Πολιτική

Βίτσας: “Έχει εξομαλυνθεί ραγδαία η κατάσταση με τις προσφυγικές ροές στον Έβρο”

Οι αυξημένες ροές που παρατηρήθηκαν στον Έβρο το τελευταίο διάστημα καθώς κι οι δράσεις που πραγματοποιούνται για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αlpha 989» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

«Με δικές μας προσπάθειες και της Κομισιόν, έχει εξομαλυνθεί ραγδαία η κατάσταση στον Έβρο. Χθες από τον Έβρο πέρασαν τρία άτομα. Το ένα θέμα είναι ότι υπήρχαν κάποιες εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας, δηλαδή ότι ένα “καμπ” που υπήρχε στην Αδριανούπολη διαλύθηκε κι ένας κόσμος κατάφερε και πέρασε από την πλευρά της, 3600 άνθρωποι.

Η Τουρκία ενδυνάμωσε την φύλαξη των συνόρων της έπειτα από συνεννοήσεις που κάναμε, και τηλεφωνικές αλλά και με παρουσία δικής μας ομάδας στην τουρκική πλευρά και την βοήθεια βέβαια της Κομισιόν. Δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει έτσι η κατάσταση. Την παρακολουθούμε πολύ στενά», επισήμανε ο κ. Βίτσας.

Ερωτηθείς ο υπουργός αν έχουμε διελεύσεις από τα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα υποστήριξε ότι « έπειτα κι από συζήτηση που είχε με τον πρέσβη της Βουλγαρίας, οι ροές από εκεί είναι πάρα πολύ λίγες. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι τα σύνορα είναι πολύ μικρότερα, είναι βραχώδη και υπάρχει διαφορετική πολιτική από την μεριά της Βουλγαρίας».

Ακόμη, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «το καμπ στην Αδριανούπολη δεν υπάρχει πια. Υπάρχει η επιβεβαίωση από την ευρωπαϊκή κι από την τουρκική πλευρά για την κοινή δήλωση. Το βασικό είναι ότι η μεν ΕΕ διαθέτει χρήματα κι άλλα κομφόρ προς την Τουρκία ώστε η Τουρκία να διατηρήσει στο έδαφός της προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και να βελτιώνει τη ζωή τους. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τους διακινητές κι εμείς και η Τουρκία κι η Ευρώπη, με όλους τους δυνατούς νόμιμους τρόπους . Προσπαθούν να κατευθύνουν ροές προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα και τον Έβρο. Εμείς όμως έχουμε στο μυαλό μας και συνεργαζόμαστε με την ΕΕ και σε σχέση με τις εξελίξεις».

Στη συνέχεια ο υπουργός προσέθεσε ότι «Οι ροές είναι μικρότερες από τον Απρίλιο, ωστόσο αυτό που συζητάμε και με την τουρκική πλευρά είναι ότι οι διακινητές έχουν εστιάσει στην πλευρά της Λέσβου. Εκεί παρατηρείται ένας αριθμός καθημερινά, ανάμεσα στα 70 με 100 άτομα, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες αποσυμπίεσης που κάνουμε ειδικά στη Μόρια. Κι η δική μας ακτοφυλακή αλλά κυρίως η ακτοφυλακή της τουρκικής πλευράς πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της εκεί. Έχει βελτιωθεί η συνεργασία σε επίπεδο λιμενικού με την τουρκική ακτοφυλακή και στο επίπεδο της αλληλοειδοποίησης».

Όσον αφορά στην κατάσταση στη Μόρια, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «είναι κατανοητό ότι οι κάτοικοι στην Μόρια έχουν ένα παραπάνω βάρος. Πρέπει να τους εξηγείς ακριβώς ό,τι γίνεται. Δηλαδή ότι αν καταρρεύσει η κοινή δήλωση Ευρώπης -Τουρκίας, τότε υπάρχει πιθανότητα να έχουμε φαινόμενα κοντινά ή υποπολλαπλάσια του 2015». Επιπλέον συμπλήρωσε: «Η δύσκολη λύση είναι να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες, να έρχονται αυτοί που παίρνουν άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και να υπάρχουν οι οικειοθελείς κι οι αναγκαστικές επιστροφές . Υπάρχει ένα σχέδιο για τους επόμενους τρεις μήνες, σταδιακά, να φεύγουν οι ευάλωτοι από τα νησιά».

