη να οδηγηθεί στα μνημόνια.
“Η εμμονή όσων υπερασπίζονται το μνημόνιο σε μέτρα που δεν βγαίνουν είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να δοθούν τα κλειδιά σε όσους επαγγέλλονται ότι θα το ακυρώσουν” τόνισε ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης και επισήμανε ότι : “Η πιο ρεαλιστική οδός είναι η συντεταγμένη απεμπλοκή από το μνημόνιο με διαδικασία που αναθεωρεί τον τρόπο διαπραγμάτευσης με την τρόικα”.
Παίρνοντας το λόγο ο επίσης πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης απάντησε στον κ. Χριστοδουλάκη λέγοντας ότι αν οδηγείται η Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση αυτό οφείλεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν με το πρώτο μνημόνιο και πρόσθεσε “δεν έχω ακούσει και κάποια εναλλακτική για το πώς θα μπορούσαμε να μειώσουμε ένα πρωτοφανές πρωτογενές έλλειμμα”.
Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι “το νέο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ μετά την κρίση, για να διεκδικήσει το ρόλο του οφείλει να επαναπροσδιορίσει ποιους θέλει να εκφράσει δεν μπορεί να είναι άλλοι από τον κόσμο της εργασίας αλλά και της δημιουργίας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχίζει την πορεία του ως ο πολιτικός φορέας των πολιτικών αλλαγών αλλά και των μεταρρυθμίσεων”.
Από την πλευρά του ένας ακόμη πρώην υπουργός ο Τάσος Γιαννίτσης υποστήριξε ότι «οι επιλογές που έχουμε δεν είναι μονόδρομος, όμως δεν είναι και όποιες θέλουμε» και υπογράμμισε “το σκηνικό από εδώ και πέρα θα είναι σκληρά διαφορετικό από τι το γνωρίσαμε: η απασχόληση η ανταγωνιστικότητα θα εξαρτάται πολύ λιγότερο από δάνεια χωρίς όρους όπως τα ξέραμε πριν την κρίση, Ο δανεισμός από τις αγορές, έξω από τα μνημόνια όταν επανέλθει θα είναι πιο περιορισμένος και δύσκολος. Δάνεια για τα ελλείμματα όπως τα ξέραμε, δεν θα υπάρχουν. Βρισκόμαστε σε μια φάση που δεν θα ξεπεραστεί χωρίς ανατροπές”.
Αναφερόμενος στα της κεντροαριστεράς είπε “έχουμε υποχρέωση να εγκαταλείψουμε την ψευδαίσθηση και την αυταρέσκεια ότι η κεντροαριστερά ξεκινά από εμάς και είμαστε πρωταγωνιστές στο έργο αυτό. Αν μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε κάτι συλλογικό οι προσωπικές ατζέντες πρέπει να ισοπεδωθούν”
Αίσθηση προκάλεσε τέλος η παρέμβαση ενός παρολίγον υπουργού Οικονομίας, του Βασίλη Ράπανου ο οποίος τόνισε ότι “ο πρώτος αναξιόπιστος εταίρος, ψεύτης και κλέφτης είναι το κράτος, δεν έχω καταλάβει γιατί απαγορεύει στις τράπεζες τους πλειστηριασμούς και το ίδιο κάνει πλειστηριασμούς και γιατί δεν διασφαλίζει τα χρήματα των καταθετών που είναι τα δάνεια τα οποία έχουν δώσει οι τράπεζες;”
Χαρακτήρισε μάλιστα το τελευταίο φορολογικό νόμο χειρότερο του 1955 και κάλεσε το πολιτικό σύστημα “να νομοθετεί θεωρώντας ότι οι πολίτες είναι αξιόπιστοι και όχι κλέφτες”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αιτωλοακαρνανία: ”Γ… το ΠΑΣΟΚ” – Υποψήφια βουλευτής της ΝΔ άναψε φωτιές στο facebook!
Νέο «όχι» Κουβέλη στο «ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου»
ΠΑΣΟΚ: Ο υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη και οι Σημίτης – Παπανδρέου
“Σημίτης – Γιώργος – Βενιζέλος, οι εκπεσόντες άγγελοι του σοσιαλισμού”
Κοινή κάθοδο στις εκλογές με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θέλει ο Ανδρέας Λοβέρδος