Ο υπουργός αναφερόμενος στη Σάμο υπογράμμισε: « Έχουμε ένα ειδικό πρόβλημα, το οποίο συζητάμε και θα κάνω και έγγραφο επίσημο προς το δημοτικό συμβούλιο για την δημιουργία ενός καινούργιου κέντρου ταυτοποίησης, το οποίο θα λειτουργήσει μόλις κλείσει το υπάρχον. Έχουμε κάνει συνεννόηση και με το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας ώστε να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος γιατί εκεί πρώτα και κύρια ο χώρος είναι ακατάλληλος. Αυτό δεν σημαίνει μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής αλλά καλύτερο».

Όσον αφορά στις ακροδεξιές συμπεριφορές και περιστατικά που παρατηρήθηκαν στη Λέσβο πριν λίγο καιρό ο Βίτσας σημείωσε: «Το γεγονός ότι ορισμένες ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις πάνε να πατήσουν στην ανησυχία και στον φόβο, είναι υπαρκτό. Αυτές είναι μικρές ομάδες. Το νησί παραμένει δημοκρατικό. Ο διάλογος και συγκεκριμένες πρακτικές λύνουν τα ζητήματα ή προωθούν λύσεις. Όταν λέω συγκεκριμένες πρακτικές εννοώ, την αποσυμπίεση των νησιών, κι ένα ειδικό όπως ανακοινώθηκε στο αναπτυξιακό συνέδριο, αναπτυξιακό πρόγραμμα γι αυτά τα νησιά κι ιδιαίτερα για τη Λέσβο».

Ακόμη, όπως τόνισε, προωθείται ένα πιο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα τέσσερα χωριά, γύρω από τη Μόρια. Συγκεκριμένα, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «προχωρούν σε συνεργασία με την περιφέρεια, ώστε να γίνει ο αναγκαίος ψεκασμός, σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ, να φτιαχτεί το σύστημα του βιολογικού καθαρισμού. Θα μπουν μπροστά οι διαδικασίες να δοθούν οι αποζημιώσεις στις γύρω περιοχές, κι ήδη βρίσκεται στο γραφείο μου το πρώτο σχέδιο για την ίδρυση με υπουργική απόφαση συντονιστικών οργάνων και στα πέντε νησιά τα οποία θα συνδράμουν από την μία πλευρά στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού αλλά και στη διαμόρφωση ενός μηχανισμού αυτόματων αποζημιώσεων για ό,τι υπάρχει εκεί κι ό,τι καταστροφή έχει γίνει».

Σχετικά με τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη ο υπουργός επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτά τα δύο παιδιά, οι δύο στρατιωτικοί, να βρίσκονται στην Τουρκία. Με μια έννοια κάθε δικονομικός κανόνας έχει παραβιαστεί. Δεν κατηγορούνται για τίποτα. Πρέπει να επιστραφούν άμεσα τα παιδιά, είναι ξεκάθαρο από εμάς και έχουμε κινητοποιήσει τους πάντες. Δεν είναι κατανοητή από την διεθνή κοινότητα η επιμονή κράτησης αυτών των ανθρώπων άνευ λόγου».

Τέλος, ερωτηθείς για την παραίτηση του πρώην προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι «το δικαστικό απόρρητο συνολικά θα πρέπει να λειτουργεί και η δική μας η τάση, όπως είπε κι ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι να περιφρουρούμε την δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της όπως πρέπει. Αλλά όλες οι αποφάσεις μπορούν να είναι και αντικείμενο κριτικής».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα